Persberichten 6 december 2009 | Regio15.nl

Persberichten 6 december 2009

Politie zoekt getuigen beroving pizzakoerier
Den Haag – De recherche van bureau Segbroek is op zoek naar getuigen van de beroving van een pizzakoerier op zaterdag 5 december op de Laan van Meerdervoort. Als de koerier om 16.10 uur, ter hoogte van de bank, zijn dagopbrengst wil deponeren in de daarvoor bedoelde afstortkluis, wordt hij door een onbekende man beroofd. Na een korte worsteling trekt man de zak met geld uit de handen van de koerier. Daarna gaat hij er lopend vandoor, in de richting van de Franklinstraat. Vermoedelijk is hij daar bij iemand achterop een scooter gestapt en zijn zij weggereden. De koerier zet nog even de achtervolging in, maar verliest zijn belager uiteindelijk uit het oog. Een taxichauffeur, die ziet hoe de koerier de man achterna rent, zet eveneens de achtervolging in. Ook hij kan de scooter uiteindelijk niet inhalen. Op het moment van de beroving was het vrij druk op de Laan van Meerdervoort. De recherche van bureau Sebroek is op zoek naar getuigen van de beroving en/of de achtervolging. Ook mensen die anderzijds informatie hebben, worden verzocht contact op te nemen met 0900-8844.

Man aangehouden voor overvallen supermarkt
Den Haag –  Een beveiligingsmedewerker van een supermarkt aan de Turfmarkt hield vrijdagavond 4 december een man aan, die dezelfde supermarkt de afgelopen week al twee keer had overvallen. Rond 19.00 uur stapte de 28-jarige Schiedammer de supermarkt binnen. Echter, de beveiliger herkende de man van de beelden – die van de eerdere overvallen waren gemaakt - en greep hem direct in zijn kraag. Politieagenten hielden de man aan en sloten hem in op het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Jongens aangehouden voor vernieling
Den Haag - In de Groningsestraat hielden politieagenten vrijdagavond 4 december vier jonge Hagenaars aan voor het vernielingen van auto’s. Oplettende getuigen waarschuwden rond 21.45 uur de politie, omdat de jongens meerdere auto’s vernielden. De agenten waren snel ter plaatse en konden de jongens (16, 16, 18 en 18 jaar) nog aanhouden voor ze er vandoor gingen. De jongens waren erg beschonken. Op het politiebureau werden hun ouders in kennis gesteld.

Twee aanhoudingen na huiselijke twist
Den Haag – Na een huiselijke twist op de Scholstraat hielden politieagenten zondagochtend 6 december rond 04.40 uur een stiefvader en zijn –zoon aan. De 31-jarige man werd aangehouden voor huiselijk geweld. De 19-jarige jongen werd aangehouden omdat hij zijn stiefvader met een mes te lijf was gegaan. De man was hierbij licht gewond geraakt aan zijn gezicht. Op het moment van de ruzie waren in de woning ook de moeder en drie kinderen aanwezig. Zij krijgen slachtofferhulp aangeboden en zullen worden verhoord.

Goede buur
Den Haag – Op de Multatulistraat greep een oplettende bewoner een 19-jarige Rotterdammer in zijn kraag, die inbrak bij de buren. Toen de buurman de inbrekers betrapte, gingen zij er als een haas vandoor. De buurman zette echter de achtervolging in en greep de ene inbreker in zijn kraag. De politie rekende de jongeman in.

Geluk
Den Haag – Een 57-jarige Haagse was zaterdag 5 december erg blij met de aanwezigheid van politieagenten. Nadat de vrouw rond 12.00 uur ‘s middags op het Spui uit de tram was gestapt, kwam ze erachter dat ze haar tas in de tram had laten liggen. Gelukkig voor haar reed er op dat moment een politieauto langs. De vrouw legde het verhaal uit en reed samen met de agenten achter de tram aan. Een flink stuk verder  - in de buurt van Delft - haalden de agenten de tram in en lieten zij deze stoppen, waarna de vrouw haar tas weer terug kreeg: alles zat er nog in.

Twee jongens aangehouden voor mishandeling politieagent
Wassenaar – Politieagenten hielden zaterdagochtend 5 december twee jongens aan omdat zij een agent hadden mishandeld. Na een overlastmelding bij de politie, trof een agent rond 3.30 uur in de Langstraat een groep jongeren aan. Twee meisjes uit de groep sleepten op dat moment met een verkeersbord. Toen de agent de jongeren op hun gedrag wilde aanspreken en hen om een legitimatie vroeg, ontstond een woordenwisseling. Hierbij sloeg een 19-jarige jongen de agent vol met de vuist in zijn gezicht. Vervolgens stompte ook een 18-jarige vriend hem in zijn gezicht. Daarna namen de jongeren de benen. De agent liep een hoofdwond op en moest in het ziekenhuis behandeld worden.

Omdat het om ‘plaatselijke’ jongeren ging - en zij dus herkend waren - gingen agenten direct naar het huis van de 18-jarige jongen toe. Toen zij daar aankwamen, probeerde de jongen door zijn slaapkamerraam te vluchten. Tevergeefs: hij werd direct aangehouden en ingesloten op het politiebureau. Ook de 19-jarige jongen kon kort daarna worden aangehouden. Beide jongens zitten nog vast. De politie onderzoekt de zaak.

Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Politie zoekt getuigen koperdiefstal
Wassenaar – De politie is op zoek naar getuigen van een omvangrijke diefstal van koper. In de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 december nam(en) onbekende(n) vanaf het in aanbouw zijnde zwembad ‘Het Sterrenbad’ aan de Zanderijlaan de koperen bliksemafleider mee. De schade die hierdoor ontstond is erg groot. De verdachte(n) kwam(en) het terrein op door een toegangshek open te breken. Hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Bel dan de politie in Wassenaar via 0900-8844.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
Rijswijk – Politieagenten hielden vrijdagavond 4 december een 53-jarige man aan voor de mishandeling van zijn vrouw. De man  –  die onder invloed van alcohol was - zou zijn vrouw meerdere malen met een pook geslagen hebben. De vrouw raakte lichamelijk niet gewond. De man werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De burgemeester legde de man een huisverbod op.

Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne ‘Nu is het genoeg’ van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

De gemeenten in de regio Haaglanden zijn onlangs gestart met de uitvoering van de “Wet tijdelijk huisverbod”. Dit betekent dat in situaties waarin er een acute dreiging is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, door de burgemeester een huisverbod van tien dagen kan worden opgelegd. De geweldpleger wordt vervolgens door de politie gesommeerd om per direct het huis te verlaten en de huissleutels in te leveren. De pleger mag in deze periode niet in of om het huis komen en ook geen contact hebben met het gezin. De maatregel zorgt voor een afkoelingsperiode waardoor escalatie kan worden voorkomen. Tijdens deze periode van tien dagen wordt de hulpverlening in de richting van de dader en het gezin op gang gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of bij een ernstig vermoeden daarvan.

Politie onderzoekt overval benzinestation
Westland/’s Gravenzande – Een medewerker van een benzinestation aan de Koningin Julianaweg werd zaterdagochtend 5 december rond 7.15 uur het slachtoffer van een overval. Toen de medewerker de winkel bij het benzinestation wilde openen, werd hij van achteren belaagd door een onbekende man. Onder bedreiging van een wapen dwong de overvaller hem om sigaretten af te geven. Daarna bond hij de medewerker vast en ging hij er in een auto vandoor. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. De recherche is specifiek op zoek naar de bestuurder van een auto (Mini Cooper) die rond 07.15 uur op het terrein van de benzinestation is geweest, maar vermoedelijk is weggereden omdat alle lichten in het station nog uit waren. Ook andere getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben die kan helpen bij het opsporen van de dader, worden verzocht om contact op te nemen met de recherche van bureau Westland, via telefoonnummer 0900-8844.

Bijzondere vondst
Delft – Politieagenten stonden wel even gek te kijken toen zij zaterdagavond 5 december na een melding aankwamen op het Vietnampad. Daar hadden voorbijgangers rond 23.15 uur namelijk een dode haai van 1.30 meter aangetroffen. Het is onduidelijk hoe het beest daar terecht is gekomen. De dierenambulance heeft de haai meegenomen.

Meisje in coma na aanrijding
Zoetermeer – Een 14-jarig meisje raakte vrijdagavond 4 december ernstig gewond bij een aanrijding op de Madame Curiesingel. Rond 18.30 uur stak het meisje – dat in het gezelschap was van twee vriendinnen - plotseling de weg over. Een 26-jarige automobilist kon haar niet meer ontwijken en reed haar aan. De jonge Zoetermeerse liep hierbij hersenletsel op en ligt nog in coma. De politie onderzoekt de aanrijding.

Politie zoekt getuigen aanrijding
Zoetermeer – De politie van Zoetermeer is op zoek naar getuigen van een ongeval op de Albert Schweitzersingel. Een nog onbekende personenauto reed maandag 30 november om 08.10 uur ter hoogte van de Mahatma Ghandisingel bij de fietsoversteekplaats een 16-jarige fietser aan. Het meisje kwam daarbij ten val en raakte bij het ongeval gewond. De onbekende automobilist reed na het ongeval door. Hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Bel dan de politie in Zoetermeer via 0900-8844.

Jong geleerd
Zoetermeer – Op de Amerikaweg hield een motoragent zondagochtend 6 december rond 02.00 uur een jonge Zoetermeerder aan, die het wel heel bont had gemaakt. De 14-jarige jongen reed – zonder rijbewijs – op een bromfiets en bleek veel te veel gedronken te hebben: hij blies maar liefst 560 ugl.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.