Criminele jeugdgroep op radar van gemeente, politie en justitie | Regio15.nl

Criminele jeugdgroep op radar van gemeente, politie en justitie

Delft - Een rechercheteam bestaande uit 13 politiemensen deelde afgelopen weken harde klappen uit aan de criminele jeugdgroep die zich ophoudt rondom de wijken Buitenhof en Voorhof.


In totaal zijn er sinds 20 maart 27 personen aangehouden die te maken hebben met een onderzoek naar verdovende middelen. De aangehouden verdachten betreffen zowel harde kernleden als personen die op andere wijze betrokken waren bij het verdovende middelen onderzoek.

Het onderzoek naar de criminele jeugdgroep startte in november 2011. Het rechercheteam, onder leiding van een officier van justitie, heeft de jongeren en hun activiteiten in kaart gebracht, de criminele groep bestaat uit 72 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 30 jaar. In verschillende samenstellingen maken zij zich schuldig aan hoofdzakelijk misdrijven. Inmiddels zitten 26 leden van de criminele jeugdgroep vast zowel voor strafbare feiten binnen als buiten de regio Haaglanden.

Verdovende middelen onderzoek
Het onderzoek naar de handel in verdovende middelen leidde op 20 maart naar de aanhouding van acht verdachten: vijf mannen uit Delft, 22, 24, 25, 26, en 32 jaar, een 24-jarige vrouw en een 25-jarige man uit Den Haag en een 26-jarige vrouw uit Rijswijk. De aanhoudingen werden verricht door diverse Arrestatie Teams en aanhoudingseenheden omdat alle acht verdachten gelijktijdig aangehouden moesten worden.

De vijf Delftse mannen zijn eind vorige week voor de raadkamer geleid, deze heeft allen 90 dagen in bewaring gesteld. Deze verdachten maken deel uit van de harde kern van het netwerk van criminele jongeren.

Resultaten zoekingen
In de woningen van drie verdachten werd een grote hoeveelheid gevulde ponypacks aangetroffen. Naast de zoekingen in de woningen werden twee panden die een belangrijke rol in het onderzoek speelden doorzocht. Zo werd een zogenoemd “safe house”, een opslagruimte bij een woning in Rijswijk door Forensische Opsporing doorzocht hier werd een kilo onversneden cocaïne aangetroffen. Dit heeft een straatwaarde van ongeveer 40.000 euro, versneden kan dit tot drie maal zo veel opbrengen op straat. De aanwijzingen die het team had dat de verdachten de ruimte gebruikten als opslag bleken te kloppen. Een tweede locatie betrof een pand dat bekend stond als kapperszaak. Een zoeking in dit pand leverde geen bruikbare resultaten op. Op 22 maart heeft de gemeente Delft de kapperszaak bestuursrechtelijk gesloten. Er is beslag gelegd op een bedrag van bijna 10.000 euro ook zijn zes personenauto’s en één scooter in beslag genomen.

Aanhoudingen in andere onderzoeken
De 16-jarige verdachte die op vrijdagavond 30 maart aangehouden werd op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident met dodelijk afloop in een woning aan de Van Kinschotstraat maakt eveneens deel uit van de groep van 72. De jongen was vermoedelijk in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart betrokken bij een steekincident op een feestje in Delft. Een 22-jarige Hagenaar overleed later aan de gevolgen van het steekincident. De verdachte meldde zichzelf een week later bij de politie.

Ook een 23-jarige man uit Delft die in februari van dit jaar aangehouden werd voor een gewapende overval op een belwinkel in Vlaardingen en een overval op een coffeeshop in Delft maakt deel uit van de 72. Bij de overval op de belwinkel in Vlaardingen op 3 december van het vorige jaar kwam een 28-jarige man om het leven.

Partneroverleg
In de aanpak tegen de criminele jongeren werken Gemeente, Openbaar Ministerie en politie nauw samen. Er wordt gewerkt aan een overleg met partners als woningbouw, belastingdienst, reclassering om op die manier gezamenlijk op te trekken om de problemen die in de wijk leven een halt toe te roepen. Hiervoor heeft de gemeente een integrale wijkaanpak.

Integrale wijkaanpak
In 2010 heeft het Rijk twee miljoen euro toegekend om de wijk Buitenhof een extra impuls te geven. De gemeente Delft en Politie Haaglanden heeft met vijftien maatschappelijke organisaties , waaronder de Delftse woningcorporaties, de handen ineen geslagen. Gezamenlijk wordt gewerkt aan thema’s zoals kwaliteit van de woningvoorraad, de leefbaarheid en de sociaal-economische positie van bewoners van de wijk Buitenhof. Kenmerkend voor deze aanpak is de samenwerking tussen deze partijen. Gezamenlijk dienden zij de subsidieaanvraag in bij het ministerie van VROM en staan ze garant voor de uitvoering van de projecten in de wijk Buitenhof.

De subsidie helpt genoemde partijen zich in Buitenhof te kunnen richten op de volgende thema’s. Jong en Oud in het Buitenhofpark. Met dit project gaan partijen aan de slag om de leefbaarheid en participatie te versterken. Te denken valt aan het – in samenspraak met jongeren – aanbieden van activiteiten, het organiseren van begeleiding en toezicht op straat en het verbeteren van onderling contact in de buurt.

Bedrijf in Beeld
Dit project richt zich op het versterken van de sociaal-economische positie van de bewoners van Buitenhof. Het doel is dat er in 2015 nieuwe leer- en werkplekken zijn, dat ondernemers worden begeleid bij het opzetten van hun eigen bedrijf en dat er een structurele verbinding ontstaat tussen bedrijven en werklozen uit de wijk.

Nieuw in voorraad
Variatie in woningbestand en differentiatie in eigendomsvorm (koop en huur) staan centraal bij dit project. Tussen 2013 en 2018 worden in de wijk Buitenhof nieuwbouwwoningen gebouwd. Ook wordt een aantal bestaande woningen verbouwd tot studentenwoningen en er is aandacht voor senioren. Als het aan betrokken partijen ligt, blijven de huidige bewoners wonen in hun eigen buurt.

Samen met de bewoners werken alle partijen samen onder het motto “Op weg naar een buitengewoon goed Buitenhof”. Naast het subsidiebedrag van twee miljoen euro investeren de samenwerkende partijen meer dan vier miljoen euro in de aanpak van de wijk.