Bewoners Wijk Duivenvoorde geïnteresseerd in inbraakpreventie | Regio15.nl

Bewoners Wijk Duivenvoorde geïnteresseerd in inbraakpreventie

Leidschendam - De kop is er af! Het Buurtpreventieteam Duivenvoorde is het preventieproject ‘Met elkaar, voor elkaar’, vanwege de grote belangstelling, gestart met drie zeer succesvolle startbijeenkomsten. Dat betekent dat veel wijkbewoners graag geïnformeerd wilden worden over de manier waarop zij samen met het team het aantal woninginbraken in de wijk verder kunnen terugdringen.


Zo’n 180 bewoners kregen op deze avonden informatie over de inbraken in hun wijk en de manier waarop de gemeente, de politie en het buurtpreventieteam de krachten bundelen om het aantal inbraken terug te dringen en de daders te pakken.

Een woninginbraak is een nare ervaring die het slachtoffer jaren kan bijblijven. Vaak zijn er spullen, soms met emotionele waarde, weggenomen en vaak is het gevoel van veiligheid weg. Met de praktische preventietips van wijkagent Martin van der Pol kunnen de toehoorders direct aan de slag om de kans op een inbraak te verkleinen. Hij vroeg hen o.a. om afspraken met de buren te maken om voor elkaar een oogje in het zeil te houden en verdachte omstandigheden via 112 bij de politie te melden.

Burenpreventieparty en woningcheck
Naast de gebruikelijke toezichtronden om extra ogen en oren op straat te brengen, biedt het preventieteam Duivenvoorde nieuwe ‘diensten’ aan. Wijkbewoners die niet op een van de informatieavonden aanwezig konden zijn, kunnen een burenpreventieparty aanvragen. Het preventieteam gaat dan op de koffie om een korte presentatie te geven met de tips van de wijkagent.
Bewoners die willen weten hoe het gesteld is met het hang- en sluitwerk van hun woning kunnen bij het buurtpreventieteam een woningcheck aanvragen. Als daar aanleiding toe is, dan wordt verwezen naar Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-erkende bedrijven voor een gratis advies op maat en offerte.

Volgende inbraak vaak in de buurt
Uit onderzoek blijkt dat als er ergens een inbraak is gepleegd de kans op een volgende woninginbraak groter is. Daarom gaan de buurtpreventen na een inbraak de woningen in de nabije omgeving langs om de bewoners nog eens te wijzen op de eigen mogelijkheden om een inbraak te voorkomen. Wie op dat moment nog geen woningcheck heeft laten doen,krijgt dan nogmaals het aanbod.

Het kan zijn dat de buurtpreventen tijdens hun toezichtronden een onveilige situatie zien. Zij zullen de gemeente Leidschendam-Voorburg of de bewoner daarop attenderen en adviseren om daar verandering in te brengen.

Praktische tips
Voorkom een inbraak in uw woning!
• Zorg voor goed hang- en sluitwerk dat aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoet. Zie www.politiekeurmerk.nl
• Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent.
• Wek de indruk dat er iemand thuis is. Laat via tijdschakelaars op verschillende tijdstippen in verschillende kamers verlichting aan- en uitgaan.
• Zorg voor buitenverlichting bij de toegangsdeuren van uw woning
• Maak afspraken met de buren om voor elkaar een oogje in het zeil te houden.

Help de politie bij het pakken van inbrekers!
• Bel direct 112 als u personen of voertuigen in verdachte situaties ziet
• Word lid van Burgernet. Zie www.burgernet.nl