Politie verzilvert Regionale Veiligheidsprijs Haaglanden | Regio15.nl

Politie verzilvert Regionale Veiligheidsprijs Haaglanden

Zestig kinderen tussen de 9 en 13 jaar oud beleefden 20 juni een onvergetelijke voetbalmiddag op voetbalvereniging SV Houtwijk. Politie Haaglanden sleepte november 2011 de Regionale Veiligheidsprijs binnen met het project Twaalf Min of Meer. Met dat geldbedrag organiseerden de wijkagenten samen met de gemeente een geweldige middag voor de kinderen betrokken bij het project Twaalf Min of Meer.


Kort na het middaguur stroomden de 60 kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar oud het Buurthuis van de Toekomst van sportpark SV Houtwijk binnen. Wethouder Karsten Klein opende de middag en legde voor iedereen op aansprekende wijze uit wat het project Twaalf Min of Meer is en welke partners hierin een belangrijke rol spelen. Karsten Klein droeg het stokje over aan voetbalkunstenaar Soufiane Touzani die een wervelend optreden voor en met de enthousiaste kinderen verzorgde. De rest van de middag konden de kinderen hun voetbalkwaliteiten tonen en verbeteren tijdens de voetbalclinics die verzorgd werden door voetbalacademie Meerten. Met ouders aan de zijlijn en de zon boven het veld werd deze onvergetelijke voetbalmiddag afgesloten. Een middag die hoe dan ook een vervolg gaat krijgen.

Project Twaalf Min of Meer
Het project Twaalf Min of Meer startte begin 2011 en heeft tot doel jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud te behoeden voor de hangjongerencultuur in Houtwijk, en zo de objectieve en subjectieve veiligheid in de wijk Houtwijk te vergroten. Het project investeert in jongeren die woonachtig zijn in Houtwijk en waarvan de verwachting bestaat dat zij op het punt staan te gaan integreren in de hangjongerencultuur.

Concreet betekent dit dat deze jongeren door een agent ‘geadopteerd’ worden, zij gesprekken hebben met de wijkagent waarin zij verteld krijgen wat de regels zijn en er afspraken met de ouders en de jongere zelf worden gemaakt. Nadrukkelijk wordt de samenwerking met de ouders gezocht en er worden alternatieven geboden om de vrije tijd op een positieve manier in te vullen. Duidelijk wordt ook dat alle betrokken partners met elkaar samenwerken. Het idee dat de samenwerkende partners afzonderlijk op een eiland staan is daarmee uit de wereld geholpen. Dat besef blijkt te werken. Wijkagent Van den Driest: “we wisselen telefoonnummers uit. Op het moment dat wij een kind uit onze doelgroep ’s-avonds om 21.00 uur op straat zien rond hangen bellen wij linéa recta de ouders en vragen hen op te treden dan wel zich te houden aan de gemaakte afspraken”. Ouders doen dit.

De doelgroep blijkt nog goed “kneedbaar” in tegenstelling tot de oudere hangjeugd die onder de groepsdruk zich veel lastiger laat benaderen. “Ja, deze aanpak werkt prima. Vooral de gesprekken met de wijkagent aan het bureau hebben veel impact. Soms geven kinderen op straat ons al aan “ik moet zeker ook komen voor een gesprek! “, aldus wijkagent Taal.

Het project is begonnen in Houtwijk maar in de hele regio Haaglanden en ook daarbuiten overgenomen.

Partners
Het project is erop gericht het probleem aan de voorkant aan te pakken. Daarin werkt de politie nauw samen met partners zoals de Kinderwerkers van de plaatselijke welzijnsorganisatie, de plaatselijke voetbalvereniging SV Houtwijk, het Centrum Jeugd en Gezin en de basisscholen. Deze samenwerking waarbij de lijnen kort zijn, is een belangrijke factor gebleken voor het succes van het project in de regio Haaglanden. Dat geldt ook voor de organisatie van de voetbalmiddag op 20 juni. De gemeente, stichting Extra en Boog, SV Houtwijk, voetbalacademie Van Meerten, woningbouwcorporaties Vestia, Steadion en Haagwonen en een heleboel vrijwilligers maakten deze middag mogelijk.