Den Haag - Supersnelrecht voor demonstrant | Regio15.nl

Den Haag - Supersnelrecht voor demonstrant

Den Haag - Eén van de demonstranten (18 jaar) die zaterdag 28 december werd aangehouden moet zich maandag 30 december al voor de rechter verantwoorden.


De man sloeg één van de agenten aan het einde van de demonstratie met een stok tegen zijn hoofd.

De demonstratie tegen discriminatie en politiegeweld eindigde zaterdag 28 december met geweld tegen de politie. Agenten hielden enkele verdachten aan. Zij worden verdacht van belediging en openlijk geweld. Politieagenten begeleidden een demonstratie van circa 50 personen. Met de organisatie waren vooraf afspraken gemaakt over de route en ordemaatregelen. Aan het einde van de demonstratie keerde een aantal demonstranten zich tegen de politie. Ze deden sjaals voor hun gezicht en gingen de agenten vervolgens met stokken te lijf. Politieagenten hielden in totaal drie verdachten aan.

Supersnelrecht

De 18-jarige verdachte moet zich maandag voor de supersnelrechter verantwoorden. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een agent door deze met een stok op het hoofd te slaan. De politieman deed aangifte. Een andere verdachte (22 jaar) kreeg een dagvaarding wegens belediging. Een andere verdachte (25 jaar) die ook agenten beledigde, kreeg een strafbeschikking van 450 euro van de officier van justitie.

Geweld tegen politieagenten

De politie tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verdubbelt het Openbaar Ministerie de strafmaat.