Persberichten 18 oktober 2009 | Regio15.nl

Persberichten 18 oktober 2009

Laatste krakers vrij
Den Haag – De laatste elf krakers die afgelopen donderdag tijdens de demonstratie tegen de Antikraakwet op het Plein waren aangehouden zijn zaterdag middag in vrijheid gesteld. Van de elf overgebleven krakers die onder andere afkomstig waren uit Polen, Portugal, Nederland en Duitsland, moest de identiteit worden vastgesteld. Ook werden de elf gehoord in verband met gepleegde strafbare feiten zoals mishandeling, verzet, niet voldoen aan bevel of vordering en belediging. Allen zijn met een dagvaarding heengezonden, zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Automobilist rijdt in op agent
Den Haag – Een 32-jarige automobilist uit Den Haag ging zondag 18 oktober rond 04.15 uur helemaal uit zijn dak toen hij mee moest naar het politiebureau omdat hij teveel gedronken had. Politieagenten zagen de man rijden zonder verlichting op de Grote Markt. De Hagenaar reed met hoge snelheid de Lijnbaan op, de agenten konden de man pas op de Wouwermanstraat laten stoppen. De Hagenaar moest op straat blazen, al gauw bleek dat hij teveel gedronken had. De Hagenaar wilde dat zijn vrouw, die naast hem in de auto zat, meeging naar het politiebureau. Toen de agenten hem vertelde dat de vrouw niet mee kon komen, stapte hij in zijn auto en ging er vandoor. Een achtervolging was het gevolg. Op de Waldorpstraat werd de auto klemgereden. Een agent die uitstapte kon ternauwernood opzij springen toen de Hagenaar gas gaf en op hem inreed. De Hagenaar ging er wederom vandoor, op de Waldorpstraat en de Neherkade liep de snelheid op tot meer dan 100 km/u. Uiteindelijk kon de man op de Waldorpstraat worden overmeesterd. De agenten gebruikten peperspray om de man onder controle te krijgen. Aan het bureau blies de man 660 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.
De man zit nog vast.

Straatrover verliest kunstgebit
Den Haag – Een onbekende straatrover trof het niet toen hij zaterdag 17 oktober om 02.10 uur op de van Baerlestraat een voorbijganger aansprak en op dreigende toon zei dat hij de portemonnee van de man wilde hebben. De 34-jarige man uit Den Haag ging hier niet op in en liep verder. De straatrover pakte een mes en probeerde de Hagenaar te steken. Er ontstond een worsteling waarbij het slachtoffer de straatrover op de grond wist te werken. Het mes van de straatrover brak af en zijn kunstgebit viel uit zijn mond. De straatrover sloeg zonder gebit en zonder petje, dat hij tijdens de worsteling verloor, op de vlucht. Het slachtoffer hield een gescheurde jas over aan de worsteling. De straatrover was ongeveer 50 jaar oud, blank, had een normaal postuur en was ongeveer 175m lang en droeg een zwarte jas en een zwart petje.
Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zuiderpark via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Verdacht koppel
Den Haag – Politieagenten controleerden zondag 18 oktober omstreeks 02.40 uur op de Parallelweg een auto met daarin twee mannen. De bestuurder, een 35-jarige man uit Den Haag, bleek te rijden onder invloed. In de auto lag een gestolen kentekenplaat en verschillende inbrekerswerktuigen. Zowel de bestuurder als de passagier (een 38-jarige man uit Schiedam) bleken meerdere boetes te hebben openstaan. De beide mannen zijn aangehouden en zitten nog vast.

Live beelden diefstal fiets
Den Haag -  Op camerabeelden was vrijdag 16 oktober om 18.50 uur duidelijk te zien dat drie jongens op het Stationsplein een fiets probeerden te stelen. De drie rommelden aan een blauwe mountainbike en namen de fiets mee. Gewaarschuwde agenten hielden de drie jongens in de leeftijd van 14 en 15 jaar, allen uit Den Haag aan. Met een proces-verbaal op zak konden de drie later naar huis.

Kleding uit container gehaald
Den Haag –Politieagenten kregen zaterdag 17 oktober om 21.35 uur een melding dat een vrouw en een meisje op de de La Reyweg kleding meenamen uit een container van het Leger Des Heils. De vrouwen en het meisje hadden al zoveel broeken, truien en jassen uit de container gehaald dat zij tot hun knieën in een berg kleding stonden. De twee (12 en 34 jaar beiden uit Den Haag) moesten mee naar het politiebureau. Met een boete van 90 euro op zak konden zij naar huis.

Vast voor vernieling
Den Haag – Een 25-jarige man uit Den Haag vertelde direct, toen politieagenten hem aanhielden, dat hij tegen een portier van een auto had geschopt. De Hagenaar schopte een deuk in het portier van een auto die stond op het Lorentzplein en reed vervolgens weg. Op de Haagweg reed de Hagenaar tegen twee geparkeerde auto’s aan. Agenten hielden de man aan, hij bleek ook teveel te hebben gedronken. Getuigen verklaarden dat er nog een passagier in de auto zat, deze was echter gevlucht. Aan het bureau bleek ook dat de Hagenaar geen geldig rijbewijs had. Waarom hij een deuk in het portier van een auto schopte is nog niet duidelijk.

Man aangehouden voor mishandeling en diefstal
Den Haag – Meerdere getuigen belden vrijdag avond om 21.25 uur de politie dat er op de van de Vennestraat een vechtpartij was. Politieagenten troffen voor een café twee mannen aan die met elkaar op de vuist waren. Één van de twee deelde meerdere kopstoten uit. De agenten hielden met behulp van peperspray een 25-jarige man uit Den Haag aan. Deze verklaarde bij zijn aanhouding dat hij in het café geprobeerd had een gokkast open te breken. De eigenaar betrapte de man. Buiten kreeg de Hagenaar ruzie, een vechtpartij was het gevolg. De Hagenaar zit nog vast, de politie onderzoekt de zaak.

Dure weigering
Wassenaar – Politieagenten hielden zondag 18 oktober om 02.50 uur een 19-jarige man uit Almelo aan omdat hij weigerde weg te gaan.  De man stond voor een café aan de Kerkstraat waar politieagenten, net een groep jongeren wegstuurde, die nogal wat geluidsoverlast veroorzaakten. Agenten verzochten en vorderde de man weg te gaan, wat hij weigerde. Op het politiebureau kreeg hij een transactie van 120 euro. Betaald hij deze niet dan moet hij alsnog voor de rechter verschijnen.
        
Vrouw zwaargewond na val
Leidschendam – Een 57-jarige fietster uit Leidschendam raakte zaterdag omstreeks 12.35 uur zwaar gewond toen zij op de Vlietweg in aanraking kwam met een wielrenner. De wielrenner, een 45-jarige man uit Voorburg haalde de vrouw in, toen zij plotseling naar links uitweek. De wielrenner raakte de schouder van de vrouw waardoor zij viel. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.

Beschonken man besluit verkeer te regelen
Wateringen – Agenten kregen vrijdag 16 oktober omstreeks 17.10 uur een melding dat op de Dorpskade een dronken man met een geel hesje het verkeer stond te regelen. Terwijl de agenten onderweg waren, veranderde het gedrag van de man, hij gooide lege bierflesjes naar het passerende verkeer. Toen agenten terplaatse kwamen lag de man op de grond op een brug. Hij verzette zich hevig toen de agenten hem mee naar het voertuig wilden nemen. Uiteindelijk lukte het de agenten de man in de auto te zetten en naar het politiebureau te brengen. Daar kreeg hij een proces-verbaal. Er deden zich tijdens de poging van de man het verkeer in goede banen te leiden gelukkig geen ongelukken voor.

Litouwse ‘klussers’ op strooptocht
Wateringen – Bij een bouwmarkt aan  de ’s-Gravenzandseweg werden zaterdag 17 oktober omstreeks 14.00 uur drie Litouwse mannen op heterdaad betrapt toen zij goederen uit de winkel wilden stelen. Personeel zag via camerabeelden dat de mannen een kraan uit de verpakking haalden en deze in verschillende delen over hun jaszakken verdeelden. Toen de mannen, na het doen en aanbetalen van een bestelling, de winkel wilden verlaten, hield personeel hen aan. Agenten namen de drie, 21, 37 en 40 jaar, mee naar het politiebureau, waar zij proces-verbaal kregen.

Twee jongens vast na brandstichting
Delft – De politie hield zondag 18 oktober om 03.30 uur twee jongens van 17 en 18 jaar uit Delft en Den Haag aan die ervan worden verdacht worden brand te hebben gesticht in een pand aan de Wateringsevest. Een getuige zag de twee het pand binnengaan en een half uur later weglopen in de richting van de Phoenixstraat. Inmiddels was er brand uitgebroken op de 4e en 5e verdieping van het pand. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. Tijdens het blussen belde de getuige dat hij de twee jongens zag staan. Agenten hielden de beide jongens aan op verdenking van brandstichting. Beiden zitten nog vast.

Getuigen diefstal kabelhaspels gezocht
Delft – Bij een elektriciteitsbedrijf aan de Energieweg ontdekte de beheerder zaterdag rond het middaguur dat er naar schatting twaalf haspels met telefoonkabel waren weggenomen. De hoeveelheid kabel die is weggenomen, bedraagt ongeveer 6 kilometer in lengte. Gezien het formaat en het gewicht van de haspels, hebben de dieven vermoedelijk gebruikt gemaakt van een vrachtwagen en een kraan of heftruck.
Heeft u tussen vrijdag 16 oktober 15.30 uur en zaterdag 17 oktober omstreeks 10.30 uur iets verdachts gezien in de omgeving van de Energieweg. Of heeft u wellicht anderszins informatie die kan helpen de dieven, en de haspels, te traceren? Neemt u dan contact op met de recherche in Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Man aangehouden na diefstal stempelmachine
Delft – Een 39-jarige Hagenaar werd zaterdag 17 oktober aangehouden door de buschauffeur en een inzittende toen hij er omstreeks 15.00 uur op de van Leeuwenhoeksingel vandoor wilde gaan met de stempelmachine uit de bus. De man stapte bij de halte de bus in, griste de stempelmachine weg en verliet direct de bus. De buschauffeur en één van de inzittenden (een buschauffeur in vrije tijd) twijfelden geen moment, gingen achter de man aan en sommeerden hem weer plaats in de bus te nemen en op de politie te wachten. Agenten namen de man mee naar het politiebureau, waar hij proces-verbaal kreeg.

Man verzet zich tegen inbeslagname auto
Delft – Een 50-jarige Delftenaar was het er vrijdag 16 oktober niet mee eens dat de Belastingdienst zijn auto in beslag nam. De man reed omstreeks 17.30 uur op de Alexander Flemingweg in de fuik van de Integra-actie die Politie Haaglanden daar op dat moment hield in samenwerking met onder meer de Belastingdienst. Toen bleek dat de man een betalingsachterstand had, wilde personeel van de Belastingdienst zijn auto in beslag nemen. Hier was de man het echter niet mee eens en hij weigerde te voldoen aan herhaaldelijke vorderingen om zijn voertuig te verlaten. Tijdens de worsteling die ontstond toen agenten de man uit zijn auto wilden halen, raakte één van hen lichtgewond. De agent is in het ziekenhuis gecontroleerd en mocht met een wekadvies weer naar huis. Tegen de agressieve Delftenaar werd proces-verbaal opgemaakt. De Belastingdienst nam zijn auto mee. De Delftenaar zal maandag 19 oktober worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.
Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Agent gewond na vechtpartij
Zoetermeer – De politie kreeg zaterdag 17 oktober omstreeks 04.15 uur de melding dat er bij een uitgaansgelegenheid aan het Oostwaarts gevochten zou worden. Direct namen agenten poolshoogte, maar inmiddels was de vechtpartij opgehouden en wilde niemand vertellen wat er was gebeurd. Plotseling kwam een groepje dat bij de vechtpartij betrokken was, terug naar het Oostwaarts, kennelijk met versterking. Opnieuw liepen de gemoederen hoog op, waarna de agenten drie personen, twee Zoetermeerse meisjes van 19, een 21-jarige Zoetermeerder, aanhielden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. Een derde persoon, een 34-jarige Voorburger, werd aangehouden omdat hij tijdens het tumult een agent sloeg. De vier werden naar het politiebureau gebracht waar tegen hen proces-verbaal opgemaakt werd. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.