Opnieuw verdachten (5) aangehouden in onderzoek voor handel in verdovende middelen | Regio15.nl

Opnieuw verdachten (5) aangehouden in onderzoek voor handel in verdovende middelen

Den Haag - Politie deed gedurende enkele maanden onderzoek naar grootschalige handel in verdovende middelen. Zaterdag 15 december hield de politie opnieuw drie verdachten (22 en 23 jaar) aan en dinsdag 11 december twee (23 en 37 jaar). In totaal zijn er in dit onderzoek nu 15 verdachten aangehouden.

Uit onderzoeksinformatie kwam het sterke vermoeden dat een 23-jarige Hagenaar met harddrugs was afgereisd naar Friesland naar de plaats Oosterwolde. Daar zou hij zich ophouden in een woning aan het Tjongerhof. Omdat één van de verdachten in de woning vuurwapengevaarlijk kon zijn, trad het arrestatieteam de woning binnen en hield drie verdachten aan. De twee Hagenaars van 22 en 23 jaar worden dinsdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De politie doorzocht op last van de rechter-commissaris zowel in de woning aan het Tjongerhof in Oosterwolde als de woning van de 23-jarige Hagenaar aan de Hooftskadelaan in Den Haag. In Oosterwolde werd onder meer 650 gram heroïne en cocaïne in beslag genomen, 2.000 euro aan contant geld, versnijdingsmiddelen en het voertuig van één van de verdachten. In de woning in Den Haag werden inbrekerswerktuigen en wapen in beslag genomen, waaronder een slotentrekker, betonscharen, een stroomstootwapen, messen en een machete.

Eerder vorige week werden een 23-jarige man uit Sittard en een 37-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats aangehouden. Uit onderzoek bleek dat het tweetal mogelijk drugs bij zich had. De verdachten werden op dinsdagmiddag 11 december rond 15.15 uur aangehouden in hun auto op de Sir Winston Churchilllaan in Rijswijk. De auto waarin het duo reed is in beslag genomen. In de kofferbak troffen agenten ruim 8 kilo hennep aan met een straatwaarde van 25.000 euro. Beide verdachten zijn voorgeleid voor de rechter-commissaris en zijn vooralsnog in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Aanhouding verdachte

Wegbrengen verdachte

Deel van de hennep

Bijna 9 kilo hennep in een sporttas

Eerdere aanhoudingen

De politie kwam de eerste verdachte op het spoor dankzij een anonieme tip gevolgd door eigen observatie. Uit die observatie bleek dat een 30-jarige Hagenaar zich verdacht gedroeg op en rond de Delftselaan en zich leek bezig te houden met handel in verdovende middelen. De politie doet er samen met partners en buurtbewoners alles aan om te voorkomen dat de Delftselaan opnieuw een zogenoemde ‘hotspot’ wordt van criminaliteit. Immers, drugsgebruikers schromen niet in de buurt van een hotspot in te breken in woningen en auto’s, fietsen te stelen of burgers te beroven.

De 30-jarige Hagenaar werd op weg naar zijn ouderlijk huis in de Kortenhoefsestraat aangehouden voor witwassen. Tijdens de doorzoeking in zijn woning vond de politie 41 ponypacks met cocaíne en namen de agenten luxe goederen en een nagenoeg nieuwe auto in beslag. De 33-jarige leverancier werd samen met zijn 26-jarige Haagse vriending op 6 oktober tijdens een overdracht op de Escamplaan aangehouden. Bij hem trof de politie een vergelijkbare hoeveelheid verdovende middelen in zijn kleding aan. Beide mannen zijn voorgeleid voor een rechter-commissaris. De 30-jarige verdachte is inmiddels veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De leverancier zit nog steeds in voorarrest welke is verlengd met 90 dagen. De vriendin is in vrijheid gesteld maar nog wel verdachte in dit onderzoek.

Vervolg

De politie zette het onderzoek voort. Na intensieve observatie hield het arrestatieteam van de politie op 6 november direct na de overdracht van een kilo amfetamine twee verdachten (26 en 31 jaar) aan. Bij de 26-jarige en 31-jarige Hagenaars trof de politie ook nog 100 gram hasj, kleinere hoeveelheden pillen, MDMA en versnijdingsmiddelen aan. Zij werden op 9 november voor de rechter-commissaris voorgeleid en zitten nog vast.

Observatieteam

Een observatieteam van de politie speelde een belangrijke rol in het gehele onderzoek. Zo namen zij op 12 november in de buurt van Hengelo een overdracht waar. Nabij Hengelo werd een 32-jarige man uit Enschede door de plaatselijke politie aangehouden. Bij deze verdachte werden 30 ponypacks met daarin cocaïne aangetroffen. De leverancier kreeg niets van de aanhouding meeen reed weer terug naar Den Haag.

Op 15 november kreeg het observatieteam diezelfde leverancier opnieuw in het zicht. Het sterke vermoeden dat de man het plan had verdovende middelen af te gaan leveren zette de politie aan de man te controleren. Bij de controle trof de politie 1040 xtc pillen in de auto aan en zo'n 50 gram aan diverse andere soorten harddrugs. De 30-jarige Hagenaar werd direct aangehouden. Na zijn aanhouding doorzocht de politie zijn woning in Den Haag en een bedrijfspand in Zoetermeer. In het bedrijfspand vond de politie een werkende hennepkwekerij met daarin zo'n 900 planten. In een boven het pand gelegen woning troffen de agenten ook nog een gasdruk en een luchtdrukwapen aan. De 26-jarige eigenaar van het bedrijf werd direct aangehouden. In het pand trof de politie bovendien een illegaal aangelegde stroomvoorziening. Op 16 november toetste de rechter-commissaris de in verzekering stelling van de twee verdachten. De 30-jarige Hagenaar zit nog steeds vast.

Aanpak van Bureau De Heemstraat

Na het succes van een eerder offensief om een einde te maken aan de criminaliteit en overlast van een jeugdbende in de omgeving van de Delftselaan, heeft Politie Haaglanden deze aanpak sinds 2012 uitgebreid naar het gehele verzorgingsgebied van bureau De Heemstraat. Doel van de aanpak is criminelen te isoleren en uit hun netwerk te halen. Dit in combinatie met een gebiedsgebonden aanpak waarbij politie in samenwerking met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het openbaar ministerie (OM). Doel van de gebiedsgebonden aanpak is de overlast en het hinderlijke gedrag van de jongeren binnen hun netwerk te stoppen en zo het netwerk te doorbreken. Dit is een topprioriteit in het veiligheidsbeleid van de Haagse driehoek van de burgemeester, de hoofdofficier en de hoofdcommissaris.

Buurtbewoners

Door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn en alert op te treden bij overlastmeldingen tracht de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen. Sommige mensen durven, uit angst voor criminelen, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de hotshots en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.

Misdaad loont niet

De persoonsgebonden aanpak maakt het voor criminelen duidelijk dat misdaad niet loont. Politie slaat met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen impact hebben. In het geval van de "hotshots" uit het verzorgingsgebied van De Heemstraat kan dit het ontnemen van hun statussymbolen zijn. Maar ook het ontnemen van uitkeringen of personen samen met partners uit hun woning krijgen of behoren ook tot de mogelijkheden. Welke maatregel ook genomen wordt, misdaad loont niet.