Integrale controle supermarkt Delftselaan | Regio15.nl

Integrale controle supermarkt Delftselaan

Den Haag - Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) heeft zaterdagavond 26 november een supermarkt op de Delftselaan bezocht.


Naar aanleiding van wat er in de supermarkt werd aangetroffen werd de uitbater aangehouden en is de winkel gesloten.

Vanuit de buurt komen bij de politie al langer signalen binnen over overlastgevende jeugd die zich in de zaak en in de directe omgeving van de zaak ophoudt. De HEIT-partners gemeente, Douane, Belastingdienst, politie en Stedin hebben de supermarkt integraal gecontroleerd. Tijdens de controle werden onder meer verdovende middelen, meerdere illegale wapens, illegale DVD’s, imitatie parfum en nephorloges aangetroffen. De aanwezige uitbater, een 56-jarige Hagenaar, is hiervoor aangehouden. De Belastingdienst gaat met de eigenaar in gesprek over de gebrekkige administratie. De Douane heeft illegale tabak in beslag genomen en Stedin heeft energiefraude geconstateerd. Ook wordt er een onderzoek naar uitkeringsfraude opgestart.

Op basis van de bevindingen werd de supermarkt op last van burgemeester Van Aartsen voor twee weken gesloten. Op dit moment wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Ondermijning

Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.