Toch nog waardevolle spullen in auto’s. Geef autokrakers geen kans! | Regio15.nl

Toch nog waardevolle spullen in auto’s. Geef autokrakers geen kans!

Den Haag - Het aantal auto-inbraken ligt nog steeds hoog en autobezitters zijn nog onvoldoende alert op autokrakers. Dat bleek tijdens de actieweek ‘Geef autokrakers geen kans’. In de week van 4 tot en met 8 maart organiseerde de politie in Den Haag met haar partners diverse preventieacties.


Hierbij werden toch nog veel kostbare goederen in niet afgesloten auto’s aangetroffen. De inzet van Buurt Interventieteams is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie bij de ontwikkeling van bewustwording bij buurtbewoners en het veiliger maken van de woon- en leefomgeving.

Op de New Yorksingel in Wateringseveld controleerden agenten zo’n 100 auto’s. Tien procent van de auto’s bleek interessant voor inbrekers, want er lagen zichtbaar waardevolle goederen of houders van navigatieapparatuur in. Op de Kikkerbeetlaan, Rietkeverstraat, Fontijnkruidstraat en Oeverbiesstraat was het resultaat beter. In acht van de 170 auto’s troffen agenten punten voor verbetering aan. Zo lag in een auto een portemonnee op de achterbank, troffen ze een laptoptas op de bijrijderstoel aan en ook een auto met draaiende motor, terwijl de deuren niet op slot waren. In de Oostergosingel, Atlantastraat, Chicagostraat en de Montevideostraat werden zeven ‘foute’ auto’s aangetroffen. Bij de eigenaren werd een informatiebrief in de bus gestopt.
In het Zeeheldenkwartier en de Archipelbuurt werden zo’n 1.500 auto’s gecontroleerd. Alle auto’s kregen een enveloppe achter de ruitenwisser. In de een zat een ‘pluim’ omdat alles in orde was, in de ander het advies de volgende keer geen dure spullen in de auto achter te laten. De reacties van de autobezitters waren positief.

Hele wijk geel gekleurd

Agenten van politiebureau Loosduinen kleurden, samen met leden van het Buurt Interventieteam en studenten, Houtwijk, Kraaijestein en Waldeck geel met door de gemeente Den Haag beschikbaar gestelde autohangers. Op deze hangers staat de boodschap: "Op advies van de politie heb ik geen waardevolle spullen in mijn auto liggen". Op de achterzijde staan aanvullende preventietips. Op de marktdag werden op het Loosduinse Hoofdplein 900 rugzakjes met preventieteksten uitgedeeld en werden op de parkeerterreinen van de winkelcentra aan de Savorin Lohmanlaan, Alphons Diepenbrockhof en Deltaplein de gele autohangers uitgereikt. De reacties van publiek op de markt en in de winkelcentra liepen uiteen, van verbaasd tot positief.

Tussen 15 en 30% inbraakgevoelig

In het verzorgingsgebied van politiebureau Segbroek werden ongeveer 400 auto’s gecontroleerd. Ondanks dat er in de eerste twee maanden van dit jaar al in 90 auto’s is ingebroken, bleek bij 15 tot 30% van de auto’s iets voor verbetering vatbaar te zijn. Hierbij ging het om niet afgesloten portieren, open ramen, afdruk van navigatieapparatuur en waardevolle spullen in het zicht. Toppunt was de preventieactie op het Leeuwerikplein en omgeving. Bij deze actie controleerden agenten 61 auto’s, waarvan 17 niet in orde bleken te zijn.
In de omgeving van het Hobbemaplein, Herman Costerstraat, Boerenstraat en de Lang Nekstraat troffen agenten van politiebureau de Heemstraat bij veel auto’s afdrukken van navigatieapparatuur op de voorruiten. In een tijd van nog geen 2 uur werden 42 auto’s aangetroffen die voor inbrekers interessant zouden zijn en twee auto’s die niet waren afgesloten. De eigenaren kregen een preventiefolder met tips hoe een auto-inbraak te voorkomen.

Buurt Interventieteams erg actief

Aan de andere kant van de stad controleerden leden van het Handhavingsteam en het Buurt Interventieteam in ruim twee uur tijd 430 auto’s in de hotspots Bezuidenhout-West en Bezuidenhout-Midden. In deze wijken wordt gemiddeld meer in auto’s ingebroken. Aan ongeveer 25 procent van de auto's mankeerde wel wat. In de meeste lagen goederen als een radiofrontje, navigatiesysteem of een tas in het zicht. Sommige auto's waren niet afgesloten en ook waren er afdrukken van navigatiesystemen zichtbaar op de voorruit. Aan alle eigenaren van de auto’s waar wat aan mankeerde is een brief met folder verstuurd, waarin ze worden gewezen op wat er opviel aan hun auto en waarin aandacht wordt gevraagd aan de opsporing van daders. Ook werd gevraagd politiebureau Overbosch te volgen op Twitter om zo gezamenlijk het aantal auto-inbraken terug te dringen. De Buurt Interventieteams (BIT) waren ook in het verzorgingsgebied van politiebureau Zuiderpark erg actief. Zo controleerden leden van ondermeer het BIT Morgenstond en BIT Rustenburg/Oostbroek samen met de wijkagenten meer dan 2.000 auto’s. Bij voertuigen waarin iets werd aangetroffen werd het kenteken genoteerd. Naar de eigenaren werd direct een brief gestuurd over het feit dat ze waardevolle goederen hadden achtergelaten. In Ypenburgse wijk de Lanen controleerden buurtpreventen van het team ‘De Lanen’ samen met agenten 357 auto’s op ondermeer de Oude Polderweg, Van Baaklaan, Marcus Aureliusstraat, Senecastraat, Aristoteleslaan en Epicurushof. In bijna 10% van de auto’s lagen waardevolle spullen als een tas en fototoestel. Ook troffen zij 14 niet afgesloten auto’s aan.

Parkeergarages niet vergeten

Helaas wordt nog steeds in parkeergarages ingebroken. Agenten van politiebureau Jan Hendrikstraat en studenten van het ROC Mondriaan controleerden drie dagen lang in samenwerking met Q-park de garages aan de Lutherse Burgwal, Amsterdamse Veerkade, Plein, Kalvermarkt/Grote Markt en Laan.
Op een dag troffen zij vijf niet afgesloten auto’s aan. In vijftien auto’s lagen waarvolle spullen als radiofrontjes, navigatiesystemen, smartphones, tablets of laptops vol in het zicht. Als dat kon werd direct de eigenaar erop geattendeerd. Sommige gaven aan dat in de kofferbak ook waardevolle spullen lagen. Zij waren zich er niet bewust van dat criminelen deze elektronica kunnen traceren als deze op standby staan en Bluethooth in werking is.
Om bezoekers van de parkeergarage Q-park, Waldorpstraat/Leeghwaterstraat te waarschuwen werden posters opgehangen. Op plaatsen binnen het verzorgingsgebied van politiebureau Laak waar veel auto-inbraken worden gepleegd, waarschuwden matrixborden voor autokrakers. In de 1e Lulofdwarsstraat en 1e Van der Kunststraat controleerden agenten 170 auto’s: zes waren niet afgesloten en bij diverse bedrijfsauto’s lag gereedschap in het zicht. De eigenaren werden direct hierop geattendeerd. Ook de wijkagent van het Schipperskwartier nam deel aan de acties. Hij deelde zo’n 40 flyers uit, iets wat door de buurtbewoners enorm op prijs werd gesteld. Aan de Hindoestaanse leefgemeenschap aan de Ketelstraat werd preventiemateriaal gegeven, zodat zij hun achterban kunnen waarschuwen. Ook zijn er 30 enveloppen met preventiemateriaal gegeven aan de Hindoestaanse leefgemeenschap gevestigd aan de Ketelstraat.
Met de gemeente Den Haag zijn afspraken gemaakt om op korte termijn in de gebieden Laakhaven West en Binkhorst waarschuwingsborden te plaatsen, om parkeerders te waarschuwen voor diefstallen uit de voertuigen.
Tijdens de preventieve acties troffen agenten elf ongebruikte/beschadigde auto’s aan, die vermoedelijk al maanden geparkeerd stonden. Een had een ingeslagen ruit en bij een ander was de radio uit het dashboard verdwenen. Het Handhavingsteam van de gemeente Den Haag stelt een nader onderzoek in.

Verdachte situatie? Bel de politie!

Om de auto-inbraken te stoppen houdt de politie extra toezicht in hotspotgebieden, maar ook u kunt helpen. Let u op verdachte situaties zoals: het gluren in een rij auto's. Auto-inbrekers gluren ook vaak in verschillende auto's, op zoek naar een achtergelaten tas, telefoon of navigatiesysteem. Op de uitkijk staan. Auto-inbrekers werken vaak samen. Een van de dieven staat bijvoorbeeld op de uitkijk, terwijl een andere dief wacht op een seintje. Ze houden daarbij vaak contact via mobiele telefoons. Een paar keer terugkomen. Een auto-inbreker is op zoek naar het juiste moment om toe te slaan. Om de omgeving en de situatie goed in zich op te nemen, komt de verdachte vaak een aantal keer terug. Lang rond een auto hangen; Voordat een auto-inbreker toeslaat, is hij vaak lang te zien in de buurt van de auto. Soms wordt er vooraf zelfs uitgebreid tegenaan gehangen of geleund.

Ziet u dit soort situaties? Noteer signalementen en kentekens en bel altijd de politie via 112. De politie kan dan snel ter plaatse zijn om de auto-inbrekers aan te houden. Alle informatie is welkom én nodig, zodat de politie daders kan opsporen en oppakken.