Hennepkwekerij opgerold na huurachterstand | Regio15.nl

Hennepkwekerij opgerold na huurachterstand

Den Haag - Bijna duizend hennepplanten en -stekken en twee dozen vol met henneptoppen trof de politie donderdagmiddag 7 februari aan in een woning in de Bankastraat. In de woning bevond zich zowel een hennepdrogerij als -kwekerij.


De politie kwam de in werking zijnde hennepkwekerij rond 14.30 uur op het spoor na een tip van de huisbaas. Deze man bezocht eerder die dag het betreffende pand omdat de bewoner een huurachterstand had opgebouwd. Bij binnenkomst trof de huisbaas de hennepkwekerij aan, waarop de man direct de politie waarschuwde.

In de woning troffen agenten vervolgens op een etage een hennepdrogerij aan met daarin gedroogde planten, potten met stekken en nog enkele potten waaruit de hennep vermoedelijk recent was geoogst. Een etage hoger bevonden zich nog twee ruimtes die als hennepkwekerij waren ingericht. In totaal troffen de agenten zo’n 560 planten, 340 stekken en twee dozen henneptoppen aan.

De hennepkwekerij is ontruimd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van het pand.

Meld hennepkwekerijen

Hennepteelt heeft inmiddels het onschuldige karakter ver achter zich gelaten. Er gaan miljarden euro’s om in de hennepteelt, die steeds meer verweven is met de handel in harddrugs en vuurwapens, fraude, mensenhandel en mensensmokkel.

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht, is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. 10% van de woningbranden is te relateren aan hennepteelt. Dit levert dus risico’s op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.