Persberichten 1 november 2009 | Regio15.nl

Persberichten 1 november 2009

Wethouder belaagd, verdachte in hechtenis
Den Haag – Wethouder Marnix Norder bezocht zaterdag 31 oktober in de middag met een delegatie van juryleden en adviseurs ‘Het vijfde kwartier’ in de wijk Wateringseveld. De buurt is genomineerd voor de Haagse Stadsprijs. Tijdens de buurtwandeling werd Norder door een aantal buurtbewoners, die op dat moment bezig waren met de voorbereiding van een Halloweenfeest, onheus bejegend, belaagd en uiteindelijk door een bewoner mishandeld. Door de politie werd direct ingegrepen. In een woning aan het Dallashof hield de politie vrijwel direct een 31-jarige verdachte aan. De Hagenaar wordt verdacht van mishandeling en belediging. De man is in verzekering gesteld en zit nog vast. Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie tolereren op geen enkele wijze (verbaal) geweld tegen bestuurders van de stad. Geweld tegen bestuurders is strafverzwarend. Wethouder Norder deed aangifte van mishandeling en belediging. De politie onderzoekt of nog andere buurtbewoners zich aan strafbare feiten hebben schuldig gemaakt.

Overval, politie zoekt getuigen
Den Haag – De recherche van Bureau Segbroek is op zoek naar getuigen van een overval op een 34-jarige Hagenaar in zijn woning aan de De Constant Rebequestraat. De politie kreeg vrijdagagavond 30 oktober om 18.45 uur de melding dat in die straat een schot was gehoord. Toen de agenten bij de woning kwamen, troffen ze de 34-jarige bewoner aan. Hij vertelde dat er bij hem was aangebelda en toen hij de deur opende, probeerden drie donkere mannen zijn woning binnen te komen. De bewoner en zijn vriendin blokkeerden de deur waardoor de mannen niet binnen konden komen. De mannen renden vervolgens hard weg. De bewoner bedacht zich niet en ging achter zijn belagers aan. Op de portiektrap struikelde hij en viel van de trap. Hierbij raakte hij gewond aan zijn polsen en schouder. Hij werd vervoerd naar het ziekenhuis waar hij ter observatie werd opgenomen.
De politie zoekt getuigen en is vooral op zoek naar mensen die vrijdagavond rond 19.00 uur drie negroïde mannen, met lange leren jassen op de Waldeck Pyrmontkade hebben zien lopen of die anderszins informatie hebben. Hebt u informatie? Neem dan contact op met de recherche van Bureau Segbroek, via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Man met wapen mishandeld
Den Haag – Een 22-jarige Hagenaar is zondag 1 november in zijn woning aan de Franklinstraat aangehouden. Zijn 59-jarige vader meldde zich later bij de politie omdat hij werd gezocht voor een bedreiging en mishandeling met een vuurwapen. De vader wordt ervan verdacht dat hij zaterdagavond 31 oktober een 23-jarige Hagenaar met een vuurwapen in het gezicht heeft geslagen. De Hagenaar stond om 23.30 uur met een buurman op de Weimarstraat, toen een man op een scooter aan kwam rijden. De man sprak de Hagenaar aan en haalde een vuurwapen te voorschijn. Met dit vuurwapen sloeg hij de Hagenaar in zijn gezicht. Doordat zijn buurman tussenbeide kwam, kon het slachtoffer wegrennen. De man op de scooter bedreigde vervolgens de 36-jarige buurman met het vuurwapen. Het slachtoffer rende via de Sweelinckstraat naar het park de Verademing. Zijn belager achtervolgde hem op een scooter. Toen het slachtoffer het park in rende, reed zijn belager de Franklinstraat in. Het slachtoffer liep naar de Newtonstraat waar omstanders de politie waarschuwden. Het slachtoffer had een diepe wond op zijn wang waarvoor hij behandeld werd. De twee verdachten zijn inverzekering gesteld. De recherche van Bureau Segbroek onderzoekt hun betrokkenheid bij deze zaak.

Steekpartij
Den Haag – De politie kreeg zaterdagavond 31 oktober om 22.15 uur een melding dat in de Kranestraat een steekpartij had plaatsgevonden. De getuige vertelde dat de verdachte, slechts gekleed in een korte broek, in de omgeving moest rondlopen. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen ze een 28-jarige man uit Litouwen aan die onder het bloed zat en verwondingen aan zijn gezicht had. Korte tijd later zagen de agenten een man in een boxershort op gympen lopen. Deze man een 31-jarige man uit Litouwen werd aangehouden. Terwijl de agenten daarmee bezig waren, hoorden ze dat op de Bierkade nog iemand was gevonden die was neergestoken. Hierop besloten de agenten om ook het 28-jarige slachtoffer aan te houden omdat niet duidelijk was wat er allemaal was voorgevallen. Op de Bierkade troffen zij een 22-jarige vrouw uit Litouwen aan die in haar rechterbeen was gestoken. Zij werd vervoerd naar het ziekenhuis, waar zij later in de nacht werd aangehouden voor betrokkenheid bij een vechtpartij. Uit onderzoek bleek dat in een woning aan de Kranestraat een ruzie was geweest waarbij gestoken was. In totaal hield de politie zeven personen aan. Zes mannen en een vrouw, alleen afkomstig uit Litouwen en woonachtig in Nederland. De politie stelt een onderzoek in naar wat er zich precies heeft afgespeeld. Het letstel van de twee slachtoffers bleek mee te vallen.

Verdachte straatroof aangehouden
Den Haag – Een surveillerende politieagent werd zaterdagochtend 31 oktober om 01.19 uur aangesproken door een 17-jarig meisje uit Nootdorp dat bijna het slachtoffer was geworden van een straatroof. Zij wees haar belager aan, waarna de agent de verdachte aan kon houden. Het bleek te gaan om een 39-jarige Hagenaar. Het meisje vertelde dat ze samen met een vriendin op de Gedempte Gracht iep, toen een man haar beetpakte en met een groot mes bedreigde. De man eiste geld, maar even plotseling liet hij haar gaan. Het meisje liep weg en sprak verderop de agent aan die de verdachte aanhield. Het mes werd in de goot teruggevonden.

Inbrekers overlopen
Den Haag – Een 38-jarige Hagenaar die dacht zijn slag te kunnen slaan in een bedrijf aan de Leidsestraatweg, had zaterdagochtend 31 oktober buiten het personeel gerekend. Personeelsleden die aan het werk wilden gaan, zagen dat het rolluik – dat normaal gesloten was – open stond en in het pand zagen ze de verdachte lopen. Zij hielden de verdachte, een 38-jarige Hagenaar aan en droegen hem over aan de politie.
Een 19-jarige Hagenaar die zondagochtend 1 november om 04.15 uur inbrak in een garagebedrijf aan de Sneeuwbalstraat had buiten het inbraakalarm gerekend. Dankzij het systeem was de politie snel ter plaatse. De verdachte probeerde nog te ontkomen door hard weg te rennen, maar na een korte sprint werd hij aangehouden. Onder geparkeerd staande auto’s werden een aantal goederen aangetroffen die vanuit de garage waren weggenomen.

Hennepkwekerij
Den Haag – Doordat een bewoner van de Eliasstraat last had van een stroomstoring kwam de politie een hennepkwekerij op het spoor. De bewoner waarschuwde de politie toen een stop in een gezamenlijke stoppenkast van de woningen was gesprongen. Toen de agenten een onderzoek instelden, troffen zij in het huis van de buren een professionele hennepkwekerij aan. In totaal namen de agenten 702 hennepplanten en toebehoren in beslag. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000. 

Mishandeld door buurman
Rijswijk – Een langlopend probleem tussen twee buren mondde zaterdagavond 30 oktober uit in een mishandeling. Een 41-jarige man uit Rijswijk belde de politie nadat hij door zijn 34-jarige buurman was mishandeld. Het slachtoffer was geschopt en geslagen. Terwijl de agenten met het slachtoffer bezig waren, kwam de buurman naar hen toe en bekende de mishandeling. Hij werd aangehouden. Ook nadat hij was aangehouden, bleef hij zijn buurman bedreigen. Het slachtoffer is voor verder onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt deze zaak.

Op gestolen bromfiets
Naaldwijk (Westland) – Doordat hij zonder verlichting reed, trok een bromfietser vrijdagavond 30 oktober de aandacht van surveillerende agenten. De agenten zagen de bromfietser om 19.55 uur op de Burgemeester Elsenlaan rijden en besloten hem te controleren. Dit wilde de bestuurder niet en hij ging er vandoor. De agenten gaven de bestuurder meerdere keren een stopteken, dat hij negeerde. De bestuurder bleef proberen om aan de agenten te ontkomen. Op de kruising Middelbroekweg met de Burgemeester Elsenweg reed hij meerdere keren pardoes de kruising over, daarbij rakelings voor auto’s langsschietend. Toen de bestuurder het fietspad weer opreed, besloten de agenten hem op afstand te volgen. Na ongeveer een kilometer achter hem aan te hebben gereden, gaf de bestuurder uiteindelijk gehoor aan de oproep om te stoppen. De bestuurder, een 17-jarige Tilburger, werd aangehouden. Tijdens onderzoek aan de bromfiets bleek dat de voorkap was verwijderd en dat de draden waren doorverboden. De Tilburger werd aangehouden en de politie stelt een onderzoek in.

Openstaande schuurdeuren en ramen tijdens preventieactie
Naaldwijk – De politie in het Westland hield zaterdagmiddag 31 oktober een preventieactie gericht op woninginbraken in de Componistenbuurt. Tussen 15.30 en 17.30 uur werden tweehonderd woningen gecontroleerd. Bij negentien woningen stonden schuurdeuren en/of ramen open. De politie belde bij deze mensen aan en wees hen erop dat ze het insluipers op deze manier wel erg gemakkelijk maken. Vijf bewoners waren niet thuis en bij hen werd informatie achter gelaten.

Vier overtreders tijdens snelheidscontrole
Maasdijk – Na verschillende vragen van buurtbewoners hield de politie vrijdagmiddag 30 oktober tussen 17.00 en 18.00 uur een laser snelheidscontrole op de Korte Kruisweg. Op deze weg geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur. In totaal werden vier automobillisten bekeurd omdat ze te snel reden. De buurtbewoners waren tevreden met deze controle.

Jongens stichtten brand
Delft – Een politieagent zag zondagochtend 1 november hoe een groep jongens zich op de eerste verdieping van een gebouw aan het Wateringsevest bevonden. De agent hoorde glasgerinkel en zag vervolgens een oranje gloed in het gebouw. Korte tijd later zag hij vier jongens van het terrein komen. De agent vermoedde dat er brand was gesticht en waarschuwde zijn collega’s. Zijn collega’s hielden op het Wateringsevest drie 16-jarige jongens uit Delft en Den Hoorn aan. Hun kleding rook naar brand en ze werden aangehouden. De brand werd geblust.

Man slaat portier en omstanders beledigen politie
Delft – Een politieman was zondagochtend 1 november getuige van een mishandeling van een 45-jarige portier van een horecagelegenheid op de Kromstraat. De agent sprak zijn collega’s aan en wees de verdachte aan. De verdachte, een 24-jarige Nootdorper, verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Na een korte worsteling werd hij aangehouden. Tijdens de aanhouding begonnen omstanders zich ermee te bemoeien, enkelen vonden het nodig om de agenten te beledigen. Deze mannen, een 21-jarige Delftenaar en een 16-jarige Nootdorper, werden aangehouden.

Mishandeling
Delft – Een ruzie in het verkeer op de Westlandseweg is mogelijk de oorzaak voor de mishandeling van een 22-jarige automobilist uit Delft. De Delftenaar reed samen met zijn zwangere vriendin op de Westlandseweg, toen hij ruzie kreeg met de bestuurder van een andere auto. Over en weer werd gescholden, waarna de Delftenaar doorreed. Op de Julianalaan moest de Delftenaar stoppen voor het rode licht. Op dat moment stopte een auto naast hun auto en stapten twee mannen uit. De mannen liepen naar de Delftenaar en begonnen hem te slaan en schoppen. Ook andere mannen deden mee aan de mishandeling. Na de mishandeling reden zijn belagers in meerdere auto’s weg. Het slachtoffer klaagde over pijn in zijn kaak en had veel last van verwondingen aan zijn hoofd. Zijn zwangere vriendin klaagde over pijn in haar buik. Beiden zijn door de GGD onderzocht en de Delftenaar moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. De politie van Bureau Delft onderzoekt deze mishandeling.

Straatroven
Zoetermeer – Een 42-jarige vrouw uit Zoetermeer werd zaterdagavond 31 oktober rond 19.00 uur bijna het slachtoffer van een straatroof. De vrouw had bij het postkantoor aan het Zuidwaarts gepind en was op weg naar een restaurant aan de Dorpsstraat. Toen zij op de Markt bij de ‘Bo en Ro’ liep, werd zij door een man op een fiets tegengehouden en bedreigd met een vuurwapen. De man eiste geld, maar de Zoetermeerse rende er direct vandoor haar belager verbouwereerd achter latend. Volgens de vrouw had haar belager een lichtgetinte huid en was hij ongeveer 30 jaar oud. Hij droeg een zwarte jas met capuchon.

Ook een 17-jarige pizzakoerier uit Zoetermeer werd het slachtoffer van een straatroof. De Zoetermeerder was om 19.30 uur bezig om een bestelling weg te brengen, toen hij op de Zegwaertseweg door twee mannen met fietsen werd tegengehouden. Een van de mannen trok een vuurwapen en bedreigde de Zoetermeerder daarmee. De man eiste geld. Nadat de Zoetermeerder het geld had gegeven, ging zijn belager er richting Kangoeroepad vandoor . De andere man was al veel eerder die kant opgefietst. Volgens de Zoetermeerder was de man met het vuurwapen tussen de 20-30 jaar oud en 1.85 m lang. Hij had een donkere huid en grote ogen. De man had zwart krullend lang haar dat onder zijn petje vandaan kwam. Hij droeg een zwarte jas met capuchon. De man fietste op een grijze herenfiets.

Drijfzand
Zoetermeer – Twee broertjes uit Zoetermeer (7 en 9 jaar) kwamen zaterdagmiddag 31 oktober om 15.54 uur vast te zitten in drijfzand op de Galvanistraat. Toen de gealarmeerde politie en brandweer bij het terrein kwamen, bleek dat een kind zichzelf had bevrijd. Zijn broer zat tot boven zijn middel vast in het drijfzand. Door balken en hekwerk op het zand te leggen, lukte het de hulpverleners om de jongen uit zijn benarde positie te bevrijden. Beide broers werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Later in de middag bleek dat de jongens bekomen waren van de schrik en geen nadelige gevolgen aan hun avontuur overhouden.