Persberichten 22 juni 2009 | Regio15.nl

Persberichten 22 juni 2009

Aanhoudingen na diefstal uit auto’s

Den Haag – De politie hield zondag 21 juni vijf mannen aan die op verdenking van diefstal uit auto’s. Een getuige meldde omstreeks half zes ’s ochtends bij de politie dat er enkele auto’s waren opengebroken in een parkeergarage aan de De Rijkstraat.

De verdachten zouden in een auto zijn weggereden. De politie ging direct naar deze auto op zoek en kwamen deze op de kruising van de Neherkade en de Rijswijkseweg tegen. Daarop werden de vijf inzittenden aangehouden. De verdachten zijn tussen 15 en 23 jaar oud en komen uit Den Haag en Zoetermeer. In de kofferbak van de auto trof de politie een aantal goederen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De politie onderzoekt de zaak.

 

Insluiper gesnapt

Den Haag/Loosduinen – De eigenaar van een bedrijf aan de Zinkwerf werd zondag 21 juni geconfronteerd met een insluiper. De man hoorde omstreeks 08.00 uur iemand binnenkomen en dacht in eerste instantie dat het een collega was. Toen de man even later ging kijken, zag hij dat een onbekende persoon lades en kasten aan het doorzoeken was. De betrapte man wist nog wel te vluchten, maar kon even later door de gealarmeerde politie in de bosjes langs de Zinkwerf worden aangehouden. Het bleek te gaan om een 28-jarige Hagenaar. Het is nog onduidelijk of hij daadwerkelijk iets heeft gestolen of dat het bij een poging is gebleven.

 

Aanhoudingen na vechtpartij

Den Haag/Loosduinen – De politie heeft zondag 21 juni twee mannen aangehouden die betrokken waren bij een vechtpartij op de Beresteinlaan. Agenten die op weg waren naar de melding van de vechtpartij zagen op de Zichtenburglaan een groep mannen rennen, die vermoedelijk bij het incident waren betrokken. Toen de agenten mannen aanspraken, gingen enkele van hen er vandoor. De achterblijvers gingen met de politie op de vuist. Met de nodige moeite konden twee van hen worden aangehouden. Het gaat om Hagenaars van 18 en 19 jaar. Een politieagent raakte bij de aanhouding lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

 

Uit de cel, in de cel

Den Haag – Een 50-jarige arrestant die zondag 21 juni om 23.55 uur werd vrijgelaten uit zijn politiecel op Bureau Zuiderpark, kon vrijwel direct daarna de cel weer in. Toen de man uit Den Haag in vrijheid werd gesteld, begon hij te schelden en trapte vervolgens een ruit van het politiebureau in. Agenten hielden hem vervolgens aan wegens vernieling. De man was het er duidelijk niet mee eens dat hij opnieuw de cel in moest en probeerde vervolgens in zijn cel de wc en bel kapot te maken. Hij kreeg een proces-verbaal voor vernieling.

 

Aanrijding tussen twee auto’s

Den Haag – Bij een aanrijding tussen twee personenauto’s op de Troelstrakade raakte zondag 21 juni rond 20.00 uur een 23-jarige vrouw uit Den Haag gewond. De Haagse werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

 

Man wil terug naar politiebureau

Den Haag – Een 24-jarige man uit Den Haag die zondagnacht 21 juni in het centrum van Den Haag was aangehouden voor openbare dronkenschap, had zondagochtend rond 08.00 uur moeite met afscheid nemen van het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat, nadat hij weer naar huis mocht gaan. Nadat hij in vrijheid was gesteld bleef hij al schreeuwend en scheldend zeker een half uur binnen de muren van het politiebureau. Agenten besloten vervolgens de man maar te helpen en verwijderden hem uit het bureau. Eenmaal buiten gebruikte hij de electronische poort en dedeurbel als speelgoed en klepperde hij met de brievenbus. Toen de man zijn sigaret uitdrukte tegen de intercom van de deurbel, was de maat vol, en werd hij opnieuw aangehouden. Zijn gedrag buiten het politiebureau leverde hem nog een extra boete op.

 

Aangehouden na belediging

Den Haag – Agenten hielden zondag 21 juni een man aan voor belediging. Een 56-jarige man uit Den Haag sleutelde om 13.30 uur bij het Niek Engelschmanpark aan zijn auto. Een politieagent vertelde hem dat hij daar helemaal niet mocht komen met een auto en hij daarvoor een boete kreeg. Daarop sloegen bij de man de stoppen door. Hij maakte een slaande beweging in de richting van de agent en schold hem flink uit. De man is vervolgens voor belediging aangehouden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

 

Preventieactie in parkeergarage

Den Haag/Scheveningen – De politie hield zondag 21 juni tussen 12.00 en 15.00 uur een preventieactie in drie parkeergarages in Scheveningen. In de garages aan de Zwolsestraat, het Gevers Deynootplein en de Nieuwe Parklaan werden flyers uitgedeeld met tips om auto-inbraak te voorkomen. Daarnaast controleerden agenten de geparkeerde auto’s op inbraakrisico. In totaal trof de politie elf auto’s aan die niet waren afgesloten en lagen in enkele auto’s waardevolle spullen in het zicht, zoals MP3-spelers en navigatiesystemen.

 

Voordringen loont niet

Wassenaar – Een 21-jarige bezoeker van een attractiepark probeerde zondag 21 juni bij een van de attracties voor te dringen. Een 20-jarige personeelslid sprak daarop de man aan en kreeg daarop een klap van de 21-jarige. Op verzoek van de beveiliging werd de man uit het park gezet en kreeg hij een proces-verbaal.

Gevonden explosief

Wassenaar – Leden van de reddingsbrigade van Wassenaar vonden zondag 21 juni om 15.30 uur in het duinengebied een granaat. Het EOCKL nam de granaat mee en bracht deze later tot ontploffing. Het Explosieve Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOCKL) is gespecialiseerd in het opsporen en opruimen van explosieven.

 

Politie arresteert doorgedraaide automobilist

Westland/Naaldwijk – De politie hield zondagavond 21 juni kort voor middernacht een 44-jarige Zoetermeerder aan. De man bedreigde op de Oranjesluisweg enkele omstanders die daarop de politie belden. Agenten zagen korte tijd later de 44-jarige man rijden en hielden hem staande. Hierbij dreigde de man de agenten met de dood en dreigde hij met een wapen. De man werd direct aangehouden en de auto van de man werd in beslag genomen voor nader onderzoek. In de auto werd vooralsnog geen wapen aangetroffen.

Jongeren in de cel na diefstal scooter

Westland/Poeldijk – De politie hield zondag 21 juni om 11.00 uur drie personen (20-23 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij een diefstal van een scooter en een bromfiets. Het trio zou de diefstal hebben gepleegd en de twee voertuigen uit een tuin aan de Cubalaan hebben gehaald. Politieagenten die naar aanleiding van de diefstal een onderzoek in stelden troffen in een tuin aan de Druivenstraat in Naaldwijk onderdelen van de bromfiets aan. Hierop hield de politie het drietal aan. Twee van hen zitten nog vast en worden vandaag verder gehoord.

 

Buurtbewoner mishandeld na opmerking over gedrag jongeren

Westland/Wateringen – Een 48-jarige Hagenaar en zijn 20-jarige dochter werden zondag 21 juni om 21.50 uur mishandeld door twee inwoners van Den Hoorn. De man sprak op de Sylvain Poonstraat de mannen aan nadat zij botjes van kippenpoten na consumptie op straat gooiden. In plaats dat de twee mannen hun afval opruimden, kreeg de man de volle laag wat leidde tot een mishandeling waarbij de 48-jarige door de twee mannen werd geschopt. Zijn 20-jarige dochter werd daarbij uitgescholden. Hierna reden beiden verdachten (21-24 jaar) weg om later weer terug te keren. De politie hield hierop beide mannen aan. De 48-jarige moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. Beide agressievelingen werden voor nader verhoor ingesloten.

 


Nu wel boetes

Delft - Na een eerdere snelheidscontrole dit weekend in de wijk Tanthof, waarbij de politie alleen waarschuwde, schreven agenten zondag 21 juni bij een snelheidscontrole aan de Tanthofdreef nu wél boetes uit. Twaalf automobilisten overschreden de maximumsnelheid en kregen een boete. De hoogst gemeten snelheid lag op 81 km/u.

De politie controleerde zaterdagochtend 20 juni samen met toezichthouders van de gemeente en verkeerswerkgroep Tanthof op de Zambezilaan op snelheidsovertredingen van automobilisten. Dit naar aanleiding van klachten van de bewoners van de wijk. 150 auto’s werden gecontroleerd. Zes automobilisten te hard en kregen een waarschuwing.

 

Onder invloed door rood licht

Delft – Surveillerende agenten zagen zondag 21 juni om 21.40 uur een auto slingerend over de A12 rijden. De agenten volgden de auto en zagen dat de automobiliste vervolgens op de Schenkkade het rode verkeerslicht negeerde. Bij controle bleek de 41-jarige vrouw uit Hoogvliet te veel gedronken had om te mogen rijden (360 ugl.) Agenten schreven daarvoor een proces-verbaal uit. Naast haar zat een passagier met een baby van zeven maanden in een maxi cosi op schoot. Het zitje was niet in de autogordel bevestigd, waarvoor een aparte boete werd uitgeschreven. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

 

Meisjes met nepwapen aangehouden

Delft- Op de Koornmarkt hielden agenten zondagavond 21 juni twee minderjarige meisjes aan, die vanuit een auto een nepwapen op passanten hadden gericht. Rond 20.30 uur zaten de meisjes samen met de 31-jarige bestuurder in een auto op de Koornmarkt. Terwijl de Leidschendammer een boodschap deed, richtten de meisjes (van 15 en 16 jaar, uit Gouda en Leidschendam) een nepvuurwapen op allerlei passanten. De geschrokken voorbijgangers waarschuwden de politie, die de auto doorzocht en de drie inzittenden aanhield. Het nepwapen werd in beslag genomen. Op het politiebureau werden de ouders van de meisjes op de hoogte gebracht van het gedrag van hun dochters. Na verhoor mocht het drietal naar huis; zij moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.