Den Haag - Aanhoudingen, maar ook inbraken tijdens Kerstdagen | Regio15.nl

Den Haag - Aanhoudingen, maar ook inbraken tijdens Kerstdagen

Den Haag - De extra inzet van de politie op locaties waar uit onderzoek sprake is van een grotere kans op een woninginbraak tijdens de Kerstdagen leidde in meerdere gevallen tot (heterdaad) aanhoudingen van inbrekers in de regio.


De inspanningen van de politie konden niet voorkomen dat er ook sprake wasvan een aantal Kerstinbraken. Met name op eerste en tweede kerstdag wareninbrekers actief. Bewoners waren langere tijd van huis, vooral in de avondurentijdens het piekmoment tussen 18.00 en 21.00 uur, als ze met familie en vriendenaan tafel zaten. Daarom was de politie juist op deze piekmomenten extra aanwezigop straat in die gebieden waar een verhoogde kans op inbraak aanwezig was.

Succesvolle aanpak

De extra inzet van de politie op locaties waar uit onderzoeksprake is van een grotere kans op een woninginbraak tijdens de Kerstdagen leiddein meerdere gevallen tot aanhoudingen van op heterdaad van inbrekers in deregio. Eerste Kerstdag hield de politie op de Pastoorswarande in Den Haag tweeHaagse verdachten beiden 23 jaar aan die aan het inbreken waren. Ook bij eeninbraak op de Dedemsvaartweg eveneens in Den Haag kon de politie twee inbrekersaanhouden. Het duo vluchtte aanvankelijk, maar kon dankzij de inzet vanpolitiehonden twee Hagenaars (49 en 34 jaar) aanhouden. In Poeldijk waren hetalerte buurbewoners die eveneens eerste Kerstdag het verschil konden maken. Zijbetrapten bij een woninginbraak op de Nieuweweg twee 20-jarige inbrekers uitNaaldwijk en Den Haag. Op de Lijnschootenlaan in Naaldwijk leidde de extra inzetvan de politie tot de aanhouding van een 23-jarige Rijswijker. Ook hij werd opheterdaad bij een woninginbraak aangehouden. Uit onderzoek bleek dat dezeinbreker vermoedelijk ook bij de beide buren had geprobeerd in te breken. Eentweede verdachte wist bij deze inbraak te ontkomen. Alle verdachten hebbenantecedenten op vermogensdelicten zoals woninginbraken. In samenspraak met hetOpenbaar Ministerie wordt gekeken of de verdachten kunnen worden voorgeleid aande rechter-commissaris.

Regio-inbraken tijdens de Kerstdagen

De inspanningen van de politie konden niet voorkomen dat er ooksprake was van een aantal Kerstinbraken op pogingen daartoe. Met name op eersteen tweede kerstdag waren inbrekers actief. Zo bleek dat in Den Haag in circa 20woningen werd ingebroken. Vorig jaar kende Den Haag nog bijna 50 woninginbraken.Leidschendam-Voorburg noteerde elf inbraken. Delft kende vier inbraken. HetWestland en Midden Delfland kende 11 woninginbraken. Opvallend was het aantalpogingen. In zeker tien gevallen werd gepoogd in te breken, maar kwam deels doorgoed hang en sluitwerk de inbreker niet verder. Zoetermeer slechts drie inbrakenen drie pogingen daartoe. Pijnacker-Nootdorp kende slechts 1 poging tot inbraak.

Kerst

In Leiden sloegen inbrekers tijdens de feestdagen twee keer hunslag en in een geval deden zij een poging. In het kader van "let ook op het huisvan je buren", zag een oplettende buurman uit Voorschoten drie personen in hethuis van zijn buren. Toen hij aanbelde bij de woning namen de drie direct debenen. Een van de inbrekers wist hij te laten struikelen waardoor een zojuistgestolen doosje sieraden op de grond viel en werd achtergelaten door deinbrekers. In Gouda kwamen er 16 meldingen van inbraak bij de politie binnen. Intien gevallen ging het om een woninginbraak en zes keer om een poging daartoe.De politie hield op kerstavond twee jongens (17,18) uit Gouda aan die bij hetaanbieden van een nieuwjaarskaart er met de huissleutels van de bewoner vandoorgingen toen zij geld voor de jongens wilde pakken en hierbij de deur open liet.De politie kon hierdoor wellicht een inbraak voorkomen. In Alphen aan den Rijnkwamen twee meldingen van woninginbraken binnen. In Ter Aar zocht de politie opEerste kerstdag nog naar drie verdachten van een woninginbraak. Hierbij werdeneen politiehond en een politiehelikopter ingezet.

Top vier

Als het gaat om dagen waarop jaarlijks de meeste inbraken plaatsvinden dan staat de komende jaarwisseling op de tweede plaats.

 

    1. Tweede Kerstdag

 

    1. OUDEJAARSAVOND

 

    1. Eerste Kerstdag

 

  1. Pakjesdag 5 december

Oudejaarsavond, risico op inbraak

Oudejaarsavond, zij blijkt uit de analyse die de politie uitvoerde is een dagwaarop traditioneel veel inbraken plaatsvinden. "Zorg dat uw woning er bewoonduitziet: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zetbijvoorbeeld de radio aan. Laat waardevolle spullen zoals tablets en smartphonesniet in het zicht liggen. Doe ramen en deuren dicht en draai deze op slot, nietalleen als u voor langere tijd weggaat, maar ook als u alleen de straat op gaatom buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen en vuurwerk af te steken. Vergeet ookde achterdeur niet. Zorg er voor dat terwijl u feestviert een inbreker nietongemerkt naar binnen kan glippen." Vraag ook uw buren om uw huis extra in degaten te houden. Geef aan waar u bent te bereiken en zorg er voor dat uw burenin geval van nood uw woning met een reservesleutel in kunnen.

Bel direct 112!

Natuurlijk let de politie tijdens de oudejaarsnacht op vreemde en verdachtesituaties in uw wijk. Daarbij kan de politie uw ogen en oren goed bij gebruiken.Hoort of ziet u iets ongewoons? Een persoon die op de uitkijk staat? Aarzel nieten bel direct 112. De politie kan dan wellicht een inbraak voorkomen en eeninbreker op heterdaad aanhouden. Sluit ramen en deuren! Geef inbrekers geenkans, ook niet tijdens de feestdagen!