Persberichten 2 december 2009 | Regio15.nl

Persberichten 2 december 2009

Vuurwerk aangetroffen in kelderbox
Den Haag - Dankzij een binnengekomen tip bij meldlijn M. nam het Regionaal Milieu Team (RMT) van Politie Haaglanden maandag een partij van 450 à 500 kilo vuurwerk in beslag. Volgens de anonieme melder zou in een kelderbox aan de Dedemsvaartweg een partij vuurwerk opgeslagen liggen. Het team trof in de kelderbox een partij vuurwerk aan, bestaande uit: 4700 nitraatklappers, 1300 lawinepijlen, 27 chinese rollen en 11 vuurwerkpakketten. De eigenaar van de kelderbox, een 23-jarige Hagenaar, werd aangehouden. Het vuurwerk is afgevoerd en wordt vernietigd. De Hagenaar wordt vrijdag 4 december voorgeleid aan een rechter-commissaris.

In de aanloop naar komende jaarwisseling is het opsporen van illegale partijen vuurwerk een prioriteit van het RMT. Politie Haaglanden zoekt ook dit jaar informatie over de illegale opslag en verkoop van vuurwerk. Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen die door de Nederlandse wet aan vuurwerk gesteld zijn, is gevaarlijk en kan leiden tot ernstig letsel. Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier verhandeld wordt? Bel direct met Meld Misdaad Anoniem, via het gratis nummer 0800-7000.

Preventieve SMS-alert over zakkenrollers
Den Haag – Omdat in winkelcentrum Leyweg regelmatig burgers het slachtoffer worden van zakkenrollers, verstuurde Bureau Zuiderpark dinsdag 1 december een preventieve SMS-alert. Door in het bericht te waarschuwen voor zakkenrollers, hoopt het bureau dat mensen alerter zijn op hun spullen en daarmee de kans om slachtoffer te worden, verkleinen. Met de SMS werden 497 deelnemers bereikt in een straalgebied van 500 meter rondom de Leyweg. Ook werden winkeliers aan de Leyweg en personeel van bureau Zuiderpark met dezelfde SMS in kennis gesteld.
De waarschuwing bleek niet onterecht: omstreeks 11:35 uur hield een beveiliger van een kledingwarenhuis een 24-jarige Bulgaarse vrouw aangehouden die trachtte een tas weg te nemen vanaf een kinderwagen. Zij kreeg op het politiebureau een proces-verbaal.

SMS-Alert is inmiddels aan 13 bureaus in 8 gemeenten actief. In Delft heeft men de uitgebreide versie van SMS-Alert; Burgernet. In totaal zijn ruim 30.000 deelnemers aangesloten op SMS-Alert en bijna 5000 Delftenaren op Burgernet. Aanmelden voor SMS-Alert kan via de site van politie Haaglanden: www.politie.nl/haaglanden/sms-alert

Daar zit een ‘luchtje’ aan
Den Haag – Een 58-jarige vrouw moest dinsdag 1 december om 14.57 uur mee met de politie omdat zij ervan verdacht werd goederen te hebben gestolen uit een parfumeriezaak aan de Van Hoytemastraat. Op basis van een goed signalement door een van de medewerkers van de zaak, trof de politie de vrouw aan op het Hoytemaplein met in haar bezit een tas met parfumerieartikelen ter waarde van enkele honderden euro’s. De vrouw bekende de diefstal en kon na het betalen van een boete het politiebureau verlaten. De artikelen zijn terug gegeven aan de parfumeriezaak.

Beginnend bestuurder in de fout
Den Haag -  Een 32-jarige man moest woensdag 2 december om 01.50 uur zijn rijbewijs inleveren omdat hij in zijn auto slingerend en met een te hoge snelheid over de Troelstrakade reed. De man bleek na het afnemen van een blaastest, onder invloed van alcohol want het resultaat van de test was 560 ug/l. De man kreeg ook een boete van € 174,-- voor het overtreden van de snelheid. De man is beginnend bestuurder en moet het voorlopig zonder zijn rijbewijs doen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Ontploffing in de gang
Den Haag – Van een woning aan de Haringkade raakten dinsdag 1 december om 20.45 uur de voordeur en een raam zwaarbeschadigd omdat er een ontploffing plaatsvond. Vermoedelijk gaat het hier om een stuk vuurwerk dat via de brievenbus naar binnen was gestopt. De ontploffing had geen brand tot gevolg. Wel raakte de voordeur zwaarbeschadigd. De bewoners van het pand kwamen met de schrik vrij. De politie stelt een onderzoek in.
 
Getuigen overval gezocht
Den Haag – Een nog onbekende man overviel dinsdag 1 december om 15.30 uur een  supermarkt aan de Turfmarkt. De dader kwam binnenlopen en liep door naar de kassa. De man had zijn hand in zijn jas ter hoogte van zijn binnenzak en eiste geld. Nadat de dader het geld in ontvangst genomen had, is hij er vandoor gegaan.
Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Fietsendief aangehouden
Den Haag – De politie hield woensdag 2 december rond 00.15 uur een 34-jarige Hagenaar aan op verdenking van fietsendiefstal. Bij station Hollands Spoor had de man het voorwiel losgeschroefd en toen de agenten arriveerden was hij bezig om een vervangend wiel van een andere fiets te halen. De verdachte is aangehouden. Hij zit vast voor verhoor.

Aanrijding met letsel
Den Haag – Twee auto’s zijn dinsdag 1 december rond 13.00 uur op elkaar gebotst op de Delftselaan. Waarschijnlijk verleende de automobilist die de De Heemstraat op wilde rijden geen voorrang aan de andere automobilist. De bestuurder van de andere auto en zijn passagier moesten naar het ziekenhuis vervoerd worden, een van hen brak vermoedelijk zijn jukbeen. De politie stelt nader onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Hoogwerker botst op bus
Den Haag – Een 58-jarige Hagenaar tuimelde dinsdag 1 december rond 14.00 uur na een botsing met een bus uit een hoogwerker. De man stond in de hoogwerker om een paal van de tramleiding te schilderen op de Stationsweg. Precies op het moment dat de hoogwerker naar beneden ging, reed er een bus onderdoor en ontstond er een aanrijding. De schilder viel uit het bakje en belandde op de weg. Het slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis waar het letsel erg meeviel. Naast een hoofdwond, hield de man spierpijn en beurse plekken over aan zijn val. De politie stelt nader onderzoek in naar de toedracht van dit incident.

Winkeldief in kraag gevat
Den Haag – De politie hield dinsdag 1 december rond 16.45 uur een spijkerbroekendief aan in een warenhuis aan de Wagenstraat. De verdachte, een 40-jarige Delftenaar, had de broek in een plastic tas gedaan en wilde zonder betalen de winkel uitlopen. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij direct bekende. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden.   

Vrouw bekneld door aanrijding
Den Haag – De bestuurster van een personenauto raakte dinsdag 1 december rond 9.00 uur bekneld toen zij in aanrijding kwam met een vrachtauto. De vrouw reed vanaf de Margaretha van Hennebergweg de kruising met de Escamplaan op, toen zij vermoedelijk geen voorrang verleende aan een vrachtwagen die van rechts kwam. Hierdoor botste de vrachtwagen op de zijkant van de personenauto. De brandweer moest erbij komen om de vrouw uit haar auto te knippen. Vervolgens is zij met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Jongeren saboteren kaartjesautomaat
Leidschendam-Voorburg – Een aantal jongeren saborteerden dinsdag 1 december om 19.40 uur een kaartjesautomaat in Randstadrail. De trambestuurder zag op zijn scherm dat tijdens de rit de automaat een storing aangaf. Hij keek naar achteren en zag drie jongeren bij de automaat staan. Na onderzoek bleek dat een 34-jarige Hagenaar waarschijnlijk de automaat probeerde te manipuleren door er een ander soort kaartje in te doen. De politie maakte tegen de man proces-verbaal op.

Veelpleger in de cel
Leidschendam-Voorburg – Een 38-jarige Hagenaar probeerde dinsdag 1 december de politie te misleiden. De man nam bij enkele winkels in de Herenstraat diverse goederen in diverse tassen mee zonder daarvoor te betalen. Toen de man betrapt werd stapte hij snel in een bus. Politieagenten hielden de bus staande en zagen wel een man uit stappen. Deze man had echter niet de jas aan waar de getuige het over had gehad. Ook had de man geen tassen bij zich. In de bus vonden de agenten de tassen en de jas. In de directe omgeving konden de agenten de man die net uit de bus was gestapt achterhalen. Aan de hand van camerabeelden bleek dat het de juiste man was. De man heeft meerdere antecedenten op het gebied van diefstallen. Hij zit nog vast voor nader verhoor.

Vroege Kerst
Leidschendam-Voorburg – Twee jongeren van 18 jaar kregen dinsdag 1 december een proces-verbaal wegens winkeldiefstal. Het duo nam bij een winkel aan de Burgemeester Banninglaan kerstartikelen zoals kerstverlichting mee zonder daarvoor te betalen. Zij werden door de bedrijfsbeveilliging betrapt en kregen op het politiebureau een bekeuring van 220 euro. 

Vrouw gewond bij straatroof
Rijswijk – Een 37-jarige inwoonster uit Leidschendam raakte dinsdag 1 december om 16.30 uur gewond bij een straatroof op de Karel Doormanlaan. De vrouw pinde geld bij de pinautomaat van de ING-bank. Toen zij hier mee klaar was werd de vrouw door een onbekende man van achteren beetgepakt. Hij stak de vrouw daarbij met een scherp voorwerp in haar hand en in het tumult dat daarbij ontstond wist de man het zojuist gepinde bedrag van de vrouw af te pakken. Hij rende weg in onbekende richting. Het slachtoffer liep vervolgens overstuur het bankgebouw binnen waar zij werd opgevangen. Van de man is geen signalement beschikbaar. Hebt u desondanks de straatroof zien gebeuren? Bel dan met de politie in Rijswijk via 0900-8844.

Duur telefoontje
Westland/Naaldwijk – Politieagenten zagen dinsdag 1 december om 16.00 uur een automobilist al telefonerend over de Galgeweg rijden. Toen zij de man daarover aanspraken bleek dat de man ook nog de nodige bekeuringen moest betalen. Nadat de 38-jarige bestuurder dat had gedaan mocht hij weer verder rijden.

Huisarts helpt bij ongeval
Westland/Naaldwijk/De Lier – Een toevallig passerende huisarts verleende dinsdag 1 december direct eerste hulp toen hij zag dat een 55-jarige fietster uit Schipluiden op de Pijle Tuinenweg door een auto, bestuurd door een 30-jarige Naaldwijker, werd aangereden. De vrouw raakte daarbij gewond aan haar hoofd. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis. Ook in De Lier raakte een verkeersdeelnemer gewond bij een ongeval. Een 44-jarige voetgangster uit De Lier werd tijdens het uitlaten van haar hond op de Veilingweg aangereden door een 24-jarige automobilist uit De Lier. Hierbij werd ook de hond van de vrouw geraakt, die na het ongeval in paniek naar huis rende. De GGD vervoerde de vrouw met beenletsel naar het ziekenhuis. De politie stelt in beide gevallen een onderzoek in naar de toedracht van beiden ongevallen.

Getuigen beroving pizzakoerier gezocht
Delft - De recherche van Bureau Delft zoekt getuigen van de beroving van een pizzakoerier, dinsdag 1 december op de Aart van der Leeuwlaan. Omstreeks 21.30 uur belde iemand een bestelling door naar een pizzeria en gaf als bezorgadres een woning aan de Aart van der Leeuwlaan door. Toen de koerier een kwartier later op de Aart van der Leeuwlaan zijn bromfiets parkeerde en aanbelde bij de flat, kwamen direct twee mannen de hoek om rennen. Zij zetten de man tegen de muur en eisten geld. Uiteindelijk gingen de twee er vandoor met de bestelling en de sleutels van de scooter. De mannen vluchtten door het park in de richting van de Provinciale weg en de Kruithuisweg.

De daders waren twee licht getinte mannen van ongveer 1m80 lang. Eén van hen droeg een zwarte jas met een capuchon op zijn hoofd met daaronder een blauwe spijkerbroek en gymschoenen. De tweede dader was gekleed in een blauwe jas met aan de voorzijde in een halve cirkel het merk Nickelson. Ook hij droeg een blauwe spijkerbroek en gymschoenen.
Heeft u dinsdag iets gezien van deze beroving of heeft u informatie over de daders? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.
 
Mannen stelen lege cadeaupassen
Delft - De politie hield dinsdag 1 december mannen aan nadat zij bij een woonwarenhuis aan de Olof Palmelaan 193 cadeaupasjes hadden weggenomen. De beveiliging hield omstreeks 13.00 uur na de diefstal één van de mannen aan en noteerde het kenteken van de auto waarmee de tweede man was gevlucht. Agenten hielden hem aan op de Ypenburgse Stationsweg. In de achterbak van zijn auto lag een schoudertas met daarin 193 cadeaupassen. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau. De passen waren overigens onbruikbaar: zij worden pas bij verkoop opgewaardeerd bij de kassa.
 
Vrouwen op strooptocht
Nootdorp - Dankzij een beveiligingsbeamte hielden agenten dinsdag 1 december drie vrouwen aan nadat zij in een warenhuis aan het Paradeplein goederen weg hadden genomen. Op aanwijzing van de beveiliger hielden de agenten de vrouwen staande en vroegen hen of zij een kijkje mochten nemen in hun auto. In de achterbak troffen de agenten goederen uit het warenhuis aan in een geprepareerde tas. De Delftse vrouwen van 24, 28 en 29 jaar werden aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De recherche onderzoekt de zaak.
 
Rupskraan stoot bromfietser omver
Zoetermeer - Een 43-jarige Zoetermeerder raakte dinsdag 1 december gewond toen hij op het fietspad naast de A12 door een rupskraan omver gestoten werd met zijn bromfiets. De man passeerde omstreeks 13.30 uur de rupskraan, die de sloot naast het fietspad aan het uitbaggeren was. Toen de 51-jarige Zoetermeerder die de kraan bediende, de kraanarm draaide, zag hij de bromfietser over het hoofd. De bak van de kraan raakte de bromfietser tegen de schouder waardoor hij ten val kwam. Door de val brak de Zoetermeerder een rib en liep een flink aantal blauwe en beurse plekken op. De politie heeft het ongeval in behandeling.