Landelijke alcoholcontrole in de regio Haaglanden | Regio15.nl

Landelijke alcoholcontrole in de regio Haaglanden

Haaglanden - Door het regionaal verkeershandhavingsteam (RHTV) van politie Haaglanden werd het afgelopen weekend deelgenomen aan de Landelijke Alcohol Controle.


In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 december vonden op diverse locaties alcoholcontroles plaats. Zo controleerde personeel het verkeer op Prinses Beatrixlaan. Hier werden ongeveer 300 bestuurders gecontroleerd waarvan er twee keer sprake was van rijden onder invloed. Later werd er een controle gehouden op het Korte Voorhout in Den Haag. Daar werden 100 bestuurders gecontroleerd, waarvan drie teveel hadden gedronken.

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 december is er gecontroleerd op een tweetal locaties in Zoetermeer, te weten Onderlangs en Zwaardslootseweg. Op de eerste locatie zijn 80 bestuurders aan een controle onderworpen. Van één bestuurder werd  het rijbewijs ingevorderd (beginnend bestuurder). Eén  van de bestuurders negeerde een stopteken en werd korte tijd achtervolgd.  Op de Aidaschouw reed deze bestuurder tegen een paal waarna deze kon worden aangehouden. Deze bestuurder bleek zonder rijbewijs te rijden aangezien deze al eerder ingevorderd was en het voertuig bleek onverzekerd. De auto is door de politie overgebracht voor verder onderzoek.

Later die nacht werd er nog gecontroleerd aan de Zwaardslootseweg. Daar werden 27 bestuurders gecontroleerd. Twee bestuurders bleken teveel te hebben gedronken. 

Alcohol verkeer

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille).

 

Bestuurlijke maatregel niet vrijblijvend

Boven een strafrechtelijke straf en boetes kan een overtreder een bestuurlijke maatregel opgelegd krijgen. Dat varieert van een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) tot een alcoholslotprogramma. Kosten moeten door de bestuurder zelf betaald worden. Die kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro. Kijk voor meer informatie over de maatregelen op www.cbr.nl.