Persberichten 30 juni 2009 | Regio15.nl

Persberichten 30 juni 2009

Gewonde bij straatroof: politie zoekt getuigen
Den Haag – Een 28-jarige Haagse raakte maandagavond 29 juni gewond toen ze in het Zuiderpark werd beroofd van haar tas. De Haagse kwam rond 23.30 uur het politiebureau Zuiderpark binnen. Daar vertelde ze even daarvoor te zijn beroofd door een groep jongens en meisjes met een getinte huid,  tussen de 20 en 25 jaar oud.
Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij werd onderzocht. Politiemensen gingen in en om het Zuiderpark direct op zoek naar de mogelijke daders. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Mensen die maandagavond getuige zijn geweest van de beroving of anderzijds informatie hebben, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van Zuiderpark op 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan met M. op 0800-7000.

Ramkraak kledingwinkel
Den Haag – Een rode, kleine, auto ramde dinsdagochtend 30 juni om 04.00 uur de pui van een kledingwinkel aan de Hoogstraat. Door de klap sprongen de glazen voordeuren uit de sponningen en de dieven gingen er met kleding vandoor. De politie onderzoekt de winkel op eventuele vingerafdrukken. Ook komt ze graag in contact met getuigen van deze ramkraak. Heeft u iets gezien of heeft u informatie die kan helpen bij de opsoring van de daders? Bel u dan met de recherche van politiebureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel u dan naar M. op 0800-7000.

Tien keer autoinbraak in Loosduinen

Den Haag / Loosduinen – In totaal tien mensen kwamen maandag 29 juli aangifte doen van diefstal uit hun auto of poging daartoe. De delicten vonden allemaal plaats tijdens het afgelopen weekend in Loosduinen. In de meeste gevallen was het slot van het portier geforceerd. In een enkel geval was een ruit opengeslagen. Uit de auto’s zijn vooral navigatiesystemen weggenomen en één keer een autoradio. De politie doet onderzoek naar de diefstallen. Om te voorkomen dat er in uw auto wordt ingebroken, benadrukt de politie om nooit kostbaarheden in de auto achter te laten, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3 speler, geld, cheques of creditcards. Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een ‘zuignap’ op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto.

Aangehouden na roof van telefoon
Den Haag – Een 20-jarige jongen uit Den Haag is door de politie aangehouden, nadat hij met geweld ‘een vriend’ van zijn mobiele telefoon had beroofd. Op maandag 29 juni rond 23.30 uur sloeg de jongen het 18-jarige slachtoffer op het Lorentzplein in zijn gezicht en pikte zijn mobiele telefoon. Deze gaf hij aan een vriendin, die ermee vandoor ging. Toen de politie bij het slachtoffer kwam, was de verdachte er al vandoor. Politie en slachtoffer zagen de verdachte echter lopen, toen ze onderweg waren naar het politiebureau om aangifte te doen. De verdachte werd aangehouden. De telefoon en de vriendin zijn nog niet terecht.

Politie houdt parfumdief aan
Den Haag – Een 32-jarige man uit Den Haag werd door de politie aangehouden, nadat hij geprobeerd had vijf flesjes parfum te stelen uit een winkel aan de Van der Kunstraat. Een oplettende winkelmedewerker zag deze poging tot diefstal op 29 juli rond 15.00 uur gebeuren en waarschuwde de politie. De verdachte probeerde de flesjes in een voor winkeldiefstal geprepareerde tas de winkel uit te smokkelen. De flesjes hadden een waarde van 220 euro. Tegen de parfumdief wordt proces-verbaal opgemaakt.

Agressieve verdachte
Den Haag - Een 49-jarige Leidenaar die werd aangehouden op verdenking van een inbraak, kreeg maandag 29 juni ook een proces-verbaal voor bedreiging van een politieagent. Agenten kregen omstreeks 12.30 uur de melding dat er op de Laan van Meerdervoort zou zijn ingebroken. De verdachte zou inmiddels op het Prins Hendrikplein bij de fontein zitten. Op het Prins Hendrikplein wezen getuigen de Leidenaar aan, die daar inmiddels een blikje bier zat te nuttigen. Op het moment dat de agenten de man aanspraken, reageerde deze direct agressief. De man pakte één van de agenten vast, die zich los rukte uit de greep van de man. Na wat duw- en trekwerk, waarbij de Leidenaar de agenten bedreigde en beledigde, werd de man geboeid naar het politiebureau gebracht. Daar werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. De agenten deden aangifte van bedreiging. De Leidenaar krijgt op dinsdag 30 juni een dagvaarding uitgereikt. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Jongens aangehouden voor vernieling ruit

Den Haag - De politie kreeg maandag 29 juni omsteeks 14.50 uur de melding dat vier jongens zich in de binnentuin van de woningen aan de Steijnlaan bevonden. Agenten name ter plaatse poolshoogte en troffen in de binnentuin twee jongens aan. Een ruitje van toegangsdeur was vernield. De agenten hielden de twee jongens, Hagenaars van 16 en 17 jaar, aan. Op het bureau werden hun ouders op de hoogte gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

Mannen aangehouden na vechtpartij, getuigen gezocht
Den Haag - Na een vechtpartij op de Delftselaan hielden agenten maandag 29 juni omstreeks 22.10 uur drie Hagenaars aan van 20, 21 en 50 jaar. De recherche onderzoekt de toedracht van de vechtpartij en de betrokkenheid van de aangehouden verdachten. De oorzaak van de onenigheid ligt vermoedelijk in overlast.
Ben u getuige geweest van deze ruzie of heeft u anderszins informatie die de recherche kan helpen de juiste toedracht vast te stellen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Fietsendieven (13) betrapt met moedersleutel

Den Haag - Dankzij een oplettende getuige hielden agenten maandag 29 juni op heterdaad twee fietsendieven aan. De getuige meldde omstreeks 17.30 uur dat op de Gaslaan twee jongens een fiets wegnamen. Op de Gaslaan troffen agenten twee jongens aan die voldeden aan het opgegeven signalement. Zij hadden een damesfiets bij zich. met een geopend slot waar geen sleutel in stak. De jongens werden aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar bleek eén van hen in zijn sok twee moedersleutels te verbergen. De ouders van de jongens werden in kennis gesteld. De twee bekenden de diefstal, kregen een proces-verbaal en moeten zich op een speciale jeugdzitting verantwoorden.

Dames aangehouden voor diefstal
Den Haag - Een marktkoopman betrapte maandag 29 juni omstreeks 14.20 uur twee dames op de diefstal van een borstel. Hij hield de dames aan en belde direct de politie. Agenten namen de dames, 29 jaar uit Den Haag, mee naar het bureau en maakten daar proces-verbaal tegen de twee op. Zij kregen beide een boete van 180 euro en mochten na betaling daarvan weer naar huis

Jongetje gewond
Voorburg – Een 37-jarige fietster uit Voorburg reed maandag 29 juni omstreeks 08.35 uur op het fietspad van de Koningin Wilhelminalaan toen er plotseling een jongetje overstak. De Voorburgse kon het kindje niet meer ontwijken. Het 5-jarig jongetje uit Voorburg werd naar een ziekenhuis vervoerd. Daar bleek dat hij een zware hersenschudding had.

Snelheidsduivel rijbewijs kwijt
Leidschendam – Een 30-jarige automobilist uit Rotterdam kon maandag 29 juni om 22.20 uur direct zijn rijbwijs inleveren toen hij op de A4 veel te hard reed. Politieagenten constateerden dat de Rotterdamer meer dan 150 km/u per uur reed daar waar 90 km/u is toegestaan. De Rotterdammer ging met een proces-verbaal en zonder rijbewijs naar huis.

Snelheidscontrole
Voorburg – Bij een snelheidscontrole op de Koningin Wilhelminalaan reden maandag 29 juni tussen 15.00 uur en 16.00 uur elf automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/u terwijl 50 km/u is toegestaan. De hardrijders kunnen een bekeuring tegemoet zijn.

Alcoholcontrole
Wassenaar – Bij een alcoholcontrole maandag 29 juni tussen 20.30 uur en 22.15 uur op de Wassenaarseslag moesten 91 automobilisten blazen. Geen van hen had teveel gedronken.

Oplichter ontmaskerd
Westland/Wateringen – Bij een bouw- en tuinmarkt aan de ’s Gravenzandseweg hielden beveiligingsmedewerkers maandag 29 juni een 42-jarige man uit Zoeterwoude aan, die de boel probeerde op te lichten. Rond 14.10 uur kwam de man de winkel binnen en laadde een winkelwagentje vol met spullen. Ergens in de winkel verkleedde hij zich vervolgens en begaf zich richting kassa. Op een ogenschijnlijk onbewaakt moment glipte de man daarna tussen de ingangspoortjes door en liep naar de de servicebalie. Daar vertelde hij dat hij de spullen vorige week gekocht had en ze nu wilde retourneren. De beveiligingsmedewerkers hadden de man door en hielden hem aan. Ze droegen de man over aan agenten, die hem insloten op het politiebureau.

Aanrijding auto en fiets

’s-Gravenzande – Op kruising van de Zandeveltweg met de Zeestraat botsten maandag 29 juni rond 23.30 een auto en een fietser op elkaar. Vermoedelijk verleende de 46-jarige vrouw die de auto bestuurde, geen voorrang aan de fietser. De 46-jarige fietser liep wat schaafwonden op en werd ter plekke door de GGD behandeld. Hij bleek bovendien gedronken te hebben. De man uit ’s Gravenzande blies 760 ugl, terwijl 220 is toegestaan. Hij werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De man kreeg een proces-verbaal.

Vermoedelijke oorzaak brand chrysantenkwekerij bekend
Pijnacker-Nootdorp – Hoewel de onderzoeksresultaten van het forensisch sporenonderzoek nog niet bekend zijn, lijkt de oorzaak van de brand in de chrysantenkwekerij aan de Langelandseweg bekend. Zondag 28 juni ontstond in de vroege ochtenduren een grote brand in het kassencomplex. Direct nadat de brand was geblust, formeerde Bureau Pijnacker-Nootdorp een rechercheteam dat naar zaak onderzocht. Hierbij stelden omliggende bureaus tijdelijk extra recherchepersoneel ter beschikking.

De brand ontstond zeer vermoedelijk op een gedeelte achter de tuinderij nabij het fietspad tussen Nootdorp en Zoetermeer. De recherche ontdekte in de berm achter het complex sporen van een kampvuur. Daarnaast vonden rechercheurs enkele persoonlijke bezittingen. Zondag meldden zich in de loop van de middag twee ouders met hun kinderen, die een verklaring aflegden over het ontstaan van de brand. Uit die verklaringen bleek dat een groep van elf kinderen (15-17 jaar) hoofdzakelijk afkomstig uit Pijnacker-Nootdorp en Ypenburg-Leidschenveen de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 juni heeft doorgebracht met nachtvissen achter het kassencomplex. Verder verklaarden zij dat zij om de ochtendkou te verdrijven, een kampvuur maakten. Vermoedelijk sloegen vuurdeeltjes over naar het kassencomplex. Door de elektronische klimaatbeheersing stonden dakramen open en is de kans zeer reëel dat door deze geopende ramen vuurdeeltjes de kas in waaiden, waardoor de brand kon ontstaan. Uit paniek vertokken de kinderen na het ontstaan van de brand overhaast. ’s Middags meldden zich de eerste ouders zich met hun kinderen aan het bureau. In de loop van de dag werden ook de andere betrokken kinderen gehoord. 

De politie verwacht dat de resultaten van het technisch onderzoek de al afgelegde verklaringen zal ondersteunen. Van opzet lijkt vooralsnog geen sprake. De kinderen zijn in de loop van de zondag weer met hun ouders mee naar huis gegaan. De politie van Pijnacker-Nootdorp overlegt met het Openbaar Ministerie over de eventuele verdere strafrechtelijke stappen en afhandeling van de ontstane schade. Het rechercheteam spreekt haar waardering uit voor de ouders van de kinderen, die volledige medewerking verleenden aan het onderzoek.

Alleen de theorie nog
Delft – Surveillerende agenten controleerden maandag 29 juni om 13.40 uur een bromfietser op de Lindelaan. Ze vonden dat de bestuurder er wel heel jong uitzag. Bij controle bleek de jongen uit Nootdorp wél 16 jaar, maar was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Hij was onlangs gezakt voor de theorie en wist wel dat hij niet mocht rijden, maar vond het zo leuk dat hij het toch deed. De agenten gaven hem een boete voor het rijden zonder rijbewijs.

Winkeldief steelt secondelijm
Zoetermeer – Medewerkers van een supermarkt aan de Dorpsstraat betrapten maandag 29 juni om 09.00 uur een 15-jarige winkeldief. De jongen had geprobeerd secondelijm ter waarde van 3,99 euro te stelen. De medewerkers waarschuwden de politie, die de jongen aanhield. Op het politiebureau kreeg hij een proces-verbaal.