Delft - Delftenaar aangehouden voor heling | Regio15.nl

Delft - Delftenaar aangehouden voor heling

Delft - Agenten hielden donderdag 1 mei een 19-jarige Delftenaar aan op de Hazelwormstraat voor heling.


Surveillerende agenten zagen een man rijden op een fiets. Deze man viel op doordat hij ondanks de warme buitentemperatuur, een muts op zijn hoofd had en rondjes in de omgeving fietste. De agenten controleerden de man. Het bleek dat de fiets waar hij op reed was gestolen. De Delftenaar werd aangehouden voor heling en kreeg een dagvaarding.

Hoe koop ik een ‘eerlijke’ fiets?

Zonder helers geen stelers. Ook u kunt zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Wordt u met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt en had u daarvan een vermoeden kunnen hebben? Justitie bepaalt dan de hoogte van de boete. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets.

Wat kunt u doen om een eerlijke fiets te kopen?

  • Koop uw fiets bij een erkende vakhandel. Vraag altijd om een bon met framenummer en omschrijving van de fiets. Bewaar de bon zorgvuldig. Zorg dat uw postcode in het frame wordt gegraveerd.
  • Koopt u ergens anders een fiets? Bijvoorbeeld op een markt of bij een particulier? Laat de verkoper zich dan legitimeren. Vraag om een kwitantie met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving van het framenummer van de fiets. Noteer en bewaar ook het legitimatienummer en naam en adres van de verkoper. Als hij of zij deze gegevens niet wil leveren, is de kans groot dat het om diefstal gaat.
  • Een op straat voor een laag bedrag aangeboden fiets is vrijwel zeker gestolen.
  • Vraag ook bij aankoop via internet altijd om een bon en andere gegevens.
  • Bekijk een te koop aangeboden tweedehands fiets goed. Sommige kenmerken kunnen wijzen op diefstal. Bijvoorbeeld een onleesbaar gemaakt framenummer of postcode, opengebroken sloten, sloten zonder sleutel of een nieuwe fiets zonder ringslot.