Jaarwisseling Zoetermeer verloopt rustig; 33 aanhoudingen | Regio15.nl

Jaarwisseling Zoetermeer verloopt rustig; 33 aanhoudingen

Zoetermeer - In de gemeente Zoetermeer hielden agenten gedurende de festiviteiten rondom de jaarwisseling in totaal 33 personen aan. Op enkele incidenten na is de jaarwisseling zeer rustig verlopen.

Al vroeg in de avond, rond 22.15 uur, hielden agenten op het Bodohout een groep van zeventien jongeren aan die overlast veroorzaakten. Vier vrouwen (in de leeftijd van 18 tot 20 jaar) uit Zoetermeer en Leidschendam mochten enkele uren later weer naar huis, dertien mannen (in de leeftijd van 18 tot 25 jaar) werden naar verschillende politiebureaus in de regio overgebracht. De twaalf Zoetermeerders en één Hagenaar brachten de nacht in de cel door en verlieten de volgende dag het politiebureau met een proces-verbaal op zak voor het verstoren van de openbare orde. Vermoedelijk is het dankzij deze vroege aanhoudingen de rest van de nacht rustig gebleven in de Houtbuurt.

Burgemeester Charlie Aptroot blikt tevreden terug op de jaarwisseling. "Op een paar incidenten na is de jaarwisseling in Zoetermeer goed verlopen. Ik heb dit jaar voor het eerst de jaarwisseling in Zoetermeer meegemaakt en ben met de politie meegereden door heel Zoetermeer. Het feest in Dutch Water Dreams was uitverkocht, er waren duizend jongeren aanwezig die met elkaar het nieuwe jaar op een prettige manier hebben ingeluid. Ik ben een paar keer bij het vreugdevuur in de Houtbuurt geweest. Bewoners spraken mij aan dat ze voor het eerst sinds jaren weer met hun gezin naar buiten kwamen, de sfeer was ook goed. Door vroeg in de avond een groep te arresteren en deze een nacht in de cel te houden, heeft de rest van de bewoners van Zoetermeer een gezellig feest kunnen vieren, zero tolerance voor de bekende overlastveroorzakers werkt."

Nieuwjaarsfeest groot succes

Het feest in Dutch Water Dreams was een groot succes. Ruim 1000 jonge bezoekers kwamen op het feest af. Een 21-jarige Zoetermeerder die tegen zijn zin door beveiligers van het feest werd verwijderd, weigerde te vertrekken en verzette zich. Gewaarschuwde agenten hielden de man aan. Hierbij beet de verdachte een agent in zijn hand. Daarnaast werden los van elkaar nog twee 18-jarige Zoetermeerders aangehouden; de een omdat hij onder invloed van alcohol op agressieve wijze ruzie zocht met omstanders en op een geparkeerd staande auto sloeg, de ander omdat hij bij het verlaten van het feest een beveiliger bedreigde.

Overige aanhoudingen

De dertien overige aanhoudingen vonden gedurende de rest van de nacht plaats verspreid over de hele gemeente. Deze hadden vooral te maken met baldadigheid en vernielingen. Een van de aanhoudingen betrof een 21-jarige Zoetermeerder die rond 0.30 uur in een kroeg aan de Oostwaarts een medewerker in het gezicht sloeg. Agenten konden de man korte tijd later aanhouden op het Stadhuisplein. Hij verzette zich tegen de aanhouding. In een woning aan de PC Boutenshove hielden agenten na diverse meldingen van geluidsoverlast een 22-jarige Zoetermeerse en een 20-jarige Leidschendammer aan. Beiden verzetten zich tegen hun aanhouding en moesten geboeid naar het politiebureau worden overgebracht. Op de Busken Huethove hielden agenten rond 01.50 uur een 22-jarige Zoetermeerder aan voor brandstichting. Ook een 25-jarige Zoetermeerse die zich ermee bemoeide en een agent beledigde, werd aangehouden.
Her en der in de gemeente werden nog enkele processen-verbaal uitgereikt, onder meer voor het plegen van vernielingen en openbare dronkenschap.

Vernielingen

Een auto die stond geparkeerd op de Koudekerkstraat brandde rond 18.00 uur volledig uit. Omwonenden hoorden voor de brand een zeer zware knal, vermoedelijk werd de autobrand door zeer zwaar vuurwerk veroorzaakt. Dat het om een zware explosie ging, bleek wel uit het feit dat het dak van het voertuig in de voortuin van een woning aan de Koudekerstraat werd aangetroffen en de voorruit van de auto belandde in de tuin van een woning aan de Heicopstraat. Ook sprongen bij twee woningen in de straat diverse ruiten. De politie doet verder onderzoek.

Ook elders in de gemeente sneuvelden verschillende ramen. In een portiek aan de PC Boutenshove ontplofte rond 04.30 uur een zwaar stuk vuurwerk. In het portiek sneuvelden alle ruiten op de eerste en tweede etage. Ook waren de lampen in het portiek stuk geslagen. Brandweermensen hebben de achtergebleven stukken glas verwijderd, zodat deze niet naar beneden konden vallen. Op de PC Boutenshove woedde rond 02.00 uur ook een straatbrand en zijn gedurende de nacht een brievenbus en een putdeksel opgeblazen door zwaar vuurwerk.

Van twee verschillende woningen aan de Gaardedreef sneuvelden gedurende de nacht eveneens enkele ruiten, vermoedelijk als gevolg van zwaar vuurwerk. Ook aan de voorzijde van de school aan de Fivelingo sprongen enkele ruiten, vermoedelijk eveneens door vuurwerk.

Surveillerende agenten troffen op de Anna Blamanhove een auto aan waarvan de voorruit was vernield en het klepje van de benzinetank openstond. In de tank zat een onontplofte strijker. Agenten waarschuwden de eigenaar, die wist te vertellen dat eerder die dag ook zijn brievenbus met vuurwerk was opgeblazen.

Ongeval Australiëweg

Op de Australiëweg ontstond rond 02.45 uur een aanrijding waarbij twee voertuigen waren betrokken. Een 21-jarige man en 43-jarige vrouw uit Almere, de bestuurder en bijrijder van één van de voertuigen, werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Mogelijk heeft deze bestuurder gereden onder invloed van alcohol. Een afgenomen bloedproef zal dit uitwijzen. De politie doet verder onderzoek naar dit ongeval.