Politie grijpt in bij overvalplannen | Regio15.nl

Politie grijpt in bij overvalplannen

Delft - De politie in Delft hield twee mannen aan een 17-jarige jongen uit Uden en 20-jarige zonder vast woon of verblijfplaats die van plan waren een overval te plegen op een supermarkt aan de Elzenlaan.


Alerte supermarktmedewerkers kwamen zaterdag 18 februari bij de supermarkt aan de Elzenlaan om aan het werk te gaan toen zij in de directe omgeving twee verdachte personen zagen. Onafhankelijk van elkaar belden zij de politie. Agenten kwamen direct in actie. Verschillende getuigen zagen de mannen met een grote tas lopen en vertrouwde de situatie niet.

Agenten van Bureau Delft startten een onderzoek naar de verdachte omstandigheden en troffen het tweetal in de van Mierenveltlaan bij een bushokje. In de directe omgeving van de mannen werd een grote tas aangetroffen met daarin twee messen. Beiden mannen hadden een panty over hun haar, om hun gezicht mee te kunnen bedekken. Gezien de verdachte omstandigheden zijn beide mannen aangehouden.

De twee verdachten ontkenden aanvankelijk iets met de tas of de messen te maken te hebben. Ze verklaarden dat ze onderweg waren naar huis en op de bus stonden te wachten. Tijdens het verhoor bekende één van de verdachte alsnog dat hij een overval had willen plegen met zijn vriend op de supermarkt. Dankzij alerte burgers en adequaat optreden van agenten is de overval voorkomen. Beide verdachten werden dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris die de hechtenis van beiden verdachten met 14 dagen verlengde.

Focus op overvallen
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het korps. Daarom beschikt Politie Haaglanden over een speciaal overvallenteam. Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en gaat het korps potentiële daders ‘dicht op de huid zitten’. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Daarnaast worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan. Het aantal overvallen daalde door deze inspanningen in 2011 met 17 %. Het aantal aangehouden verdachten bedroeg 80.