Zwaar beschonken automobilist veroorzaakt aanrijding | Regio15.nl

Zwaar beschonken automobilist veroorzaakt aanrijding

Den Haag - Een dronken automobilist veroorzaakte donderdagmiddag 31 januari rond 17.10 uur een aanrijding in de Appelstraat. Gewaarschuwde agenten konden de man aanhouden.


Een getuige zag hoe de automobilist slingerend door de Appelstraat reed en uiteindelijk een aanrijding veroorzaakte. De direct gewaarschuwde agenten roken al direct bij aankomst dat de man alcohol had gedronken, wat werd bevestigd door een blaasproef.

De man, een 34-jarige Hagenaar, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 1365 ugl, ruim vijf keer meer dan wettelijk is toegestaan. Het rijbewijs van de man is ingenomen, ook kreeg hij een rijverbod van achttien uur opgelegd.

Alcohol verkeer

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille).

Bestuurlijke maatregel niet vrijblijvend

Boven een strafrechtelijke straf en boetes kan een overtreder een bestuurlijke maatregel opgelegd krijgen. Dat varieert van een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) tot een alcoholslotprogramma. Kosten moeten door de bestuurder zelf betaald worden. Die kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro. Kijk voor meer informatie over de maatregelen op www.cbr.nl.