Pas op voor zakkenrollers als u kerstinkopen doet! | Regio15.nl

Pas op voor zakkenrollers als u kerstinkopen doet!

Rijswijk - Veel mensen gaan de koopavonden voor de kerst op pad om extra inkopen te doen. De drukte is een uitgelezen kans voor zakkenrollers om hun slag te slaan. Ze kunnen zo ongezien uw portemonnee rollen en u raakt alles wat erin zit kwijt; geld, pasjes en dierbare foto’s. Op woensdag 19 en donderdag 20 december gaat de politie samen met leerlingen van het Haagse ROC Mondriaan op pad om het winkelend publiek in winkelcentrum In de Bogaard hiervoor te waarschuwen. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Zakkenrollers zijn meestal heel behendig. Wijkagent Uzi Ozturk legt uit dat zakkenrollers zo behendig zijn dat ze iets weg kunnen nemen zonder dat iemand daar ook maar iets van merkt. Over het algemeen hebben ze geen van te voren bepaald plan, maar kijken in de drukte of ze een gemakkelijk slachtoffer vinden. Bijvoorbeeld iemand die zijn portemonnee boven in een karretje legt of boven in een tas terwijl de rits niet dicht is. Gelukkig is het eenvoudig om het voor zakkenrollers erg lastig te maken. Bewaar uw portemonnee niet in uw tas, maar in een binnenzak van uw jas die afgesloten kan worden met knopen of een ritsluiting. Veel zakkenrollers letten goed op. Als u bijvoorbeeld afrekent, kijken ze waar u uw portemonnee daarna terugstopt. Dus hoe minder u uw portemonnee hoeft te pakken, hoe beter. Stop daarom bijvoorbeeld een klein geldbedrag, gewoon los in uw zak.
Uiteraard zijn zakkenrollers niet alleen in portemonnees geïnteresseerd. Ook andere kostbare zaken, zoals iPods en mobiele telefoons, vinden ze interessant. Berg ook deze zo op dat zakkenrollers er moeilijk bij kunnen.

Bel de politie!

Botst er iemand tegen u op? Wees dan extra alert, want dat kan het moment zijn dat u wordt gerold. Controleer direct of u uw portemonnee of telefoon nog heeft. Ziet u dat mensen zich verdacht ophouden of wel erg veel interesse hebben in andermans spullen, bel dan direct 112. Geef door wat u ziet en hoort, de politie reageert direct op uw melding.
Op www.politie.nl staan meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van zakkenrollerij.