Den Haag - Gestolen buit nog terug voor de aangifte | Regio15.nl

Den Haag - Gestolen buit nog terug voor de aangifte

Den Haag - Dankzij een alerte getuige hielden agenten vrijdagochtend 3 mei rond 9.30 uur een 30-jarige Hagenaar en een 33-jarige Haagse op heterdaad aan na een woninginbraak.


De getuige alarmeerde de politie omdat hij de boel niet vertrouwde. Verschillende politie eenheden snelden naar de Loosduinseweg en troffen daar de 33-jarige Haagse vrouw die vermoedelijk op de uitkijk stond. Toen agenten de straat inreden liep de vrouw weg, kort achter haar liep de 30-jarige Hagenaar – een bekende veelpleger uit de wijk. De Hagenaar werd staande gehouden op De Reamustraat, de verdachte had naast inbrekerswerktuigen ook een laptop onder zijn jas. De vrouw werd aangehouden op de hoek van de Noorderbeekdwarsstraat. Beiden verdachten zitten nog vast.

Agenten gingen aan de bel bij de woning waar de inbraak had plaatsgevonden. De bewoner lag te slapen en had niet gemerkt dat er in zijn woning was ingebroken, hij herkende geschrokken direct de buit. De alerte getuige is door de politie benaderd en bedankt met een presentje.

Veelpleger aanpak

De politie heeft de aanpak van veelplegers tot prioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.