Internetoplichter loopt tegen de lamp | Regio15.nl

Internetoplichter loopt tegen de lamp

Den Haag - Een 30-jarige notoire oplichter belandde dinsdag 19 juni in een politiecel. Politieagenten wisten de man aan te houden op verdenking van een groot aantal oplichtingszaken.


Ruim 40 gedupeerden deden recentelijk aangifte tegen de man, toen bleek dat zij waren opgelicht via de verkoopsite Marktplaats.nl. De gedupeerden kochten online producten van de man die zij nooit ontvingen. De man heeft vermoedelijk buiten de aangiften nog veel meer mensen opgelicht.

De recherche hield de man al eerder aan. Hij werd in 2010 veroordeeld in verband met 20 soortgelijke oplichtingszaken. Hij ging na zijn veroordeling door met de oplichtingspraktijken en de politie en het Openbaar Ministerie startten een nieuw onderzoek, waarna hij dinsdag kon worden aangehouden.

Voorgeleiding
De verdachte wordt vrijdag 22 juni voorgeleid bij de rechter-commissaris. De man 'liep' nog in zijn proeftijd van een eerdere veroordeling wegens oplichting.

Meest voorkomende tips: 
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit "hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een oplchting via dergelijke verkoopsites. Soms is het een niet te missen 'aanbieding' of een uniek exemplaar voor een zeer aantrekkelijke prijs.


  • Handel de transactie waar mogelijk in persoon af: u weet precies met wie u zaken doet, wat u koopt en u kunt gelijk oversteken. 

  • Laat uw gezonde verstand spreken en vertrouw op uw gevoel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

  • Maak persoonlijk contact bijvoorbeeld via de telefoon, verifieer de gegevens van de persoon met wie u zaken doet (controleer hier of de (bank)gegevens bekend zijn bij de Politie) en bewaar alle informatie. 

  • Betaal het product via PayPal en uw aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd. 

  • Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland (bijvoorbeeld Nigeria): gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union, MoneyGram of cheques en stuur geen producten op voordat het geld op uw rekening staat.

 


Voordat u een transactie met elkaar aangaat via een handelssite of webshop,
kunt u controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. https://www.mijnpolitie.nl/miocheck