Persberichten 13 januari 2010 | Regio15.nl

Persberichten 13 januari 2010

Overval op tankstation; twee aanhoudingen

Den Haag – Een onderzoek van de recherche van bureau Overbosch leidde dinsdagavond 12 januari tot de aanhouding van twee jonge overvallers. De twee jongens, van 16 en 17 jaar, overvielen die dag rond 17.30 uur een tankstation aan de Bezuidenhoutseweg. Gemaskerd en met een vuurwapen bedreigden zij het personeel. Ze maakten een geldbedrag buit en gingen er vandoor. De politie stelde direct een grootscheeps onderzoek in, dat rond 20.00 uur leidde tot de aanhouding van de 16-jarige jongen. De rechercheurs zetten het onderzoek naar de tweede overvaller voort. De volgende ochtend om 06.00 uur kon daardoor ook de 17-jarige jongen worden aangehouden. Het minderjarige Haagse tweetal zit vast voor verhoor.

73-jarige vrouw slachtoffer van dubbele babbeltruc

Den Haag – Een 73-jarige bewoonster van de Kraaienlaan werd dinsdag 12 januari slachtoffer van een babbeltruc. Rond 11.30 uur belden twee mannen bij de vrouw aan, die zich voordeden als medewerkers van duinwaterbedrijf Dunea. Zij vertelden dat ze de leidingen en kranen kwamen controleren. De vrouw liet de mannen binnen, waar ze zo'n twintig minuten bezig waren. Een tijdje nadat de mannen vertrokken waren, ging de telefoon. Een zogenaamde medewerker van de bank vroeg de vrouw om haar pincode, in verband met een storing. De 73-jarige gaf haar code. Vervolgens werd er een flink geldbedrag van haar rekening afgehaald. De politie heeft meerdere meldingen ontvangen en werkt met een aantal rechercheurs aan deze zaken.

Man aangehouden na bedreiging
Den Haag – De politie hield dinsdag 12 januari een 32-jarige Hagenaar aan, nadat hij in een fastfoodrestaurant aan de Vlamingstraat voor tumult zorgde. Een agente in zijn haar tijd zag om 14.50 uur dat de man ruzie had met de toiletdame. Omdat de man nogal tekeer ging, besloot de agente hem hierop aan te spreken. Plotseling keerde de woede van de Hagenaar zich tegen de agente waarbij hij haar meerdere keren bedreigde. Gewaarschuwde collega's van de vrouw hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar kreeg hij een proces-verbaal.

Winkeldieven met koude handen
Den Haag - Een beveiliger betrapte dinsdag 12 januari een 16-jarige Haagse en een 19-jarige plaatsgenoot toen zij handschoenen stalen bij een kledingwinkel aan de Spuistraat. Omstreeks 16.50 uur zag de beveiliger dat de twee, in aanwezigheid van een derde persoon, handschoenen aantrokken en zonder te betalen de winkel verlieten. De beveiliger hield het drietal aan. De jongen en het meisje kregen op het politiebureau respectievelijk een proces-verbaal en een Halt-verwijzing. De derde verdachte bleek niets met de diefstal te maken te hebben en mocht weer naar huis.

Autodief ramt drie auto’s
Den Haag – Agenten hielden dinsdag 12 januari na een achtervolging een verdachte van autodiefstal aan. Rond 11.00 uur controleerden surveillerende agenten controleerden op de Rijswijkseweg een grijze personenauto. De auto bleek als gestolen geregistreerd te staan en de agenten gaven de bestuuurder een stopteken. Hij negeerde dat en ging er op hoge snelheid vandoor, waarop de agenten de achtervolging inzetten. In de Stuwstraat verloor de 29-jarige Zoetermeerse automobilist
de de macht over het stuur en ramde daar drie geparkeerde auto’s. De man rende vervolgens weg en de agenten verloren hem uit het oog. De politie startte direct met diverse politie-eenheden een zoekactie in de omgeving. Ze vonden hem uiteindelijk in een achtertuin van een woning aan de Vliegwielstraat. De Zoetermeerder werd overgebracht naar het politiebureau, hij zit nog vast voor verhoor. De auto bleek in Leiden gestolen te zijn.

Vrouw doorziet babbeltruc; politie zoekt getuigen
Den Haag – Een 55-jarige Haagse werd dinsdag 12 januari het slachtoffer van een babbeltruc, maar doorzag de oplichters en kon zo ternauwernood voorkomen dat zij geld van haar rekening haalden.
Rond 10.20 uur belden er twee mannen bij haar woning in de Boksdoornstraat aan. De mannen vertelden dat zij van woningcorporatie Staedion waren en dat ze de gasleidingen kwamen controleren. De vrouw liet de twee mannen hun 'werk' doen. Na een paar minuten gingen de mannen er weer vandoor en vertrokken met een bestelbus in de richting van de Copernicuslaan. Toen de mannen weg waren, realiseerde de vrouw zich dat er iets niet klopte. Zij controleerde of ze iets miste en kwam tot de ontdekking dat haar pinpas verdwenen was. Vervolgens kreeg de vrouw een telefoontje van iemand van de bank, die vertelde dat er zojuist een groot bedrag van haar rekening was gehaald en dat hij haar pincode nodig had om de pas te kunnen blokkeren. De vrouw vertrouwde het niet en heeft haar pincode dan ook niet gegeven. Daarna heeft ze direct haar pinpas laten blokkeren en de politie gewaarschuwd.

Signalement:
De twee mannen droegen allebei een donkerblauwe jas met bijpassende broek. De combinatie leek op een soort dik regenpak. Beiden hadden een verzorgd uiterlijk, met zwart glad haar tot net boven de oren. De man die het woord deed, had bruine ogen en sprak accentloos Nederlands. Beide mannen waren rond de 40 jaar en hadden een gezet postuur.
Bent u getuige geweest van deze babbeltruc of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Babbeltrucs
Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit “hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc.
Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’ of de ‘politie’ belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Controle vrachtwagens blijft nodig
Den Haag – Bureau Verkeer van Politie Haaglanden controleerde dinsdag 12 januari veertien vrachtwagencombinaties in Delfgauw. Maar liefst acht chauffeurs kregen een bekeuring. Vier voor onvoldoende zicht vanuit de cabine (bijvoorbeeld door gordijnen), één voor het onvoldoende zekeren van de lading, een ander voor mobiel bellen, een volgende voor het niet voeren van een markeringsbord en weer een andere voor kapotte verlichting. De politie schreef één boeterapport uit voor het onvoldoende rust nemen met een staken van de arbeid van negen uur. Zo’n boeterapport wordt verder afgehandeld door de Inspectie Verkeer en Waterstaat en het boetebedrag kan hoog oplopen. Een vrachtwagen is een groot vervoermiddel op de weg en als de chauffeur zijn zaken niet op orde heeft en een ongeval veroorzaakt, is de schade vaak niet te overzien. Daarom houdt Politie Haaglanden samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat regelmatig controles op zwaar vervoer.

Onder bedreiging geld uit de kassa
Den Haag/Loosduinen – Een onbekende man stal dinsdag 12 januari omstreeks 20.00 uur geld uit de kassa van een supermarkt aan de Forellendaal. Hij bedreigde de caissière met een mes en dwong haar geld uit de kassa te halen. Vervolgens vluchtte de man weg via een steegje in de richting van de Margreta van Hennebergweg. Het gaat om een man met vermoedelijk een lichtgetinten huidskleur, met opvallend rasta haar. Hij is tussen de 30 en 40 jaar oud. Hij droeg een rode sjaal voor zijn gezicht en had een zwarte muts op. Hij had een zwarte jas aan. Bent u getuige geweest van deze overval of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Vier inbrekers aangehouden
Rijswijk – Politieagenten hielden dinsdagmiddag 12 januari vier jongens aan die hadden geprobeerd in te breken in een woning aan de Vermiljoenstraat. Een oplettende buur twijfelde geen moment toen hij zag dat de jongens over de schutting van de tuin klommen, en belde de politie. Terwijl de agenten onderweg naar het adres waren, namen de jongens echter alweer de benen. Te voet en met de surveillanceauto gingen de politieagenten direct in de omgeving op zoek naar het viertal. Op de Regenbooglaan kwamen zij twee verdachten op het spoor. De twee jongens probeerden een breekijzer bij een auto te verstoppen en werden direct in de kraag gevat. Ook de andere twee kwamen niet ver: op de Steenvoordelaan werden zij door andere agenten uit een auto – waarin zij gevlucht waren – gehaald. De vier Hagenaars (één 18-jarige jongen en drie 19-jarige jongens) werden op een politiebureau ingesloten. De politie onderzoekt de zaak en de mogelijke betrokkenheid van het viertal bij nog meer inbraken.

Doorgeslagen?!
Wateringen/Westland – Mogelijk stonden twee 29-jarige Hagenaars de laatste tijd vaak onder spanning. Zij namen namelijk een flink aantal zekeringen én een zaklamp weg uit een bouwmarkt aan de ’s Gravenzandseweg. Medewerkers van de winkel zagen zit op de beveiligingsbeelden, waarna zij de politie waarschuwden. De mannen werden aangehouden en moesten alsnog de gestolen spullen betalen.

Snelheidscontrole in het Westland
Westland/Wateringen – Het Regionaal Verkeers Handhavingsteam (RHTV) van politie Haaglanden controleerde dinsdagavond 12 januari tussen 18.00 en 22.00 uur de snelheid van het verkeer op de Wippolderlaan. In totaal passeerden 4000 auto’s de opgestelde radarpost. Ruim 600 bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 153 km/u terwijl 80 km/u is toegestaan. Zij kunnen dan ook binnenkort een proces-verbaal verwachten.  

Driemaal kop-staart
Delft – Drie auto’s botsten dinsdag 12 januari om 17.40 uur op de Kruithuisweg op elkaar. Twee van de drie auto’s raakten daarbij zo beschadigd dat ze weggesleept werden. Geen van de bestuurders hoefde naar het ziekenhuis.

Boetesituatie loopt hoog op
Delft – Een 20-jarige Hagenaar was het dinsdag 12 januari om 09.40 uur niet eens met de boete die hij kreeg voor het rijden zonder gordel. De man bejegende de agenten die hem de boete aanzegden agressief en weigerde bovendien zijn rijbewijs te laten zien, terwijl hij dat gewoon op zak had. De agenten vroegen het hem drie keer, maar de man bleef weigeren mee te werken. De agenten hielden hem daarop aan. De Hagenaar verzette zich tegen zijn arrestatie, waardoor de agenten hem moesten boeien. Op het politiebureau kreeg hij een boete van 250 euro.

Drie aanhoudingen na ontvoering

Zoetermeer – De politie hield dinsdag 12 januari om 15.00 uur drie Zoetermeerders aan die vermoedelijke betrokken waren bij een ontvoering en mishandeling van een 22-jarige Zoetermeerder. Agenten kregen een melding dat enkele mannen op de Dirc van de Doortogelaan een man mishandelden. Het slachtoffer werd daarna in een auto geduwd, waarna men wegreed in onbekende richting. Politieagenten die een onderzoek instelden, zagen op het Croesinckplein de bewuste auto staan. Hij bleek leeg. In de directe omgeving hielden de agenten op basis van een doorgegeven signalement twee mannen aan die bij het incident betrokken waren. Korte tijd later kon ook de 3e verdachte op het Croesinckplein worden aangehouden. Het 22-jarige slachtoffer meldde zich ook bij de politieagenten en werd meegenomen naar het politiebureau voor een verklaring. De recherche stelt een onderzoek in naar het incident.

Politie zoekt getuigen straatroof
Zoetermeer – De politie is op zoek naar getuigen van een poging straatroof op de Voorweg. Twee nog onbekende mannen probeerden dinsdag 12 januari om 17.00 uur een 19-jarige Zoetermeerder te beroven van zijn persoonlijke eigendommen. Het duo sprak de 19-jarige aan, bedreigde hem en probeerden hem te beroven. Toen een voorbijganger passeerde, renden de daders zonder buit weg in de richting van de autodealer. Het gaat om twee jongens met een licht getinte huidskleur. Bent u getuige geweest van deze poging tot beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.