Verdachte overval bloemenkiosk snel gepakt | Regio15.nl

Verdachte overval bloemenkiosk snel gepakt

RIjswijk - Een Engelse sprekende man met een Oost Europees uiterlijk overviel woensdag 22 februari om 16.00 uur een bloemenkiosk aan de Dr. H. Colijnlaan. Politieagenten die snel ter plaatse waren, konden in de directe nabijheid een 27-jarige Poolse verdachte aanhouden.


De man stapte de bloemenkiosk  binnen en bedreigde de medewerkster met een steekwapen en dwong haar tot afgifte van een geldbedrag. Hierna rende de man met een onbekende buit weg in de richting van de Dr. H. Colijnlaan en de nabij gelegen straten.

Snelle aanhouding
De politiemeldkamer stuurde direct al het aanwezige personeel naar de locatie en verstuurde een Burgernetbericht. Ook leden van het Parate Peloton (ME) deden mee aan de zoekactie. Zij zagen in de Generaal Vetterstraat een man lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. Bij zijn aanhouding beschikte de man over een flink bedrag aan contact geld. Hij werd direct aangehouden en ingesloten voor nader verhoor. De politie stelt een nader onderzoek in naar de overval en de betrokkenheid van de nu aangehouden verdachte.

Tips? Bel de politie!
De politie komt dan ook graag in contact met mogelijke getuigen die op de Dr. H.H. Colijnlaan danwel de straten in de richting de Generaal Vetterstraat liepen en wellicht de overvaller hebben zien lopen. De man - met een vlassig snorretje - een lengte van circa 1.70 m lang, was gekleed in een spijkerbroek met donkere jas. Heeft u nog tips? Bent u daarnaast getuige geweest van deze overval? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Overvallenprotocol
Om de pakkans van overvallers verder te vergroten – en dan met name in zogenoemde heterdaadsituaties, direct na een overval – werkt Politie Haaglanden sinds 1 september van het vorig jaar met een speciaal meldkamerprotocol. Onderdeel hiervan is de Staat van Politie Alarm (SPA) dat na elke overval wordt afgekondigd. Zodra een SPA van kracht is, worden alle beschikbare politiemensen ingezet. De meldkamer positioneert op hen op strategische plekken, zowel in de directe omgeving van de Plaats Delict als op wegen die de wijk, stad of regio uitleiden. Doel is om de overvaller(s) in te sluiten en hun de vluchtweg te blokkeren. Hierbij worden ook de lokaties meegenomen, waarvan bekend is dat er overvallers of leden van een criminele jeugdgroep komen. Na een overval zullen politiemensen zich richten op dergelijke lokaties binnen een straal van twee vierkante kilometer rond het overvallen object. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de daders binnen een straal van twee kilometer van het overvallen object woont.

Focus op overvallen
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het korps. Daarom beschikt Politie Haaglanden over een speciaal overvallenteam. Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en gaat het korps potentiële daders ‘dicht op de huid zitten’. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Daarnaast  worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan. Het aantal overvallen daalde door deze inspanningen in 2011 met 17 %. Het aantal aangehouden verdachten bedroeg 80.