Politie houdt overlastgevende jongen aan | Regio15.nl

Politie houdt overlastgevende jongen aan

Den Haag - De politie hield zondag 18 september om 19.30 uur aan de Ruijsdaelstraat een 19-jarige Hagenaar aan op een gestolen motorrunner. De jongen staat bekend in de buurt als overlastgevende veelpleger.

Agenten zagen de Hagenaar op de motorrunner rijden zonder kentekenplaat. Hierop hebben zij geprobeerd de jongen te laten stoppen, op aanroepen reageerde hij niet en de jongen probeerde nog vluchten. Hij boorde na een korte achtervolging de motorrunner in de voorkant van het dienstvoertuig. Zelfs na de aanrijding probeerde de Hagenaar te vluchten echter zat hij met zijn been vast in de grill van het voertuig. De jongen is meegenomen naar het bureau waar hij vast zit voor verhoor.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van jonge veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.


Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.