Stuntelende scooterrijder verraadt zichzelf | Regio15.nl

Stuntelende scooterrijder verraadt zichzelf

Den Haag - Doordat hij er niet in slaagde het kinbandje van zijn helm vast te maken, vestigde een dronken scooterrijder donderdag 29 september nogal de aandacht op zichzelf.

Personeel van de Geïntegreerde Monitorcentrale van Politie Haaglanden zag omstreeks 05.30 uur op de camera's dat de man er op de Laan maar niet in slaagde het kinbandje van de helm vast te maken. Omdat zij vermoedden dat hij teveel gedronken had alarmeerden zij, toen de man op zijn scooter wegreed, direct agenten op straat die hem op de Hooftskade lieten stoppen.

Al snel werd duidelijk waarom de man zo'n moeite had zijn helm vast te maken: hij had teveel gedronken. De agenten hielden de 37-jarige Hagenaar aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar blies hij 1070 ugl. Tegen de Hagenaar is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.