De heler en de steler aangehouden | Regio15.nl

De heler en de steler aangehouden

Den Haag - De politie hield dinsdag 6 november omstreeks 16.45 uur een 40-jarige Hagenaar aan op een gestolen fiets, dit leidde naar de aanhouding van een 39-jarige veelpleger.


De man fietste op een nieuwe fiets zonder slot over de Vondelstraat toen hij de aandacht trok van agenten. Deze lieten de man stoppen en na controle bleek de fiets als gestolen gesignaleerd te staan, hierop hielden zij de Hagenaar aan. Een 60-jarige Haagse die achter de man fietste gaf aan dat het haar fiets was. Agenten vertrouwden dat verhaal niet en namen de man en vrouw mee naar het bureau, daar verklaarde de vrouw dat de fiets van een familielid van haar was.

Nader onderzoek wees uit dat dit familielid een bekende veelpleger betreft die met regelmaat fietsen steelt, deze 39-jarige man is hierop in zijn woning aangehouden. Hier troffen agenten enkele opengebroken fietssloten.

Heler en steler
De 40-jarige Hagenaar en 60-jarige Haagse worden verdacht van heling, zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De 39-jarige veelpleger zit nog vast, hij zal worden verhoord.

Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.