Vrouwen pinnen met gestolen pas | Regio15.nl

Vrouwen pinnen met gestolen pas

Den Haag - Twee tot nu toe onbekende vrouwen zagen maandag 3 december omstreeks 15.00 uur kans met een gestolen pinpas 1.600 euro van de rekening van een 76-jarige Hagenaar te halen.

Het slachtoffer probeerde bij een automaat aan de Ambachtsgaarde geld op te nemen. Toen dit niet lukte, boden twee dames aan hem te helpen. Hierop lukte het wel. De vrouwen verdwenen direct uit beeld. De man borg zijn geld op, maar realiseerde zich dat hij niet wist waar zijn pinpas was. Na overal te hebben gezocht, blokkeerde hij zijn rekening. Inmiddels bleek 1.600 van de rekening te zijn gehaald.

Signalement

Vrouw 1: blank, lengte ca. 1.60 meter, 18 – 22 jaar oud ,donkere ogen, donker haar tot op de schouders, in het haar zaten lichte plukken,

Vrouw 2: blank, lengte ca. 1.85 meter, 18 – 22 jaar oud, donkerblond half lang haar in een staart en gekleed in een donkere jas. De verdachte had een zwarte tas bij zich.

Oproep getuigen

Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau XXXX via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Preventietip: Babbeltrucs bij pinautomaten

Eerst meekijken over de schouder om de pincode te weten te komen. Dan met een smoesje afleiden, en vervolgens de pinpas stelen. Vooral oudere mensen zijn slachtoffer geworden van deze babbeltruc, maar ook hier geldt dat jonge mensen risico lopen. Bij deze babbeltrucvorm pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt men geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt iemand over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd, dan laat de dader een briefje van 5 of 10 euro vallen. De dader tikt de pinner op de schouder en weet deze te overtuigen dat het geld van hem of haar is. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee.

Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel.. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening.
Houd in situaties waarbij u uw pinpas gebruikt de volgende preventietips in gedachten:

  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
  • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders heeft laten vallen. Denkt u dat het geld toch van u is, stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
  • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze een stukje naar achteren gaat. Bent u met z’n tweeën, laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
  • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
  • Bent u toch slachtoffer geworden, blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.