Den Haag - Bijzondere inktpot houdt gemoederen bezig | Regio15.nl

Den Haag - Bijzondere inktpot houdt gemoederen bezig

Den Haag - In 2012 werd uit het Garibaldimuseum op het Italiaanse eiland Caprera een kristallen inktpot uit de negentiende eeuw gestolen. Een inwoner uit Den Haag kocht afgelopen juni via Marktplaats een inktpot die er verdacht veel op leek.


Veertig euro kostte de inktpot die hij op Marktplaats tegenkwam.Hij kocht hem van een al wat ouder echtpaar. Na ontvangst kreeg hij het idee dathet wel eens een bijzondere inktpot zou kunnen zijn. Al speurend op het internetstuitte hij op een opsporingsfilmpje van de Belgische federale politie waarop tezien was hoe een man een soortgelijke inktpot stal uit het museum op Caprera op9 augustus 2012 Garibaldi was een belangrijk strijder voor de eenwording vanItalië in de negentiende eeuw. De inktpot komt uit zijn huis op Caprera.

Groep Belgen in het museum

De Italianen konden achterhalen dat er op het moment van dediefstal een groep Belgen in het museum was. Daarom schakelden ze de Belgischepolitie in die het opsporingsfilmpje plaatste dat de Hagenaar op internet hadgezien.

Die nam contact op met de Belgen die op hun beurt met de politiein Den Haag contact opnamen. De inktpot werd door InternationaalRechtshulpcentrum (IRC) van de eenheid Den Haag in beslag genomen, tegenbetaling van de veertig euro aan de Hagenaar. Het oudere echtpaar van wie de mande pot gekocht had, verklaarde dat het de inktpot op een vlooienmarkt aan deBelgisch-Franse grens had gekocht.

Stijgende spanning

De politie zocht vervolgens contact met de Italiaanse collega’s. Zowel foto’sals de maten van de pot – per mail toegestuurd – gaven de Italianen niet genoegzekerheid dat het de bewuste inktpot was. Daarom kregen de politie donderdagj.l. bezoek van museumdirecteur Laura Donati en Giuseppe Serra, carabiniere bijeen speciale afdeling die zich met criminaliteit rond cultureel erfgoedbezighoudt. De spanning steeg toen de inktpot op tafel verscheen. "Te groot",mompelde de museumdirecteur gelijk. Uit een koffer haalde zij de originelehouder tevoorschijn, waar twee inktpotten op passen, met een sierlijk beeldjeertussen.

Inktpotje

Waar het achtergebleven inktpotje precies in de uitsparing paste, was ‘onze’inktpot duidelijk helaas te groot. Jammer voor de Italianen en natuurlijk ookvoor de collega’s. De inktpot werd daarop weer aan de man teruggegeven.