Persberichten 10 juni 2009 | Regio15.nl

Persberichten 10 juni 2009

Hagenaar aangehouden voor beroving
Den Haag - Surveillerende agenten zagen dinsdag 9 juni omstreeks 21.30 uur een 21-jarige Hagenaar rennen op de Rijnstraat. Vrijwel direct werden zij aangesproken door een 28-jarige Haagse die vertelde zojuist te zijn beroofd door een jongen wiens signalement overeen kwam met de rennende Hagenaar uit de Rijnstraat. Op de Lekstraat troffen de agenten de jongen aan in een portiek, waar zij hem aanhielden. Op het politiebureau bekende de man dat hij de vrouw beroofd had van haar I-phone. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Preventief fouilleeractie in Den Haag

Den Haag – In het gebied rondom om het Hollands Spoor hield Politie Haaglanden dinsdag 9 juni 2009 een preventief fouilleeractie.  Tijdens de actie van 18.00 tot 22.10 uur werden de bestuurders en inzittenden van voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden wapens.

 

Resulaat

Bij de voertuigcontrole werden in totaal 168 voertuigen en 285 inzittenden gecontroleerd. Van hen werden 11 verdachten aangehouden. Hieronder was een verdachte die werd gezocht terzake een schietpartij in de Herenstraat te Rijswijk in 2007. Twee verdachten werden aangehouden voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie (een nepvuurwapen en een boksbeugel). De andere verdachten werden aangehouden voor de Opiumwet (1 kilo henneptoppen, 100 gram hash en 4 ponypacks cocaine ) en openstaande geldboetes. Daarnaast werden 20 messen, 6 eenheden softdrugs en een slagwapen in beslag genomen.

 

A-select

Preventief fouilleren is bedoeld om geweldsdelicten te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden a-select uitgekozen.  Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens. Ook worden scooters, auto’s en fiets(tassen) doorzocht. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stiletto’s, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

 

Veiligheidsrisicogebied

Op 3 maart 2009 wees burgemeester Van Aartsen van Den Haag het gebied rondom het Hollands Spoor opnieuw aan als veiligheidsrisicogebied. Daarmee behield de politie de bevoegdheid om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan. Het gebied rondom het Hollands Spoor is het gebied dat omsloten wordt door het Huygenspark, de Stationsweg, de Limburg Stirumstraat, de Jan Blankenstraat en het Stationsplein. Binnen het veiligheidsrisicogebied ligt een aantal doorgaande wegen, die niet alleen gebruikt worden door de bewoners van genoemd gebied maar ook veelvuldig door forensen en overige inwoners van Den Haag.

 

Babbeltruc door nepagenten

Den Haag - Een 85-jarige man uit Den Haag werd dinsdag 9 juni slachtoffer van een babbeltruc. Twee mannen belden om 11.45 uur aan bij een woning aan het Frederik Hendrikplein. Zij overtuigden de bewoner ervan rechercheurs van Politie Haaglanden te zijn. Voor 'een lopend onderzoek' hadden de mannen zijn pinpassen nodig die zij konden controleren bij de bank. Ook moest de Hagenaar zijn pincodes op een scanapparaat intoetsen. Van de bankrekening van het slachtoffer zijn vervolgens grote geldbedragen afgeschreven. De recherche van Bureau Scheveningen onderzoekt de zaak en roept mensen die ook bezoek hebben gehad van deze ‘rechercheurs’ op zich te melden. 

 

Het kan ook u overkomen

Soortgelijke meldingen komen de laatste tijd vaker bij Politie Haaglanden binnen. Daarom waarschuwt de politie met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer deze. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’ of de ‘politie’ belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

 

Getuige straatroof gezocht
Den Haag - De recherche van Bureau Scheveningen zoekt getuigen van de beroving van een 19-jarige Haagse. De vrouw werd op maandag 8 juni omstreeks 01.20 uur op de kruising van de Eisenhowerlaan met de Johan van Oldenbarneveltlaan door een nog onbekende man beroofd van haar mobiele telefoon en haar portemonnee. Na de beroving sprak de dader een toevallige voorbijganger op een scooter aan en vroeg deze waar de dichtsbijzijnde pinautomaat was. De dader was een licht getinte man tussen de 20 en 25 jaar oud met een lengte van ongeveer 1m70. Hij was gekleed in een donker gekleurd sportjack met capuchon met daaronder een donkere broek.
De recherche komt graag in contact met mensen die mogelijk informatie hebben over deze beroving en dan met name de  scooterrijder die door de dader werd aangesproken. Kunt u de recherche helpen de dader te vinden, neemt u dan contact op met Bureau Scheveningen via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000. 

 

Man bedreigt en beledigt politieagenten

Voorburg – Een burenruzie op de Spinozalaan dreigde op dinsdag 9 juni omstreeks 18.45 uur behoorlijk uit de hand te lopen. Agenten troffen na een melding in de straat een vrouw met een hockeystick aan. Een 39-jarige Voorburger had haar bedreigd en beledigd. De politie wist beide personen op afstand te houden. De 39-jarige wijzigde echter zijn doelwit en begon de aanwezige agenten te beledigen. Hij werd daarop aangehouden. Tijdens de worsteling die daarbij ontstond sprong een 21-jarige Haagse voor de Voorburger in de bres. Zij trachtte de aanhouding te voorkomen en maakte zich daarbij schuldig aan belemmering. Ook de Haagse werd aangehouden. De politie maakte proces-verbaal tegen beide personen op.

 

Bestuurder scooter onderuit

Leidschendam – Een 19-jarige Leidschendamse bestuurder van een scooter kwam op woensdag 10 juni omstreeks 00.45 uur hard in aanraking met het asfalt. De jongen raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur van zijn scooter kwijt, waarna hij ten val kwam. Het slachtoffer werd met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen. Afhankelijk van het bloedonderzoek wordt beslist of de Leidschendammer proces-verbaal krijgt.

  

Aanhoudingen na brandstichting

Voorburg – Een getuige verstrekte op woensdag 10 juni omstreeks 05.30 uur de politie een goed signalement van twee jongens die kort daarvoor in de Jan Mulderstraat een bromfiets in brand hadden gestoken. Korte tijd later werden de jongens, een 13-jarige Delftenaar en een 15-jarige Hagenaar, op de Nicolaas Beetslaan aangehouden. Zij werden ingesloten in het politiebureau. De politie onderzoekt of de jongens zich aan diefstal van de bromfiets hebben schuldig gemaakt en na achterlating dat voertuig mogelijk in brand hebben gestoken. Beide jongens kregen een proces-verbaal.

 

Verkeerscontroles

Wassenaar – Bij meerdere verkeerscontroles controleerde Politie Haaglanden dinsdag 9 april tussen 09.00 uur en 15.00 uur op onder meer snelheid, het dragen van de autogordel, mobiel bellen en het kunnen tonen van een geldig rijbewijs.

Op de Backershagenlaan controleerde de politie tussen 08.30 uur en 09.30 uur de snelheid van automobilisten omdat de omwonenden veel overlast ondervinden van automobilisten die te hard rijden. In totaal werden meer dan 30 automobilisten gecontroleerd. Niemand reed te hard.

Op de Zijdeweg kreeg een automobilist een bekeuring voor niet handsfree bellen. Ook kregen 10 automobilisten een bekeuring omdat zij op de A44 rechts afsloegen terwijl dat niet is toegestaan.

Bij een snelheidscontrole op de Prinsenweg reden 3 van de 65 automobilisten te hard.

 

Snelheidscontrole

Rijswijk - Tijdens een snelheidscontrole op de Generaal Spoorlaan controleerde Politie Haaglanden dinsdag 9 juni tussen 19.00 uur en 23.00 uur in totaal 681 voertuigen. Van 97 voertuigen kan de eigenaar een proces-verbaal tegemoet zien voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid was 84 km/uur.

 

Fietser gewond na aanrijding

’s-Gravenzande (Westland) – Een 68-jarige vrouw uit Naaldwijk raakte dinsdag 9 juni om 13.55 uur gewond bij een aanrijding op de Rijnvaartweg. De vrouw reed daar met haar fiets op het fietspad in de richting van de Koning Julianaweg. Op die weg reed in dezelfde rijrichting ook een snorfietser. Toen de snorfietser de vrouw op de fiets wilde inhalen week zij iets uit waardoor beiden met elkaar in botsing kwamen. De vrouw viel en liep daarbij een hoofdwond op. Zij is naar het Leyenburg ziekenhuis vervoerd.

 

Overvallers aangehouden dank zij Burgernet

Delft – Gewapende mannen overvielen dinsdagavond rond 19.40 uur een supermarkt aan de Nassaulaan. De daders, die er met een buit vandoor gingen, stapten in een gereedstaande auto en vluchtten weg. De auto werd kort daarop in de directe omgeving aangetroffen. De politie sloot het gebied rond de supermarkt af, zette een helicopter in en startte een Burgernet actie. Door dit zogeheten burgernet en de snelle reactie van omwonenden hield de politie al snel een 16-jarige jongen uit Delft aan op de Van Stolbergstraat. De tweede en een mogelijk derde verdachte zijn nog voortvluchtig. Heeft u dinsdagavond iets gezien van deze overval of heeft u anderszins informatie over de verdachten? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

 

Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.  Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Voor meer informatie: www.burgernet.nl

 

Vrouw aangehouden na steken

Zoetermeer – Een 24-jarige vrouw uit Zoetermeer is op dinsdag 9 juni om 21.30 uur aangehouden op de Willem van Cleeflaan. Een woordenwisseling tussen drie vrouwen liep uit de hand bij een woning aan de Willem van Cleeflaan. Tijdens de ruzie zou de Zoetermeerse één van de vrouwen met een mes verwond hebben aan haar linkerarm. Ze is meegenomen naar het politiebureau, waar de zaak wordt onderzocht.