Oegstgeest - Internationaal gesignaleerde verdachten aangehouden | Regio15.nl

Oegstgeest - Internationaal gesignaleerde verdachten aangehouden

Oegstgeest - De politie hield woensdagavond 4 juni twee mannen aan die internationaal gesignaleerd stonden voor langdurige gevangenisstraffen. Beiden zijn veroordeeld in verband met grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk.


Het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de eenheid Den Haag ontving recentelijk een verzoek om een onderzoek te starten naar één van de verdachten, een 28-jarige man uit Frankrijk. Deze Fransman bevond zich mogelijk in (de nabije omgeving van) Leiden. De man werd in oktober 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk. Toen de man na zijn veroordeling werd begeleid naar zijn verblijf in de gevangenis, wist hij zijn boeien los te maken, het personeel te mishandelen en te ontsnappen.

Het speciale EVA-team startte op verzoek van het IRC een onderzoek naar zijn mogelijke verblijfplaats. Op basis van het onderzoek werd via deze weg de vermoedelijke verblijfplaats van de verdachte vastgesteld.

Aanhoudingen door het AT

Op woensdagavond 4 juni deed het arrestatieteam een inval in de woning op de Linneaushof in Oegstgeest, in samenwerking met het observatieteam en het EVA-team. Het arrestatieteam deed de inval, omdat de verdachte in het verleden meerdere malen met vuurwapens is aangetroffen. De man kon snel overmeesterd worden.

In de woning werd ook een tweede man, verstopt, aangetroffen. Deze man, een 24-jarige Fransman, bleek ook internationaal gesignaleerd te staan voor een openstaande gevangenisstraf van 10 jaar. Ook hij werd in oktober 2013 veroordeeld voor grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk. De verdachten maakten deel uit van dezelfde criminele organisatie.

De recherche van de politie in Leiden heeft na de inval de betreffende woning doorzocht en trof vermoedelijk twaalf kilo heroïne, een kilo cocaïne en een vuurwapen aan. Nadere analyse van de aangetroffen heroïne leidde er toe dat de heroïne hoofdzakelijk versnijdingsmiddelen bevatte en slechts een klein gedeelte (250 gram) zuivere heroïne.

drugs

drugs1

Drugs3

Overleg Franse autoriteiten

Beide verdachten zijn in verzekering gesteld. Het is nog niet bekend wanneer de internationaal gesignaleerde verdachten worden overgeleverd aan Frankrijk, waar ze de gevangenisstraf moeten uitzitten. De politie doet op dit moment verder onderzoek en staat daarbij in nauw contact met de Franse autoriteiten.

Het EVA-team

Het zogenoemde EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) richt zich op veroordeelden die nog een straf uit moeten zitten. Het team kijkt vooral naar de 'grote vissen',  gesignaleerden die vermoedelijk hun geld verdienen in de criminaliteit.