Tweetal aangehouden voor grootschalige oplichting | Regio15.nl

Tweetal aangehouden voor grootschalige oplichting

Den Haag -Bij Politie Haaglanden kwamen in 2011 meerdere vergelijkbare aangiften van oplichting binnen; alle benadeelden kregen een factuur voor een online aankoop van kleding, die zij nooit hadden besteld of ontvangen. De recherche van Bureau Zuiderpark startte een onderzoek en kwam een tweetal op het spoor dat op deze wijze alleen al bij één groot kledingmerk voor ruim 66.000 euro aan kleding had besteld. De man en vrouw (20 jaar, uit Den Haag) werden woensdag 6 juni aangehouden. 


De online bestellingen werden gedaan met tientallen verschillende emailadressen. Als factuuradressen werden steeds verchillende adressen opgegeven, door heel Nederland. De bezorgadressen bevonden zich echter voor een groot deel in het verzorgingsgebied van Bureau Zuiderpark in Den Haag. Hierbij bleek het steeds te gaan om leegstaande woningen, waardoor de pakketjes door de bezorgdienst werden afgegeven bij de buren. De verdachten haalden ze daar dan weer op. Een groot deel van de goederen werd daarna doorverkocht via een verkoopsite.

De verdachten deden sinds november 2010 naar schatting 250 bestellingen, bij verschillende grote kledingmerken. Na de aanhouding deed de recherche een zoeking in de woning van de verdachten. Hierbij werd een grote hoeveelheid spiksplinternieuwe kleding en schoenen (nog in de doos) gevonden.

Beveiliging internet
Ook tijdens dit rechercheonderzoek bleek weer eens hoe belangrijk het is om gebruik te maken van een goed beveiligde internetverbinding of (thuis)netwerk. In het onderzoek naar de oplichtingen kwamen namelijk ook nog andere mogelijke ‘verdachten’ in beeld; dit bleken echter mensen te zijn wiens onbeveiligde internetverbinding of netwerk werd gebruikt door het Haagse tweetal, om de online bestellingen te doen. Deze mensen bleken niets met de oplichtingen te maken te hebben.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter commissaris.