'Focus op hotgroups en hotspots zorgen voor sterke afname criminaliteit' | Regio15.nl

'Focus op hotgroups en hotspots zorgen voor sterke afname criminaliteit'

Haaglanden - Het Regionaal College besprak woensdag 27 juni de criminaliteitscijfers over de eerste vier maanden van 2012. De criminaliteit daalde in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar met bijna zeven procent. Politie Haaglanden richt zich sinds 2011 specifiek op strafbare feiten die een grote impact hebben, zoals overvallen, woninginbraken en straatroven. De nadrukkelijke focus op deze misdrijven werpt zijn vruchten af, al blijft alertheid geboden.


Korpschef Henk van Essen: “We hebben in 2011 nadrukkelijk fors geïnvesteerd in de groepsgerichte aanpak van criminele jongeren die verantwoordelijk zijn voor deze delicten, die een grote impact hebben. Ik constateer dat die aanpak succesvol is. De dalende cijfers over de eerste vier maanden kunnen niet los worden gezien van de aanpak in 2011. Uiteraard moeten we die focus onverminderd vast houden. De groepsgerichte aanpak met gemeenten en andere partijen gaat dan ook met volle kracht door. Inwoners van de regio Haaglanden mogen rekenen op hun politie, die investeert in het vergroten van veiligheid en vertrouwen.”

Daling op nagenoeg alle fronten
Op alle zogenoemde korpsprioriteiten is het aantal aangiften gedaald. In de periode januari tot en met april 2012 nam het aantal woninginbraken met tien procent af. Daarnaast daalde het aantal straatroven met veertien procent en ook het aantal overvallen daalde licht. Naast de cijfers op de korpsprioriteiten nam het aantal vernielingen met veertien procent af, werd maar liefst elf procent minder gestolen uit motorvoertuigen, nam het aantal bedrijfsinbraken af met elf procent en nam het aantal diefstallen van motorvoertuigen met een forse twintig procent af. Zorgelijk is wel dat het aantal incidenten van geweld tegen politieambtenaren opnieuw steeg. Voor wat betreft fysiek geweld tegen de politie was sprake van een stijging met achttien procent. Bij verbaal geweld ging het om een stijging met maar liefst 49 procent.

Hotspotaanpak
Behalve de aanpak van hotgroups, is ook de gerichte aanpak van plaatsen waar problemen zich concentreren (hotspots), doorslaggevend om de criminaliteit terug te dringen. Een probleemgerichte en informatiegestuurde aanpak, waarbij politie, gemeenten, OM en andere betrokken partners zoals woningcorporaties – en zeker ook de burgers zelf - de handen ineen slaan, heeft al tot aansprekende resultaten geleid. Een goed voorbeeld vormt de casus ‘Prinsenhof’ in Leidschendam, waarbij dankzij de actieve inbreng van politie, gemeente, woningcorporatie en burgers het aantal woninginbraken spectaculair is afgenomen.

Diefstal uit woning
Ook elders in de regio is succes geboekt bij de aanpak van woninginbraken. In de regio als geheel is ten opzichte van de eerste vier maanden van 2011, waarin nog ruim 2600 diefstallen uit woningen werden geplaagd, sprake van een afname van ruim 10%. Overigens is het in 38% van de woninginbraken gebleven bij een poging. Hiermee wordt nog eens het belang onderstreept van goede preventieve maatregelen, zowel door de burgers zelf (in gedrag) als de verhuurder (goed hang- en sluitwerk e.d.).

Overvallen
Het aantal overvallen kent voor het tweede achtereenvolgende jaar een dalende trend, zij het dat deze daling minder sterk is dan in 2011. In de eerste vier maanden van 2012 werd 54 maal een overval gepleegd. In dezelfde periode in 2010 waren dit er nog 79, in 2011 nog 56. In vergelijking met twee jaar geleden is er nu sprake van een afname van 33 procent. Met name in Den Haag, waar ruim de helft van het totaal aantal overvallen in Haaglanden werd gepleegd, was sprake van een forse afname in de periode 2010-2012 (min 43 procent). Overvallen met veel impact, niet alleen voor betrokkenen maar ook de stad, waren de zeer gewelddadige overval op juwelier Stratmann op de Beeklaan in Den Haag en de dubbele overval op juwelier Koekkoek in Wassenaar.

Noodhulp
Ook voor 2012 geldt voor Politie Haaglanden als doelstelling dat in 80 % van alle noodhulpmeldingen de noodhulpeenheid binnen 10 minuten ter plaatse moet zijn. In de eerste vier maanden van 2012 bedraagt dit percentage voor de regio als geheel 85 %. Positief hierbij is de ontwikkeling in de gemeenten Westland en Midden Delfland, waar de performance opnieuw is verbeterd. Met een gemiddelde score van 75% wordt de positieve trend van 2011 verder doorgezet en is de korpsdoelstelling inmiddels bijna behaald.

Cijfersite
De criminaliteitscijfers over 2012 zijn onder andere te zien op de cijfersite van Politie Haaglanden www.hoeveiligismijnwijk.nl. De site registreert de aangiftecijfers van elf misdrijven in de regio Haaglanden en specificeert die tot op wijkniveau. Op de site staat ook informatie om criminaliteit te voorkomen.