Klanten overmeesteren overvaller | Regio15.nl

Klanten overmeesteren overvaller

Den Haag - De politie hield woensdag 8 februari rond 22.30 uur een 42-jarige Haagse overvaller aan in een Coffeeshop aan de Gentsestraat.


De verdachte bedreigde het personeel met een wapen en wilde met de inhoud van de kassalade vluchten. Heldhaftige klanten in de zaak wisten de verdachte echter te overmeesteren en hielden hem in bedwang tot de politie de overvaller van hen overnam. De verdachte zit nog vast voor verhoor.

Overvallenprotocol
Om de pakkans van overvallers verder te vergroten – en dan met name in zogenoemde heterdaadsituaties, direct na een overval – gaat Politie Haaglanden vanaf 1 september werken met een speciaal meldkamerprotocol. Onderdeel hiervan is de Staat van Politie Alarm (SPA) dat na elke overval wordt afgekondigd. Zodra een SPA van kracht is, worden alle beschikbare politiemensen ingezet. De meldkamer positioneert op hen op strategische plekken, zowel in de directe omgeving van de Plaats Delict als op wegen die de wijk, stad of regio uitleiden. Doel is om de overvaller(s) in te sluiten en hun de vluchtweg te blokkeren. Hierbij worden ook de lokaties meegenomen, waarvan bekend is dat er overvallers of leden van een criminele jeugdgroep komen. Na een overval zullen politiemensen zich richten op dergelijke lokaties binnen een straal van twee vierkante kilometer rond het overvallen object. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de daders binnen een straal van twee kilometer van het overvallen object woont.