Prioriteiten stellen loont | Regio15.nl

Prioriteiten stellen loont

Haaglanden - Afgelopen jaar heeft Politie Haaglanden weer nagenoeg alle doelstellingen behaald. De trend van de afgelopen jaren waarbij - mede dankzij goed beleid en nauwe samenwerking met onder meer gemeenten - de toename van criminaliteit is omgebogen naar een daling is voortgezet. De criminaliteit in de regio Haaglanden is voor het tweede jaar op rij gestabiliseerd.


Nooit eerder zijn zo veel verdachten aangehouden en aangeboden bij het Openbaar Ministerie. Het aantal overvallen is voor het tweede jaar op rij fors gedaald en ook de aanpak om jonge criminelen een halt toe te roepen werpt zijn vruchten af. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2011 van Politie Haaglanden.

Overvallen
Het aantal overvallen daalde afgelopen jaar met maar liefst 17%. Regio Haaglanden zet het overvallenteam ‘Twister’ in dat na een overval naar het plaats delict gaat en waar mogelijk het onderzoek ondersteunt. Het team richt zich volledig op overvallen en hield 80 verdachten aan. Zo overvielen op 23 maart tenminste vier personen op gewelddadige wijze een juwelier in Rijswijk. Zij drongen met geweld de winkel binnen, sloegen alle vitrines in en namen veel sieraden weg. De overval was goed voorbereid, de mannen vluchtten weg op scooters en zijn vervolgens overgestapt in gereedstaande auto’s. Aan Bureau Rijswijk is na deze overval het Ocarina-team van start te gaan. Het Ocarina team hield in september acht verdachten aan uit Amsterdam. Hiervan zitten nog altijd zeven verdachten vast in afwachting van hun proces. De aanpak wordt ook in 2012 ongewijzigd voorgezet.

Woninginbraken
De lichte toename van het totaal aantal aangiften van woninginbraken (+3%) op regionaal niveau is toe te schrijven aan een toename van het aantal pogingen. Aandacht voor preventie blijft dan ook het komende jaar zeer belangrijk. Het aantal pogingen wijst erop dat woningbezitters en –verhuurders beter hang- en sluitwerk gebruiken en dat burgers alert zijn op de gevaren van inbrekers. De inspanningen die het politiekorps verricht op het gebied van preventieadviezen ter voorkoming van woninginbraken, werpen dan ook zijn vruchten af. In Den Haag (-7%), Rijswijk (-14%), Wassenaar (-21%) en Delft (-22%) daalde het aantal (poging) woninginbraken aanzienlijk.

Jeugdgroepen
Ook in 2011 is weer stevig ingezet op de aanpak van criminele jeugdgroepen. In 2011 zijn 338 jongeren aangehouden die actief waren binnen één van deze groepen. Eind april 2011 is het Informatie Knooppunt Jeugdgroepen (IKJ) opgericht met als doel de rechercheteams inhoudelijke ondersteuning te leveren bij de onderzoeken naar de criminele jongeren. Het Veiligheidshuis speelt in de aanpak een coördinerende rol. Gebleken is overigens dat de term crimineel netwerk in sommige gevallen meer op zijn plaats is, criminele jongeren organiseren zich niet in vaste groepen, maar zoeken per situatie partners in crime en gaan in verschillende samenstellingen te werk.

Burger als belangrijkste partner
In meer dan 80% van het aantal opgeloste misdrijven gaat het om een aanhouding op heterdaad, in ruim 80% van die gevallen is informatie van burgers doorslaggevend geweest. Dit geeft het belang van burgerparticipatie aan en maakt dat Haaglanden zich ook komend jaar inzet voor het betrekken van de burger bij het politiewerk.

Burgerbetrokkenheid begint op het niveau van informatievoorziening; snelle juiste informatie is steeds vaker van belang. Politie Haaglanden lanceerde daarom in juni haar eigen Youtube kanaal om opsporingscommunicatie nog breder en beter in te zetten. In enkele gevallen leidde aandacht op internet en televisie ertoe dat de verdachten aangehouden zijn. Zo waren er bijvoorbeeld duidelijke beelden van de mannen die op 5 november een loempiabakker in zijn woning overvielen. Het overvallenteam kon mede dankzij de aanhoudende aandacht in de media op 15 november drie Rotterdammers aanhouden voor de brute woningoverval.