Politie waarschuwt voor vrouwelijke oplichters | Regio15.nl

Politie waarschuwt voor vrouwelijke oplichters

Hagalanden/Den Haag/Voorburg - Zondag 11 maart vond er in Mariahoeve (Safierhorst) wederom een poging tot oplichting plaats van twee vrouwen die een ouder voetgangster 'belagen'  en beroven van sierraden. Nu wist de bejaarde vrouw door alert reageren te voorkomen dat zij werd beroofd van haar sierraden.


Eerder werd dinsdag 13 maart een 90-jarige vrouw op het Susannaland eveneen sin Mariahoevehet slachtoffer van een wisseltruc. Een 89-jarige Voorburgse werd een dag eerder, maandag 12 maart op straat beroofd van haar sierraden. De vrouw liep over de Parkweg in Voorburg toen zij door twee personen werd aangesproken. In alle gevallen werden de bejaarde dames aangesproken door twee Oost-Europese vrouwen die vragen stelden over een nabijgelegen apotheek. Ook werden daarbij de oudere dames omarmd en min of meer ingesloten.

De slachtoffers raken daardoor afgeleid en terwijl ze min of meer omhelsd worden door de twee vrouwen, worden zij ontdaan van hun sierraden. Tegelijkertijd, door een snelle kunstgreep, werden bij de vrouwen een andere ketting omgedaan. Daarna stapten de twee vrouwen in een grijze auto die 'ineens' voorbij kwam rijden. De auto reed daarna weg met daarin de twee Oost Europese vrouwen. .

Meerdere aangiften
Vanaf begin maart deden tot en met woensdag 14 maart zeven vrouwen aangifte waarbij steeds dezelfde manier van opereren van de twee verdachten naar voren kwam in combinatie met een man die in een auto op afstand de 'gebeurtenissen' volgt. In algemene zin krijgen potentiële slachtoffers een vraag voorgelegd. Men vraagt iets over ziekenhuis of apotheek, of de weg er naar toe. Vaak maakt men dan gebruik van een kaart die over de rollator, tas, of in de auto over een handtas of zo wordt gelegd.

Als 'dank' doet men, voor het slachtoffer iets daar tegen kan doen, een armband of ketting bij het slachtoffer om. Het slachtoffer wil dit niet en men neemt dan de ketting/armband weer terug, althans dat denkt men. Het echte gouden sieraad is dan verdwenen en het slachtoffer blijft achter met een nepgouden sieraad.

In januari van dit jaar hebben vonden deze babbeltruc niet plaats. In februari deden drie vrouwen aangifte en nu het weer beter wordt constateert de politie dat deze vorm van oplichting stijgende is. Ook in 2011 vonden in de regio Haaglanden voornamelijk in de lente en zomerperiode deze vorm van diefstallen plaats.