Sluit auto af en haal waardevolle spullen eruit | Regio15.nl

Sluit auto af en haal waardevolle spullen eruit

Den Haag - De week van 5 tot en met 9 maart stond bij Politie Haaglanden en haar partners is het teken van auto-inbraakpreventie.


Tijdens de campagneweek ‘Geef autokrakers geen kans’ werden op diverse plaatsen in de regio acties gehouden. En zeker niet voor niets, want veel auto’s bleken niet op slot, zat de afdruk van de houder van de navigatie nog op de voorruit of lagen er waardevolle spullen in het zicht.

De auto met een gerust hart achterlaten. Dat zou gewoon moeten zijn. De realiteit is echter anders. Daarom werden autobezitters er op verschillende manieren op gewezen dat zij zelf veel kunnen doen om de kans op inbraak in hun auto te verkleinen. In de campagneweek werden twitter- en burgernetberichten verstuurd om autobezitters te wijzen op maatregelen die zij zelf kunnen nemen om een auto-inbraak te voorkomen. Het meest direct waren de ‘echte’ preventieacties. Bij veel auto’s bleek dat ramen en deuren niet waren afgesloten. Ook lagen in veel auto’s waardevolle spullen in het zicht en was de afdruk van de houder van het navigatiesysteem duidelijk zichtbaar op de voorruit. Alle auto's werden voorzien van een informatiepakket. Autobezitters die het autokrakers wel erg gemakkelijk maken, kregen tips om te voorkomen dat hun auto doelwit werd. Eigenaren die hun zaakjes prima op orde hadden, kregen een compliment en informatie over de actie.

Heel wijk geel gekleurd
Agenten van politiebureau Jan Hendrikstraat kleurden, samen met leden van het Buurt Interventieteam Kortenbos, Citystewards en politievrijwilligers de hotspots Kortenbos en het Oude Centrum geel met door de gemeente Den Haag beschikbaar gestelde autohangers. Op deze hangers staat de boodschap: Op advies van de politie heb ik geen waardevolle spullen in mijn auto liggen. Aan de achterzijde staan aanvullende preventietips.

Parkeergarages niet vergeten
Helaas wordt nog steeds in parkeergarages ingebroken. Agenten van politiebureau Laak controleerden tijdens de actieweek ruim 1.500 auto’s die stonden geparkeerd in diverse parkeergarages en op de Waldorpstraat, 1e v.d. Kunsstraat, 1e Lulofsdwarsstraat en Stieltjesstraat. Ook hier bleken veel auto’s niet (goed) op slot en lagen er voor een inbreker interessante goederen in, zoals dure zonnebrillen.
Aan de andere kant van de stad hielden agenten van politiebureau Overbosch acties op het Margarethaland en Hendrinaland. Helaas waren ook hier nogal een aantal automobilisten vergeten hun waardevolle spullen uit de auto te halen.

Lopend, op de fiets en met de auto
Agenten van politiebureau de Heemstraat hebben al langere tijd aandacht voor autokrakers. De afgelopen weken werd ’s avonds en ’s nachts extra gesurveilleerd in de hotspotgebieden. En met succes, want het aantal aangifte van diefstal uit auto neemt af.
In het verzorgingsgebied van politiebureau Segbroek werden in de campagneweek 1.900 auto’s gecontroleerd, ondermeer in de Heesterbuurt, Vogelwijk, Vruchtenbuurt en de omgeving van het Koningsplein. Bij iets minder dan 10 procent (150 autobezitters) had een auto-inbreker kunnen toeslaan omdat er iets van zijn gading in het zicht lag.

Samen met partners aan de slag
De verschillende acties in Den Haag werden gehouden door de politie en haar partners.
City Stewards, buurtinterventieteams, leerlingen van middelbare scholen in het kader van ‘maatschappelijke stage’ en politievrijwilligers. Allemaal hebben ze geprobeerd autobezitters te laten inzien dat zij ook zelf maatregelen kunnen nemen om geen slachtoffer te worden. De reacties waren positief. Zo waren er mensen die zich niet bewust waren dat voor hen onbelangrijke dingen, zoals een jas of tas, voor een auto-inbreker wel eens erg aantrekkelijk kan zijn.

Neem zelf maatregelen
Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto, zo mogelijk, op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel autoinbreker gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem in de auto wordt achtergelaten.

Check of uw auto echt op slot zit
Als u uw auto op slot doet met de afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling controleer dan vooral via de handgreep of uw auto ook daadwerkelijk is afgesloten. Steeds vaker gebruiken autokrakers een apparaat, een zogenaamde Jammer, waarmee door het verstoren van radiogolven wordt voorkomen dat auto’s met de afstandbediening kunnen worden afgesloten. Kwaadwillenden hoeven dus alleen maar te wachten tot u wegloopt, in de veronderstelling dat de auto op slot zit, en kunnen vervolgens hun slag slaan. Zit er een ‘Track-and-Trace-systeem’ in de auto, dat het voertuig kan lokaliseren, dan wordt dit ook uitgeschakeld. Hierdoor is een eenmaal gestolen auto ook nog eens onvindbaar.

Iets verdachts? Bel altijd 112
Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 112. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken? Maar wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.