Vier procent woningen makkelijk doelwit inbrekers | Regio15.nl

Vier procent woningen makkelijk doelwit inbrekers

Den Haag - Politie Haaglanden bekeek de afgelopen week meer dan vijftienduizend woningen in de regio door de ogen van een inbreker. Ondanks het extreem mooie weer troffen politiemensen ten opzichte van voorgaande jaren veel minder openstaande ramen en deuren aan. Toch bleken nog zo’n 485 woningen een makkelijk doelwit voor insluipers.


Politie Haaglanden bekeek de afgelopen week meer dan vijftienduizend woningen in de regio door de ogen van een inbreker. Ondanks het extreem mooie weer troffen politiemensen ten opzichte van voorgaande jaren veel minder openstaande ramen en deuren aan. Toch bleken nog zo’n 485 woningen een makkelijk doelwit voor insluipers.

Via de openstaande ramen of deuren van deze woningen legden agenten een zogenoemd ‘wit voetje’ in de woning. Met deze ludieke preventieactie probeert de politie huizenbezitters alert te maken op de risico’s van onbeheerd achtergelaten onafgesloten ramen en deuren. De witte voetstappen hadden namelijk ook van een inbreker kunnen zijn! Met dat verschil, dat de bewoners dan waarschijnlijk hun waardevolle spullen hadden moeten missen.

Acties tegen insluiping in Den Haag
Bureau Beresteinlaan
Met het Buurtinterventieteam (BIT) controleerden agenten 102 woningen op het Wateringseveld in de straten Buenes Aireshof, Limastraat, Doddendaallaan, Elsenburgstraat, Treslonglaan, Singravenstraat. Hier bleken de bewoners nog erg goed van vertrouwen. Bij 21 woningen stonden ramen of deuren open. Bij één voordeur zaten de sleutels aan de buitenzijde in het slot en bij één voordeur hing een touwtje uit de brievenbus waarmee de deur kon worden geopend. De reacties van de bewoners waren overwegend positief.

Bureau De Heemstraat
Bij een controle in de omgeving van het Joubertplantsoen zijn twintig voetjes in open deuren en ramen neergelegd. Met meerdere bewoners is gesproken; zij gaven aan de actie te kunnen waarderen.

Bureau Jan Hendrikstraat
Samen met studenten van het Mondriaancollege controleerden agenten in het Oude Centrum ongeveer negenhonderd woningen en in Kortenbos ongeveer driehonderd. Hierbij legden zij respectievelijk twintig en vijftien voetjes neer. Ook verstuurde het bureau tweets over de actie.

Bureau Scheveningen
Ook hier controleerde de politie samen met studenten van het Mondriaancollege. Zij bezochten de Visserijbuurt en bekeken 350 woningen. Er zijn daadwerkelijk zeven witte voetjes achtergelaten.
In het Belgisch Park werden zagen agenten dat bij elf woningen insluipers erg gemakkelijk naar binnen konden komen. Bij een woning hing het touwtje uit de brievenbus en stond de serredeur open terwijl er niemand thuis was. Agenten namen via de familie contact op om er zo voor te zorgen dat er niet zou worden ingeslopen.
In de omgeving van het Palaceplein, Redererf en de Gevers Deynootweg controleerden agenten honderden huizen. Bij 24 woningen werden voetjes achtergelaten en kregen de bewoners preventieadvies. Om het winkelend publiek te attenderen op insluipers werden pasanten aangesproken en kregen een folder met tips uitgereikt.

Bureau Segbroek
In het verzorgingsgebied van politiebureau Segbroek zijn woningen in onderstaande buurten gecontroleerd. Opvallend  was dat bij de woningen waar voetjes zijn achtergelaten het ging om openstaande ramen aan de voorzijde waar insluipers gemakkelijk naar binnen konden klimmen.
• Heesterbuurt: ongeveer vijfhonderd woningen gecontroleerd, twintig voetjes geplaatst.
• Regentessekwartier: ongeveer vierhonderd woningen gecontroleerd, zes voetjes geplaatst. Bij een tweede controle werden vijf woningen gecontroleerd en geen voetjes geplaatst.
• Valkenboskwartier: ongeveer 450 woningen gecontroleerd, twaalf voetjes geplaatst. .
• Bomenbuurt: ongeveer 260 woningen gecontroleerd, drie voetjes geplaatst.
• Vogelwijk: ongeveer 95 woningen gecontroleerd, geen voetjes geplaatst.
Bij nacontroles in de Vogelwijk en Valkenbos tijdens de surveillance bleek er geen aanleiding om voetjes te plaatsen.

Bureau Ypenburg-Leidschenveen
Dit bureau deed deze keer niet mee aan de actieweek omdat in de voorafgaande week samen met vrijwilligers van Bureau Burgersamenwerking een grote preventieactie werd gehouden in de Vissenbuurt. Daarbij werden 422 woningen bezocht, 276 bewoners gesproken en ontvingen veel van hen een persoonlijk preventieadvies. Daarnaast zijn nog eens een kleine 150 folders verspreid. Acht bewoners gaven aan meer informatie te willen over het preventieteam in de wijk. De waardering onder de bewoners was groot.

Bureau Zuiderpark
Op de Gooilaan en omgeving zijn woningen gecontroleerd. Bij twaalf woningen werden ramen open aangetroffen. De bewoners zijn aangesproken en ontvingen informatie over de actie. Buurtbewoners gaven aan het een goede actie te vinden en de inspanningen te waarderen.

Preventieadvies
Bewoners die een wit voetje ontvingen en thuis waren, kregen direct een preventieadvies. Bewoners die niet thuis waren, vonden bij thuiskomst een preventiebrochure en een folder met informatie over de actie in de bus. Bij de huizen van deze bewoners werden ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat niet kon worden ingeslopen.
Over het algemeen reageerden mensen zeer positief. Zo gaven sommige bewoners aan dat ze zich niet bewust waren van het gevaar van inklimming en vertelden ze blij te zijn hierop door de politie en haar partners te worden gewezen.

Woninginbraak heeft grote impact
Het aantal (poging) woninginbraken in Den Haag is de eerste maanden van dit jaar niet gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2011 (2012: 335 pogingen en 620 voltooide inbraken). Maar het aantal is nog steeds zorgelijk. Een woninginbraak komt voor de betrokkenen letterlijk én figuurlijk dichtbij; het heeft immers een grote impact op het gevoel van veiligheid. Reden dat het terugdringen van het aantal inbraken prioriteit heeft van Politie Haaglanden.
Naast een preventieactie zoals het verspreiden van de witte voetjes, doet de politie er ook alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe u het insluipers moeilijker maakt
• Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort) en leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee).
• Sluit ramen en deuren gedurende de nacht. Inbrekers of insluipers kunnen ook gebruik maken van een klein raam, zoals een open bovenlicht.
• Gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen veilig op een kierstand te zetten.
• Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

Registreer uw waardevolle goederen
Doe altijd aangifte als er bij u is ingebroken! Alleen dan kan de politie de daders en uw gestolen spullen opsporen. Een juiste omschrijving van de verdwenen spullen is belangrijk om die bij u te kunnen terugbezorgen als ze bij verdachten worden aangetroffen. Zorg dat uw waardevolle goederen goed geregistreerd zijn. Download daarvoor de speciale app op stopheling.nl of vul het registratieformulier waardevolle goederen in op www.politie.nl/haaglanden.

Bel 1-1-2 bij een heterdaad
Bent u getuige van een woninginbraak of heeft u het vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, bel dan met 1-1-2. De politie is dan zo snel mogelijk ter plaatse, zodat agenten de verdachte(n) op heterdaad kunnen aanhouden. Let op het signalement van verdachte personen en noteer kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken van een auto of bromfiets. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).