Persberichten 16 juni 2010 | Regio15.nl

Persberichten 16 juni 2010

Bestuurder onder invloed verzet zich
Den Haag – Tijdens hun surveillance zagen politieagenten hoe een 74-jarige Haagse automobilist eerst een fietser aanreed en vervolgens al slingerend zijn weg vervolgde. Dit gebeurde dinsdag 15 juni rond 18.15 uur op de Laan van Nieuw Oost-Indië. De politieagenten hielden het voertuig staande en lieten de bestuurder uit de auto stappen. Daarbij merkten ze dat de man vermoedelijk onder invloed van alcohol was. Omdat de bejaarde automobilist weigerde om op straat een blaastest te doen, wilden de agenten hem meenemen naar het politiebureau. De man had hier andere gedachten over en probeerde bij de agenten weg te lopen. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en weigerde in de politieauto te stappen. Het lukte de agenten toch om de man in de auto te krijgen en mee te nemen. Aan het politiebureau bleek de man inderdaad teveel gedronken te hebben om nog te mogen rijden, hij blies 390 ugl. Hij zal verschillende processen-verbaal krijgen, onder andere voor rijden onder invloed en het verzetten tegen de aanhouding. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.


Kentekenplaten gestolen
Den Haag - Op dinsdag 15 juni deed een 39-jarige autobezitter aangifte van diefstal van zijn beide kentekenplaten. De platen waren diezelfde dag van zijn auto, die geparkeerd stond op de Barbiergaarde, gestolen. Gestolen kentekenplaten worden vaak in combinatie met gestolen auto's ingezet bij criminele activiteiten. Daarom adviseert de politie de kentekenplaten van uw auto te bevestigen met één-toerschroeven. Dit zijn schroeven die maar één kant op draaien. Ook kunt u popnagels gebruiken die de kentekenplaat nagelvast aan de auto bevestigen. Zo voorkomt u diefstal van uw kentekenplaten.

‘Granaat’ blijkt fietsbel
Den Haag – Het bos bij de dr. Aletta Jacobsweg werd op 15 juni om 21.30 uur afgezet door de politie nadat een Hagenaar met zijn metaaldetector een op een granaat lijkend voorwerp had gevonden. Een medewerker van de afdeling Wapens, Explosieven en Narcotica onderzocht het voorwerp, dat op het eerste gezicht inderdaad leek op een granaat. Gelukkig bleek het uiteindelijk om een fietsbel te gaan.

Haastige Hagenaar
Den Haag – Een 23-jarige bezorger van maaltijden had op 15 juni om 16.30 uur blijkbaar zoveel haast om zijn eten warm af te leveren, dat hij op de Loosduinsekade het rode stoplicht en een stopteken van agenten negeerde. Vervolgens reed hij nog een keer door rood waarop de agenten hem klemreden op de Rozenburgstraat. Hij probeerde achteruit weg te komen over het trottoir, maar reed al gasgevend tegen een muur. De haastige Hagenaar is aangehouden en kreeg 440 euro boete.

Snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
Den Haag – Agenten hielden dinsdag 15 juni tussen 08.00 uur en 12.30 uur een snelheidscontrole op de Valkenboslaan. Op de Valkenboslaan is men bezig met wegwerkzaamheden en bij deze werkzaamheden zijn waarschuwingsborden geplaatst. De rijstrook is daar erg smal en de maximum toegestane snelheid is daar nu 30 km/u. Ondanks de waarschuwingsborden rijden automobilisten daar toch nog te hard. Dat levert direct gevaar op voor de wegwerkers en voor voetgangers en overstekende fietsers. Meer dan 1000 automobilisten gingen op de foto omdat zij te hard reden bij de wegwerkzaamheden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 66 km/u. De overtreders kunnen een bekeuring tegemoet zien.

Schelden tegen agenten
Den Haag – Drie Haagse jongeren (17, 15 en 14 jaar) ondervonden op 15 juni omstreeks 21.00 uur dat je niet zomaar ongestraft de politie kunt uitschelden. Toen agenten hoorden dat het groepje jongens allerlei scheldwoorden hun kant op slingerden, werd de oudste van het stel meteen aangehouden op de Netscherstraat. De andere twee werden iets verderop aangehouden door collega’s van de agenten.

Hopeloze veelpleger
Den Haag – Midden op de dag in een drukke straat met een zaag een fietsslot proberen door te zagen, vraagt om moeilijkheden. Dit ondervond een 33-jarige Haagse veelpleger. Een getuige zag de man omstreeks 12.00 uur op de Gouverneurlaan bezig met de zaag en belde de politie. Aan het bureau bleek dat de verdachte net een paar dagen op vrije voeten was na een veroordeling van een aantal auto-inbraken. Omdat de man een bekende veelpleger is, wordt hij donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
Wassenaar – Politieagenten kregen woensdag 16 juni kort na middernacht een melding dat onbekenden op de N44 een flitskast aan het vernielen zouden zijn. Toen de agenten ter plaatse waren, bleek dat de vandalen weg waren. De flitskast echter ook. “Gelukkig hebben we de foto’s nog”, bromde een van de agenten.

Politie zoekt getuigen poging kettingroof
Rijwijk – Een 61-jarige vrouw kreeg gistermiddag de schrik van haar leven toen twee jongens probeerden haar ketting te roven. De Haagse liep rond 15.30 uur met een kinderwagen op het Julianlaantje toen zij plotseling iets in haar nek voelde. Toen ze zich omdraaide zag zij één van de jongens staan. Omdat het niet lukte om de ketting te roven, gingen beide jongens er op de fiets vandoor richting de Peats van Troostwijkstraat. De vrouw verklaarde dat zij vlak voor de beroving de twee daders op een bankje had zien zitten. Daar zijn zij ook gezien door enkele getuigen. Beide jongens zijn tussen de 16 en 18 jaar oud, hebben een blanke huidskleur en zijn ongeveer 1.80m lang. Dader één droeg een wit t-shirt met daarover heen een zwart vest met witte gympen. De jongen heeft blond stekeltjes haar. Dader twee droeg een grijs vest, een witte pet en een zonnebril. Heeft u iets gezien of gehoord wat kan leiden tot identificatie van de daders? Belt u dan met de recherche van bureau Rijswijk: 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Bestuurder bestelbus rijdt door na aanrijding
De Lier - Een 18-jarige fietster uit Naaldwijk raakte dinsdag 15 juni omstreeks 17.15 uur gewond toen zij werd aangereden door een tot nu toe onbekende automobilist. De vrouw fietste met een vriendin op de Burgerdijkseweg. Het slachtoffer werd ingehaald door een automobilist. Ondertussen stond een witte bestelbus in tegenover gestelde richting te wachten omdat het te smal was om tegelijkertijd te passeren. Plotseling zag de Naaldwijkse de witte bus recht op haar af komen. Zij probeerde nog door een draai aan haar stuur te geven de witte bestelbus te ontwijken. Zij voelde een harde klap op haar schouder en kwam met fiets en al in de berm terecht. Een omstander kwam naar haar toe en liep, nadat hij het slachtoffer gesproken had, naar de bestuurder van de witte bestelbus. Deze bekommerde zich totaal niet om het slachtoffer dat in de berm lag. Het enige dat de man uit kon brengen was dat zijn spiegel kapot was. De gezette kleine man van ongeveer 38 jaar, stapte weer in zijn verlengde Mercedes bus en reed verder. Op de Mercedes bus stond met grote zwarte letters "Boekestein". De vrouw raakte gewond aan haar hand en been. De politie is op zoek naar de bestuurder van de Mercedes bus en naar getuigen van de aanrijding. Heeft u iets gezien of heeft u informatie, neem dan contact op met de politie van Bureau Naaldwijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Glassporen verraden vandaal
Delft – Politieagenten hielden dinsdag 15 juni om 19.30 uur twee jongens (10 en 12 jaar) aan op verdenking van vernieling van een ruit bij een partycentrum aan de Kerkpolderweg. Hoewel de daders in eerste instantie konden ontkomen, kregen de agenten korte tijd later een melding dat nabij het aan de Kerkepolderweg gelegen zwembad twee jongen liepen die zich verdacht gedroegen. Toen de agenten een van de twee jongens aanspraken, zagen zij dat onder zijn schoenen glassporen zaten. Ontkennen had dan ook weinig zin meer en beiden moesten mee naar het bureau. Nadat de ouders waren geïnformeerd en gewezen waren op het vergoeden van de schade mochten de jongens weer gaan.

Te hard over Provincialeweg
Nootdorp – Een 45-jarige automobilist uit Delft raakte dinsdag 15 juni zijn rijbewijs kwijt. De man reed met 150 km/u over de Provincialeweg N470. Dat was ruim boven de toegestane maximum snelheid.

Verzet bij aanrijding
Zoetermeer – De politie hield dinsdag 15 juni om 22.30 uur een 16-jarige Zoetermeerder aan op verdenking van het veroorzaken van een ongeval waarbij de jongen die achterop zat (leeftijd onbekend) zijn been brak. De jongen reed over de Sullivanlijn en raakte waarschijnlijk met zijn trapper van zijn bromfiets een stoeprandje. Hierdoor kwam hij ten val en raakte zijn passagier behoorlijk gewond. De GGD vervoerde het slachtoffer met een beenbreuk naar het ziekenhuis. De vermoedelijke bestuurder werd door de agenten aangesproken en ging daarbij ‘compleet door het lint’. De jongen verzette zich tegen de agenten en moest met geweld onder bedwang gehouden worden. Aan het bureau kalmeerde de jongen en werd hij ingesloten voor nader verhoor.

Scootmobielrijdster lichtgewond bij ongeval
Zoetermeer – Een 57-jarige bestuurster van een scootmobiel raakte dinsdag 15 juni lichtgewond bij een ongeval op de Paletsingel. De vrouw werd bij het oversteken aangereden door een 50-jarige automobiliste uit Zoetermeer. De 57-jarige vrouw raakte daarbij lichtgewond. De GGD vervoerde haar ter controle naar het ziekenhuis.