Persberichten 27 december 2008 | Regio15.nl

Persberichten 27 december 2008

Babbeltrucs: ‘Misbruik van winterkou’

Haaglanden   - Met de opkomende kou proberen onverlaten door middel van een babbeltruc voornamelijk ouderen te duperen. De daders maken gebruik van de goedgelovigheid van bewoners en doen zich voor als onderhoudsmonteur van kachels en cv-installaties. Met een smoes dat het erg koud is en dat dat voor de kachel of cv funest kan zijn, weten zij zich bij nietsvermoedende burgers naar binnen te praten. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. Gedurende de kerstdagen werd een vijftal bewoners via deze vorm van oplichting gedupeerd.

 

 

Eenmaal in de woning wordt het slachtoffer afgeleid door één van de daders, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Daarna verlaten de daders weer snel de woning. Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans – jong en oud – om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als men wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Een 78-jarige bewoner van de Zwartsluisstraat in Den Haag werd 1e kerstdag gedupeerd door deze vorm van oplichting. De ‘monteurs’ namen de man zijn pinpas mee en wisten korte tijd later een groot bedrag van zijn rekening te pinnen.

 

Vraag legitimatiebewijs

Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Op deze manier kan men voorkomen slachtoffer te worden van een babbeltruc.

 

Pincode

Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’ of de ‘politie’ belt of voor uw deur staat. Wij hebben uw pincode niet nodig. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u.

 

Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie. U helpt daar ook u medeburgers mee. Bij twijfel kunt u altijd bellen met Bureau Rijswijk via 0900-8844.

 

Film op Youtube

Op de internetsite www.youtube.com/haaglandenpolitietv is een preventiefilmpje over dit onderwerp te zien.

 

Stank voor dank

Den Haag – Een 19-jarige Hagenaar trachtte eerste kerstdag een ruzie op straat te sussen, maar moest dat bekopen met een dikke neus. De man haalde kort voor middernacht twee vechtersbazen op de Bouwlustlaan, maar kreeg daarbij stank voor dank. Eén van de ruziemakers sloeg de attente man op zijn neus. De politie hield de 37-jarige man aan op verdenking van mishandeling.

 

Verdachten woninginbraak aangehouden

Den Haag – De politie hield eerste kerstdag twee Hagenaars (44 en 32-jaar) aan op verdenking van woninginbraak in de Van Koetsveldstraat. Getuigen belden om 06.30 uur de politie nadat zij de beide mannen een ruit van een woning zagen ingooien. Hierna liepen de mannen weg. Dankzij het door de getuige opgegeven signalement konden de agenten het duo aanhouden. De 44-jarige man bleek eerste kerstdag jarig te zijn en ‘vierde’ zijn verjaardag in de cel. Een 19-jarige Hagenaar vond dat zo belachelijk dat hij aan het bureau de peultjes kwam opscheppen. Daarbij schold hij iedereen die hij maar zag of te spreken kreeg dusdanig uit dat de agenten ook hem aanhielden.

 

Dure kerst

Den Haag – Een 26-jarige Hagenaar zal zich tweede kerstdag nog lang heugen. Agenten hielden de man om 05.00 uur op de Gaslaan aan nadat zij hem betrapten op rijden onder invloed. Aan het bureau bleek dat de man nog 1000 euro aan openstaande boetes te betalen had en dat zijn rijbewijs al eerder ingevorderd was. De man kreeg een rijverbod en mocht na betaling van de boetes lopend verder.

 

Verdachte woninginbraak aangehouden

Den Haag – De politie hield donderdag 25 december rond 23.55 uur een 18-jarige Hagenaar aan die verdacht wordt van een poging woninginbraak in een woning aan de Wellingtonstraat. De politie kreeg een melding dat er geprobeerd was in te breken in een woning en ging er direct naar toe. De woninginbraak was mislukt, omdat de bewoner de inbrekers op heterdaad betrapte. De verdachten waren gevlucht, maar de oplettende agenten zagen in de Koningstraat een jongen lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. Zij hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. De andere verdachte is niet aangehouden. De politie vond in de tuin van de bewoner een koevoet en voetsporen. Een getuige herkende de verdachte bij de spiegelconfrontatie. De verdachte is ingesloten.

 

Trambestuurder geslagen

Den Haag – Een 46-jarige Haagse trambestuurder werd donderdag 25 december rond 12.45 uur in zijn gezicht geslagen door een vervelende passagier. De politie hield de passagier, een 42-jarige Hagenaar, aan op de Parallelweg. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

 

Beschonken achter het stuur

Den Haag – Een 36-jarige Hagenaar moest donderdag 25 december rond 4.15 uur zijn rijbewijs inleveren, nadat duidelijk was geworden dat hij met een slok teveel op achter het stuur zat. Wegens opvallend rijgedrag lieten agenten de man blazen op de Amsterdamse Veerkade. Aangezien de bestuurder teveel gedronken had, hielden de agenten hem aan, waarbij hij zich hevig verzette. Op het politiebureau blies de man 680 ugl. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille).   

 

Dronken automobilist rijdt tegen busje

Den Haag – Een surveillerende agent reed vrijdag 26 december rond 22.00 uur op de Veenkade toen hij zag dat een automobilist tegen een stilstaand busje reed. De agent liep naar de bestuurder en rook direct een sterke alcoholwalm. De automobilist, een 44-jarige Hagenaar, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij 1210 ugl blies. Ook bleek op het politiebureau dat zijn rijbewijs al eerder was ingevorderd. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De bestuurder van het busje zag op het eerste oog geen schade, maar neemt contact op met de politie als hij zijn bus bij daglicht heeft gezien.    

 

Nekklachten na botsing

Den Haag – Een 62-jarige automobilist uit Den Haag stond woensdag 24 december rond 17.00 uur stil voor de kruising met de President Kennedylaan toen een 37-jarige Haagse automobilist achterop botste. De bijrijdster van de 62-jarige bestuurder is, een 48-jarige Haagse, is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. 

    

Met draaiende motor in slaap

Den Haag – Surveillerende agenten kregen donderdag 25 december rond 6.20 uur een melding dat er al een tijdje een auto met draaiende motor in de Zwaardstraat stond. De agenten gingen erop af en zagen dat er man op de bestuurdersstoel lag te slapen. Zij roken direct een alcohollucht en waarschuwden de man niet te gaan rijden als hij gedronken had. Toen de agenten weer in de auto stapten, zagen zij dat de man weg wilde rijden uit het parkeervak. Hierop werd de man, een 42-jarige Hagenaar, opnieuw aangesproken. Vervolgens verstopte hij iets. Hij moest uitstappen en zijn auto werd doorzocht. Hij had cocaïne, pillen (amfetamine) en twee messen in zijn auto. De agenten hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. De politie stelt nader onderzoek in naar de verdachte.

       

De beste wensen

Leidschendam – De politie in Leidschendam kreeg eerste kerstdag omstreeks 13.30 uur de melding dat op het Duivenvoorde twee jongens nieuwjaarswenskaartjes rondbrachten. De jongens zouden echter niet de vaste bezorgers van het wijkkrantje zijn, de bezorgster is namelijk een 62-jarige vrouw. Agenten hielden de jongens, een Leidschendammer van 15 en een 15-jarige Hagenaar, aan en brachten hen naar het politiebureau. Daar werden de ouders van de twee in kennis gesteld. Beide jongens kregen een verwijzing naar Bureau HALT. Politie Haaglanden adviseert om bij twijfel uw bezorger te vragen om het legitimatiebewijs dat hij of zij van zijn werkgever heeft gekregen. Bij twijfel kan altijd de politie gebeld worden via 0900-8844.

 

Slingerende snorfietser

Voorburg – Een 36-jarige Voorburger sprong eerste kerstdag omstreeks 02.00 uur surveillerende agenten in het oog, omdat hij met zijn snorfiets over de weg slingerde. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar blies hij 715 ugl waarop hij een proces-verbaal kreeg. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA).  Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

 

Mét borrel, maar zonder rijbewijs

Leidschendam – Een 36-jarige man uit Vlaardingen werd tweede kerstdag aangehouden toen hij zonder rijbewijs, maar met teveel drank op achter het stuur zat. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 03.10 uur rijden op de A4 ter hoogte van Leidschendam. De man viel hen op door zijn steeds wisselende snelheid. Zij lieten de man stoppen op een carpoolplaats. Hij gaf direct aan dat hij niet over een rijbewijs beschikte. Hierop hielden zij hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar blies hij 610 ugl. De man kreeg voor beide feiten een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA).  Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

 

Hardleers en beschonken

Leidschendam – Een 33-jarige Hagenaar trok zich tweede kerstdag weinig aan van zijn aanhouding voor rijden onder invloed waarbij zijn rijbewijs was ingevorderd. Agenten zagen de man omstreeks 05.00 uur rijden op de Vlietweg en besloten hem te controleren. Hij blies 365 ugl en zijn rijbewijs werd ingenomen. Nadat de man omstreeks 06.30 weer was heengezonden zagen agenten hem echter weer in zijn auto stappen en wegrijden. Opnieuw werd de man aangehouden en moest mee naar het bureau. Daar kreeg hij wederom een proces-verbaal.

 

Hebbes!

Wassenaar – Surveillerende agenten kregen tweede kerstdag omstreeks 01.00 uur een melding dat er op de Hogeweg was ingebroken in een auto en dat de dader er op een fiets vandoor was gegaan. Op basis van het opgegeven signalement hielden zij op de Wittenburgerweg een 43-jarige Hagenaar aan. In zijn fietstassen troffen de agenten twee autoradio’s aan. Eén daarvan bleek te horen in de auto waarin even daarvoor was ingebroken. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. De Hagenaar wordt op maandag 29 december voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 

Vrouw overleden door aanrijding

Wassenaar – Bij een eenzijdig ongeval op de kruising van de Stoeplaan met de Groen van Prinstererlaan kwam woensdag 24 december omstreeks 14.30 uur een 84-jarige Wassenaarse om het leven. Vermoedelijk werd de vrouw onwel achter het stuur van haar auto, waardoor zij tegen een verkeerspaal reed. Door de klap kantelde de auto van de vrouw op de zijkant. Hulpdiensten snelden direct ter plaatse, maar dat mocht niet meer baten. De familie van de vrouw werd in kennis gesteld en op het politiebureau opgevangen. De Stoeplaan werd enige tijd in beide richtingen afgesloten.

 

‘Dagbladbezorgers’ op pad

Rijswijk – Drie Hagenaars van 14, 15 en 16 jaar werden tweede kerstdag om 15.20 uur aangehouden, omdat zij zich op de Sitr Winston Churchillaan voordeden als dagbladbezorgers die de bewoners de beste wensen kwamen overbrengen. De jongens verklaarden dat zij geld gingen ophalen namens de broer van één van hen, die bezorger is in Transvaal. Omdat de opbrengst in Transvaal echter niet aan de verwachtingen voldeed, besloot het drietal in Rijswijk ook nog een poging te doen. De ouders van de jongens werden in kennis gesteld. Tegen de drie wordt proces-verbaal opgemaakt. Politie Haaglanden adviseert om bij twijfel uw bezorger te vragen om het legitimatiebewijs dat hij of zij van zijn werkgever heeft gekregen. Bij twijfel kan altijd de politie gebeld worden via 0900-8844.

 

Palletdieven in de kraag gevat

Naaldwijk – Drie Hagenaars van 20 en 24 jaar werden in de nacht van 26 op 27 december rond middernacht aangehouden toen zij op de Herenwerf probeerden pallets weg te nemen. Beveiligers betrapten de mannen en hielden hen aan. De drie vertelden dat zij toestemming van de eigenaar hadden om de pallets weg te halen. De eigenaar, die inmiddels ook ter plaatse was, wist hier echter niets van. De drie werden ingesloten in het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

 

Inbreker op heterdaad betrapt

Delft – Dankzij een oplettende getuige werd tweede kerstdag een 46-jarige man uit Delft aangehouden nadat hij had ingebroken in een woning aan de Cellebroerstraat. De getuige zag omstreeks 19.30 uur de een man uit het raam van de woning klimmen en er vandoor gaan met een plastic tasje. Op aanwijzing van de getuige werd de verdachte, een 46-jarige man uit Delft, aangehouden in een portiek aan het Dertienhuysen. De man werd ingesloten in het politiebureau en de politie onderzoekt de zaak.

 

Kunstenaars aangehouden

Zoetermeer – Twee Zoetermeerders van 18 jaar werden tweede kerstdag aangehouden nadat zij op een aantal panden aan de Dillenburgstraat graffiti hadden gespoten. Getuigen belden omstreeks 19.30 uur de politie en lieten de twee kunstenaars wachten op de komst van de agenten. Die hielden de twee aan en brachten hen naar het politiebureau. Na verhoor mochten de jongens met een proces-verbaal op zak weer naar huis.

 

Man aangehouden na mishandeling

Zoetermeer – Een 22-jarige man uit Hazerswoude-Dorp werd tweede kerstdag aangehouden nadat hij voor een horecagelegenheid aan het Oostwaarts een 19-jarige Zoetermeerder had geslagen. De Zoetermeerder werd eerder op de avond tijdens het uitgaan al lastig gevallen door de verdachte, die hierop door de portiers de zaak uit werd gezet. Toen de jongen omstreeks 04.20 uur naar huis wilde gaan, waarschuwden de portiers hem ervoor dat de bewuste man uit Hazerswoude hem buiten stond op te wachten. Omdat de Zoetermeerder toch echt naar huis wilde, besloot hij gewoon naar buiten te gaan. De man uit Hazerswoude aarzelde geen moment en gaf de Zoetermeerder een stoot in zijn gelaat, waardoor zijn lip scheurde. Toen het slachtoffer zijn belager onder controle wilde brengen om op de politie te wachten, begonnen diens vrienden het slachtoffer ook te slaan. De portiers haalden de groep uit elkaar en droegen de 22-jarige verdachte over aan de politie. De Zoetermeerder deed aangifte tegen zijn belager. De aangehouden verdachte heeft inmiddels de schade die aan de jas van de Zoetermeerder was ontstaan, vergoed. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.