Politie in actie tegen woninginbraken, vier verdachten aangehouden | Regio15.nl

Politie in actie tegen woninginbraken, vier verdachten aangehouden

Den Haag - De politie hield afgelopen week vier verdachten aan voor mogelijk inbraken. Afgelopen week werd op 12 adressen ingebroken in het verzorgingsgebied van Bureau De Heemstraat. Komende periode zullen agenten meer te voet en per fiets surveilleren, de ‘hotspot’ worden scherp in de gaten gehouden. Donderdag 20 december plaatst de politie zes billboards om bewoners te waarschuwen voor woninginbraken.


Vier verdachten aangehouden

De recherche van Bureau De Heemstraat heeft geinvesteerd om zo veel mogelijk inbrekers van de straat te halen. Zo hebben zij in de afgelopen dagen in enkele lopende onderzoeken verdachten aangehouden. Agenten hielden woensdag 19 december twee 15-jarige Hagenaars aan op verdenking van een inbraak bij een flat aan de Loosduinseweg. Het tweetal brak begin december in bij de woning. Onderzoek leidde naar de identiteit van de verdachten, een van de twee verdachten wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter commissaris.

Een 16-jarige Hagenaar werd donderdagochtend 20 december aangehouden in zijn woning omdat hij probeerde gestolen goederen in te leveren bij een opkoopwinkel. De recherche onderzoekt of de verdachte ook betrokken is bij de diefstal van de goederen. Agenten voeren controles uit bij zogenaamde opkoperswinkels, wanneer er goederen die als gestolen geregistreerd staan te koop aangeboden worden kan de heler direct aangehouden worden.

De politie hield woensdag 19 december een 27-jarige Hagenaar aan voor een inbraak bij een school in de Van Damstraat in augustus van dit jaar. Een medeverdachte - 17 jarige Hagenaar - werd op heterdaad aangehouden en voorgeleid bij de rechter commissaris. Deze verdachte zit nog vast. Uitvoerig rechercheonderzoek leidde naar de nu aangehouden 27-jarige verdachte. De Hagenaar zal morgen worden voorgeleid voor de rechter commissaris.

Zichtbare aanwezigheid

In het kader van preventie plaatst de politie billboards om te waarschuwen voor woning inbraken aan de Wouwermanstraat ter hoogte van de Parallelweg, aan het Kaapseplein, op het Paul Krugerplein, in de Kempstraat en op het wijkpark Transvaal. Doel van de billboards is dat buurtbewoners ook zelf alert omgaan met verdachte situaties en maatregelen treffen om hun woningen beter te beveiligen. Ook surveillerende agenten zijn veel zichtbaar aanwezig in de wijk. Zij controleren personen op straat en spreken mensen aan.

Huisbezoeken

Agenten brengen in het kader van preventie huisbezoeken bij personen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan woninginbraken. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk – ook- op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Wat kunt u doen?

De politie spant zich continue in om woninginbraken tegen te gaan en aan te pakken. Wat kunt u doen? En hoe vaak komt het voor? Lees alles over woninginbraken.