Reeks aanhoudingen na onderzoek inbraken, straatroven en brandstichting
Den Haag - Een speciaal team van de politie Haaglanden hield de afgelopen week negentien verdachten aan voor onder meer woninginbraken, straatroven en brandstichting. De specifieke aanpak richt zich op het beëindigen van overlast van criminele jongeren in het verzorgingsgebied van Bureau De Heemstraat.
Woninginbraken
De politie hield vrijdag 21 september om 13.00 uur drie verdachten aan voor een woninginbraak aan de Abraham van Beijerenstraat. In de auto van één van de verdachten werd inbrekersgereedschap gevonden. De drie mannen (22, 24, 25) zijn na verhoor heengezonden. Daarnaast werden er twee verdachten opgepakt voor een woninginbraak in de Brandtstraat op zaterdagavond 22 september om 22.00 uur. Een getuige zag beide jongens wegvluchten en agenten konden hen kort daarop aanhouden. In de nacht van zondag 23 september op maandag 24 september werd een derde verdachte aangehouden (28 jaar). Hij stond vermoedelijk tijdens de inbraak op de uitkijk. Alle drie de verdachten zitten nog vast.
Op donderdag 27 september werden in de vroege ochtend twee Hagenaars aangehouden op verdenking van een inbraak in een pand aan de Van der Vennestraat in Den Haag. De politie ontving om 02.20 uur de melding van een poging inbraak en ging direct ter plaatse. Hier werden de verdachten op heterdaad betrapt. De mannen (23 en 26) zitten vast. De politie onderzoekt de zaak.
Straatroven
Naast inbraken zijn er in het politieonderzoek ook een aantal verdachten aangehouden voor het plegen van straatroven. Een 17-jarige jongen werd vrijdag 17 augustus beroofd van zijn ketting op het Pijlkruidveld in Den Haag. De drie verdachten (16 en 17 jaar) bedreigden het slachtoffer met een mes en dwongen hem zijn ketting af te geven. De verdachten waren het slachtoffer gevolgd vanaf de tram. Na uitvoerig onderzoek wist de politie de drie verdachten aan te houden. In hun woning werden diverse goederen in beslag genomen. De drie jongens zijn allemaal voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nog vast. De 17-jarige verdachte wordt ook nog verdacht van een reeks fietsendiefstallen uit het fietsendepot van de gemeente Den Haag aan de Junostraat. Op zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 september werden 17 fietsen en één step gestolen. De politie hield nog twee 15-jarige Hagenaars aan voor deze fietsendiefstallen. Eén van hen werd na verhoor heengezonden en mag zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. De andere 15-jarige verdachte zat al vast voor een straatroof op 22 september in de omgeving van het Wijkpark Transvaal.
Zakkenrollers
Ook hield de politie vier verdachten aan voor zakkenrollerij op de Haagse Markt. De verdachten, vier vrouwen, rolden maandag 24 september een 28-jarige vrouw van haar portemonnee. Een alerte marktkraamhouder merkte de vier vrouwen op. Ze gedroegen zich erg verdacht. Hierop besloot hij een bezoekster van zijn kraam te waarschuwen. Dit kwam echter net te laat. De vrouw was al gerold. Hierop alarmeerde ze de politie. Deze wist de vrouwen, met behulp van de marktkraamhouder, al snel te traceren en hield hen aan. De verdachten, in de leeftijd van 27 tot 33 jaar, zijn vrijag j.l. allemaal voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bovendien had één van de vrouwen nog een straf open staan van 128 dagen. Ook de anderen bleven in hechtenis.
Klik ik heb je..................
De politie ontving zaterdag 22 september de melding van een brandend bankstel op de Fabritiusstraat in Den Haag. Een alerte omstander wist een foto te maken van de twee verdachten. Op basis van deze foto wist de politie al snel twee jongens op te pakken op de Vermeerstraat. Beide jongens (15) zijn aangehouden voor brandstichting. De verdachten zijn na verhoor heengezonden, maar blijven verdachte in deze zaak. Of zij daadwerkelijk de brand hebben gesticht onderzoekt de politie. Hiervoor worden onder meer camerabeelden uitgekeken.
Aanpak van Bureau De Heemstraat
Na het succes van een eerder offensief om een einde te maken aan de criminaliteit en overlast van een jeugdbende in de omgeving van de Delftselaan, heeft Politie Haaglanden deze aanpak sinds 2012 uitgebreid naar het gehele verzorgingsgebied van bureau De Heemstraat. Doel van de aanpak is criminelen te isoleren en uit hun netwerk te halen. Dit in combinatie met een gebiedsgebonden aanpak waarbij politie in samenwerking met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het openbaar ministerie (OM). Doel van de gebiedsgebonden aanpak is de overlast en het hinderlijke gedrag van de jongeren binnen hun netwerk te stoppen en zo het netwerk te doorbreken. Dit is een topprioriteit in het veiligheidsbeleid van de Haagse driehoek van de burgemeester, de hoofdofficier en de hoofdcommissaris.
Buurtbewoners
Door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn en alert op te treden bij overlastmeldingen tracht de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen. Sommige mensen durven, uit angst voor criminelen, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de hotshots en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.
Misdaad loont niet
De persoonsgebonden aanpak maakt het voor criminelen duidelijk dat misdaad niet loont. Politie slaat met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen impact hebben. In het geval van de “hotshots” uit het verzorgingsgebied van De Heemstraat kan dit het ontnemen van hun statussymbolen zijn. Maar ook het ontnemen van uitkeringen of personen samen met partners uit hun woning krijgen of behoren ook tot de mogelijkheden. Welke maatregel ook genomen wordt, misdaad loont niet.