Nog veel voertuigen aantrekkelijk voor autokrakers
Haaglanden - De auto met een gerust hart achterlaten op een parkeerplaats. Dat zou gewoon moeten kunnen. De realiteit is soms anders. Er worden in Nederland dagelijks auto’s opengebroken. Ook in uw buurt. Politie Haaglanden strijdt, samen met partners, tegen deze auto-inbrekers. Maar ….. ook uw hulp is hard nodig!
Om het aantal auto-inbraken terug te dringen hield Politie Haaglanden in de week van 8 tot en met 12 oktober diverse acties in de regio. De acties stonden in het teken van de campagne ‘Geef autokrakers geen kans!’ Het wordt dieven nog veel te vaak te makkelijk gemaakt om in te breken in auto's. Daarom wezen agenten autobezitters op de risico’s en gaven tips om de kans op auto-inbraak te verkleinen.
Nonchalant
Bij het controleren van geparkeerde auto’s bleek dat er relatief vaak sprake was van gevallen van situaties die het potentiële dieven makkelijker maakt. In de Haagse Heesterbuurt was er zelfs bij 35% van de gecontroleerde voertuigen sprake van kritiekpunten. In de buurten Boswinden en Singels in Den Haag was dat ongeveer 23%. Zo waren portieren en ramen niet afgesloten, werden waardevolle voorwerpen (zonnebrillen, tassen, kleding, usb-sticks, radio/cd-spelers, navigatiesystemen, geld, mobiele telefoons en laadapparatuur) voor iedereen zichtbaar achtergelaten. Ook was bij veel auto’s de afdruk van de houder van een navigatiesysteem op de voorruit te zien. Dit vergroot het risico op auto-inbraak. Om de eigenaar te confronteren werd achter de ruitenwisser een informatiepak gestopt met tips hoe een inbraak voorkomen kan worden. Bij auto’s die ‘netjes’ waren geparkeerd werd een pakketje met de complimenten achtergelaten.
Samen tegen auto-inbraken
Bij de verschillende acties waren partners betrokken, zoals: buurtpreventie- en interventieteam, leerlingen van het Mondriaancollege en van middelbare scholen in het kader van ‘maatschappelijke stage’, medewerkers van handhavingsteams en politievrijwilligers. Het publiek reageerde positief op de acties. Vaak wist men niet dat de wijk of buurt een hotspot voor auto-inbraken was.
Maatregelen die geen geld kosten
Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto, zo mogelijk, op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel auto-inbrekers gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem in de auto wordt achtergelaten.
Extra controle voordat u wegloopt
Als u uw auto op slot doet met de afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling controleer dan vooral via de handgreep of uw auto ook daadwerkelijk is afgesloten. Steeds vaker gebruiken autokrakers een apparaat, een zogenaamde Jammer, waarmee door het verstoren van radiogolven wordt voorkomen dat auto’s met de afstandbediening kunnen worden afgesloten. Kwaadwillenden hoeven dus alleen maar te wachten tot u wegloopt, in de veronderstelling dat de auto op slot zit, en kunnen vervolgens hun slag slaan. Zit er een ‘Track-and-Trace-systeem’ in de auto, dat het voertuig kan lokaliseren, dan wordt dit ook uitgeschakeld. Hierdoor is een eenmaal gestolen auto ook nog eens onvindbaar.
Iets verdacht? Bel 1-1-2
Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 1-1-2. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken? Maar wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.
Den Haag
• Bureau Heemstraat zette opvallende surveillances in op hotspots in het gebied en werd flyers met preventietips uitgereikt.
• Bureau Laak verspreidde ruim in de campagneweek 1000 informatiepakketten op hotspots.
• Bureau Segbroek controleerde dagelijks ca. 200 auto’s. Agenten en leerlingen van het Mondriaancollege en medewerkers van het Handhavingsteam Segbroek van de gemeente Den Haag lieten zo’n 2.000 informatiepakketten op voertuigen achtergelaten. In de Heesterbuurt werden van de 200 auto’s er 69 aangetroffen met kritiekpunten. Vijf daarvan waren zelfs niet afgesloten. Gemiddeld werd bij 15% van de auto’s een bijzonderheid vastgesteld. Veel surveillanten werden aangesproken omdat mensen dachten een bekeuring te krijgen. De reacties waren overwegend positief.
• Bureau Zuiderpark zette bikers in op hotspots, m.n. in Moerwijk. Hier werden flyers achtergelaten.
• Bureau Ypenburg hield acties in de buurten Singels, Boswinden en Morgenweide. Daar werden respectievelijk 19, 39 en 45 voertuigen aangetroffen met kostbare goederen. Op de Wingerd werden zelfs 11 auto’s onafgesloten aangetroffen. Tijdens de acties werd getwitterd en in de buurten is een tekstkar geplaatst. Eigenaren zijn zoveel mogelijk persoonlijk benaderd voor een preventieadvies.
Rijswijk
Bureau Rijswijk hield de actie in de wijken Steenvoorde Zuid en Stationsbuurt. Ruim 800 auto’s ondergingen een controle. Bij 100 daarvan lagen waardevolle spullen in het zicht. De agenten zijn, waar mogelijk, direct bij de eigenaren van deze voertuigen aan de bel gegaan en gaven preventietips.
Leidschendam-Voorburg
In de wijken De Haar, Bovenveen en Essensteijn werden 400 auto’s gecontroleerd. Bij 46 zagen agenten kostbare spullen in het zicht liggen, was een portier niet afgesloten of stond een raam open.
De acties zijn uitgevoerd door wijkagenten samen met leerlingen van het Corbulocollege in het kader van hun maatschappelijke stage.
Zoetermeer
Bureau Zoetermeer hield preventieacties op de locaties Onderlangs, Burgemeester van Leeuwenpassage, Amsterdamstraat en de Nederlandlaan. Het publiek werd aangesproken en op auto’s waar zaken beter konden zijn flyers onder de ruitenwisser gedaan. De reacties waren zeer positief. In totaal zijn zo’n 400 folders aan voorbijgangers uitgereikt en werden 200 flyers op auto’s bevestigd. Bij zo’n 140 voertuigen werden waardevolle goederen zichtbaar aangetroffen of was de afdruk van de houder van het navigatiesysteem zichtbaar.