Den Haag - Man vast na ernstige bedreiging politieman | Regio15.nl

Den Haag - Man vast na ernstige bedreiging politieman

Den Haag - Een 33-jarige agent is zaterdagochtend 9 november kort voor aanvang van zijn dienst ernstig bedreigd door een 24-jarige Hagenaar. De verdachte kon door gewaarschuwde agenten kort daarop worden aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.


De politieman parkeerde rond 06.30 uur  zijn privé-auto nabij het wijkbureau gelegen aan de Beresteinlaan. Hij zag vervolgens vlak achter zich een man lopen. Hij herkende deze persoon ambtshalve. Toen de agent uitstapte zag hij dat de verdachte zich probeerde te verstoppen in de naastgelegen bosjes. Hij liep naar de man toe en maakte zich kenbaar als politieagent. Hierop volgde een woordenwisseling, waarbij de verdachte zich fysiek en verbaal steeds agressiever opstelde en de agent ernstig bedreigde. Hierop probeerde de agent met zijn mobiele telefoon de politiemeldkamer te bellen om ondersteuning te vragen en andere agenten te waarschuwen. De verdachte probeerde dit te voorkomen door op hem af te stappen en viel daarbij de agent aan. Deze trachtte zich daarbij te verdedigen door de verdachte met gepast geweld van zich af te duwen. Op dat moment lukte het hem om contact te krijgen met de politiemeldkamer en andere agenten op de hoogte te stellen.

Baksteen

 Toen de verdachte dit doorhad, rende hij weg in de richting van het Zonneoord. De politieman rende achter hem aan en hield onderwijl telefonisch contact met de andere agenten. Tijdens de achtervolging stopte de verdachte plotseling en gooide een grote baksteen naar het hoofd van de agent, die hem op een haar na miste. Op dat moment kwamen andere agenten ter plaatse, die de verdachte wisten aan te houden. De 33-jarige agent deed aangifte van bedreiging met de dood, poging doodslag en belediging. De verdachte zit nog vast. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De aangehouden verdachte maakt deel uit van een crimineel jeugdnetwerk uit de omgeving van de Berensteinlaan.

Geweld tegen politieambtenaren

De politie en het Openbaar Ministerie tolereren op geen enkele wijze bedreigingen richting agenten en nemen dit soort incidenten zeer serieus. De officier van justitie die met deze zaak is belast stelde zich persoonlijk op de hoogte van de gebeurtenissen en bezocht het politiebureau en sprak met de betrokken agent. Verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak is onacceptabel en er wordt altijd tegen opgetreden. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Den Haag pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.