Persberichten 5 juli 2010 | Regio15.nl

Persberichten 5 juli 2010

Politie houdt man aan voor carjackings en beroving
Rijswijk/Rotterdam – Met vereende krachten én behulp van ANPR hielden politieagenten zondagmiddag 4 juli om 15.30 uur in Rotterdam een 29-jarige man aan, die ervan verdacht wordt het afgelopen weekend twee carjackings en meerdere berovingen te hebben gepleegd. Aan de aanhouding ging een flinke achtervolging vooraf, waarbij een politieagent van Rotterdam-Rijnmond gewond raakte. Dit weekend deed Politie Haaglanden al een oproep voor getuigen van een brutale carjacking op zaterdagmiddag 3 juli, op de P.C. Boutenslaan in Rijswijk. Daar trok een onbekende man rond 16.20 uur een 50-jarige vrouw uit haar auto, toen zij haar boodschappen stond in te laden. Zondagochtend 4 juli (rond 08.50 uur) werd vervolgens op de Floralaan in Pijnacker een vrouw beroofd van haar handtas. De dader reed weg in de auto (Toyota RAV4) die bij de diefstal in Rijswijk was weggenomen. Ondanks de achtervolging die volgde, wist de man toen te ontkomen. De politie startte direct een Burgernetactie en dankzij getuigen werd de auto een uur na de beroving teruggevonden in de Stastokstraat in Den Haag. De dader was toen echter al verdwenen. De politie nam de auto voor sporenonderzoek in beslag.

Zondagmiddag 4 juli werd op het Generaal Eisenhowerplein op een soortgelijke wijze een auto gestolen; een man nam daar om 13.30 uur met geweld een groene Mercedes coupé mee. Uiteraard werd er direct een link gelegd met de gebeurtenissen van die ochtend en de dag ervoor. De omgeving werd afgezet en agenten stelden zich op diverse plaatsen in de regio ‘strategisch op’, in de hoop dat de verdachte daar langs zou rijden. Omdat vermoed werd dat de man in de richting van Rotterdam zou gaan, schakelden de agenten hun collega’s van Rotterdam-Rijnmond in. Daar werd het kenteken van de gestolen auto in het ANPR-systeem gezet. Dankzij deze ‘Automatische NummerPlaat heRkenning’ werd de verdachte kort daarna getraceerd op de A15. Al snel ‘pikten’ politieagenten van het Rotterdamse politiekorps hem op en wederom ontstond een achtervolging. Nadat de verdachte met hoge snelheid de afslag Feijenoord-Ridderster had genomen, reden de agenten hem klem op de Kreekkade. Te voet probeerde de man alsnog te ontkomen. Pas nadat de agenten een waarschuwingsschot hadden gelost, gaf de Rotterdammer zich over. Op een politiebureau werd hij in verzekering gesteld. Bij de achtervolging knalde één politieagent met zijn auto tegen een paal; hij liep nekletsel op en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De recherche van Bureau Rijswijk onderzoekt de zaak. De man wordt verdacht van meerdere berovingen in de regio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond en tanken zonder te betalen.

Man aangehouden voor drugs- en wapenbezit
Den Haag – Politieagenten hielden zondagavond 4 juli rond 21.00 uur op het Frederik Hendrikplein een 28-jarige Hagenaar aan voor cocaïne- en wapenbezit. De man – die in het verleden al vaker vanwege drugshandel met justitie in aanraking kwam – werd gecontroleerd op grond van de Opiumwet. Behalve 1,5 kilo cocaïne had de man ook een vuurwapen op zak. Dit ter plekke werd in beslag genomen, alsmede zijn auto. Het was voor de rechter-commissaris bovendien voldoende aanleiding om toestemming te geven voor een doorzoeking van zijn woning. Daar vonden agenten een groot geldbedrag. Samen met nog eens twee auto’s werd dit eveneens in beslag genomen. De verdachte werd ingesloten en de recherche van bureau De Heemstraat onderzoekt de zaak.

Het onthelden van jongeren of jongvolwassenen die dienen als ‘negatieve rolmodellen’ voor de jeugd uit de wijk, is één van de manieren waarop Bureau De Heemstraat drugsgerelateerde overlast tegengaat. (Drugsgerelateerde) overlast in de Schilderswijk en Transvaal is een veelbesproken onderwerp; in 2009 kwamen de wijken veelvuldig (negatief) in het nieuws, aan de hand van overlastgerelateerde incidenten of klachten van wijkbewoners en ondernemers. In het kader van de zogenoemde krachtwijkenaanpak is met partners, zoals de gemeente Den Haag, een veelvoud aan initiatieven ontplooid om de overlast door jeugd en/of (handel in) verdovende middelen tegen te gaan en zodoende de leefbaarheid te vergroten.

54 dagen zitten door een barst
Den Haag – Een grote barst in de voorruit was de reden dat agenten zondag 4 juli omstreeks 14.15 uur op de Mr. P. Droogleever Fortuynweg een 32-jarige Hagenaar staande hielden. Bij controle van zijn gegevens bleek dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs en ook de auto waarin hij reed onverzekerd. Bij verdere navraag kwam ook nog boven water dat hij nog 54 dagen hechtenis moet uitzitten. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau.

Man aangehouden met een kast
Den Haag – Agenten hielden zondag 4 juli om 23.00 uur op de Polanenhof een 30-jarige man uit Den Haag aan. Hij liep op straat met een karretje waarop een kast stond. Op de vraag van surveillerende agenten van wie de kast was kwam een warrig verhaal. Bij controle van dat verhaal bleef er geen spaan van heel. Hierna vertelde de man dat hij de kast, net als het karretje, had gevonden. Na onderzoek bleken karretje en kast toe te behoren aan een verzorgingstehuis. De agenten hielden hierop de man aan voor diefstal en namen hem mee naar een politiebureau.

Aanrijding met letsel
Den Haag – op zondag 4 juli omstreeks 17.05 uur ontstond er een aanrijding op de kruising Neherkade met de Rijswijkseweg. Een 56-jarige man uit Rotterdam reed met zijn auto op de Rijswijkseweg in de richting van de Haagweg. Volgens een getuige zou deze bestuurder het rode verkeerslicht genegeerd hebben. Op de kruising met de Neherkade kwam hij in botsing met een auto die op de Neherkade reed komende uit de richting van de Binchorstlaan. In deze auto zaten een 78-jarige man uit Amstelveen, een 55-jarige Haagse en twee kinderen (9 en 11 jaar). Ambulances vervoerden hen met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Rijden onder invloed op bromfiets
Den Haag – Agenten zagen op maandag 5 juli om 01.55 uur op de Isingstraat een bromfietser rijden op een bromfiets zonder kentekenplaat. Ze gaven de man op de Stuwstraat een stopteken om hem te controleren. Tijdens de controle viel het hen op dat hij rook naar alcohol en lieten ze hem blazen. Het resultaat van de blaastest was 660 ugl, waarop hij aangehouden werd en zijn rijbewijs moest inleveren. Hij kreeg op het politiebureau een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Omstanders pakken winkeldief
Den Haag – Na een korte achtervolging wist een bedrijfsleider van een winkel aan de Prinsestraat zondagmiddag 4 juli rond 15.00 uur met de hulp van een klant een winkeldief aan te houden. De bedrijfsleider zag hoe een 25-jarige Hagenaar drie jassen weggriste uit een stellage en er vervolgens mee wegrende. Hij aarzelde geen moment en zette samen met een klant direct de achtervolging in. Tijdens zijn vlucht wierp de winkeldief een reclamebord omver, waardoor de achtervolgende klant onderuit ging. Desondanks wist het tweetal de Hagenaar in de Grote Halstraat aan te houden. Daar bleek een derde omstander nodig om de man in bedwang te houden tot de inmiddels gewaarschuwde politie arriveerde. De Hagenaar werd overgebracht naar een politiebureau.

Geweigerde stapper wordt agressief
Den Haag – Beveiligers van een uitgaansgelegenheid aan het Buitenhof kregen het zondagavond 4 juli te verduren nadat zij een 20-jarige man uit Wassenaar weigerden binnen te laten. De man dreigde terug te komen met vrienden als zij hem niet zouden binnenlaten. Vervolgens pakte hij een glas dat bij een plantenbak stond en gooide dat richting de portiers. Deze miste hij, maar het glas raakte wel het been van een Hagenaar die op het terras voor de uitgaansgelegenheid zat. De man liep hierbij geen letsel op. Beveiligers hielden de 20-jarige vervolgens in bedwang tot gewaarschuwde agenten ter plaatse waren. De man, die onder invloed van alcohol was, werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Daar vonden zij bij fouillering nog een kleine hoeveelheid marihuana.

Niet legitimeren; twee dagen cel
Den Haag – Een 20-jarige Hagenaar die zich zondagmiddag 4 juli niet kon of niet wilde legitimeren, moest direct twee dagen de cel in. Politieagenten controleerden de man rond 13.00 uur op de Hoefkade omdat hij een fiets zonder slot bij zich had. Toen hij zich niet legitimeerde, werd hij aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Daar stelden agenten zijn identiteit vast aan de hand van een politiefoto. Zij ontdekten dat de Hagenaar stond gesignaleerd voor openstaande boetes met een totaalbedrag van 1.12,50 euro. Omdat hij niet wilde betalen, ging hij direct voor twee dagen de cel in. Daarnaast kreeg de man een nieuwe boete voor het zich niet legitimeren. De fiets stond overigens niet als gestolen gesignaleerd.

Politie zoekt getuigen van poging beroving
Den Haag – Twee tot nu toe onbekende mannen probeerden zaterdag 3 juli even na middernacht bij de benzinepomp aan de Valkenboslaan een man te beroven van zijn gouden ketting. De verdachten sloegen het 26-jarige Haagse slachtoffer diverse malen op het gezicht, maar deze gaf zich niet zomaar gewonnen. Zonder buit gingen verdachten er in een donker gekleurde auto vandoor in de richting van de Valkenboskade. Het gaat om twee licht getinte mannen met kort donker haar, waarvan één gekleed ging in een donker vest met witte elleboogstukken. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Segbroek via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie zoekt getuigen van een mishandeling
Den Haag – De politie zoekt getuigen van een mishandeling die in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli rond 04.00 uur plaatsvond op de hoek van de Valkenboslaan met de Weimarstraat. Een wat oudere negroïde man mishandelde een vrouw en bedreigde haar met een mes. Vervolgens ging hij er op de fiets vandoor. De politie hield de 50-jarige Haagse verdachte in de omgeving aan. De recherche zoekt getuigen om de zaak verder te onderzoeken. Bent u getuige geweest van deze mishandeling/bedreiging of hebt u andere informatie die de politie kan helpen bij het vervolgen van de dader? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Segbroek via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie zoekt getuigen brand bowlingcentrum
Rijswijk - De recherche van Bureau Rijswijk is op zoek naar getuigen van de brand in een bowlingcentrum aan het Julianalaantje, in de nacht van zondag 4 op maandag 5 juli. Rond 02.55 uur kwam bij het alarmnummer de melding van de brand binnen. Het bleek om een brand in het bowlingcentrum en de naastgelegen sauna te gaan. Al snel ‘schaalde de brandweer op’ om zo met voldoende brandweermensen en voertuigen de brand te kunnen bestrijden. Omstreeks 06.00 uur gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen onstaan. De recherche van Bureau Rijswijk onderzoekt de toedracht en is daarom op zoek naar getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben over de brand. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Agenten helpen koe bevallen
Leidschendam - Dat politiewerk zeer uiteenlopend kan zijn, ervoeren agenten zaterdag 3 juli op de Oostvlietweg. Om 21.20 uur werden zij gestuurd naar de Oostvlietweg waar een koe op het punt stond te gaan bevallen. Omdat de eigenaar van de koe niet bereikbaar was, hebben twee behulpvaardige boeren samen met de agenten de koe helpen bevallen. Aangezien het een vrij groot kalf was, moest de koe geholpen worden door het kalf voorzichtig aan de voorpoten te trekken. Eén van de agenten maakte na de bevalling het vlies kapot zodat het beestje adem kon halen. De koe en haar kalf maken het goed. Het kalfje werd vernoemd naar het nummer van één van de eenheden die geholpen had met de bevalling: de 401.

Over de kop
Rijswijk – Een duif veroorzaakte zondag 4 juli een ongeluk op de schaapweg. Een 39-jarige automobilist reed omstreeks 16.10 uur richting de A4 toen hij plotseling een duif laag zag over vliegen. Om het beestje te ontwijken gaf de bestuurder een ruk aan het stuur. Toen de Hagenaar vervolgens weer wilde bijsturen, weigerde het stuur en blokkeerde. De auto raakte de stoeprand en vloog over de kop. De man kon zelf de auto uitkomen, maar werd voor de zekerheid toch naar het ziekenhuis vervoerd.

Niet dragen gordel verraadt gesignaleerde Delftenaar
Delft - Surveillerende agenten zagen zondag 4 juli omstreeks 14.45 uur op het Zwembadpad een auto rijden met daarin drie personen. De man op de achterbank droeg geen gordel waarop zij de auto lieten stoppen. Toen de agenten de man om zijn identiteitspapieren vroegen om hem te kunnen bekeuren, bleek hij gesignaleerd te staan voor een bedrag van 3.437 euro of 46 dagen gevangenisstraf. Hij werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Getuigen mishandeling personeel snackbar gezocht
Monster - De recherche van Bureau Westland zoekt getuigen van de mishandeling van personeel van een snackbar aan de Herenstraat, vrijdag 2 juli. Vlak na 20.00 uur kregen agenten een melding van een vechtpartij bij de snackbar op de Herenstraat. De situatie ter plaats was zeer hectisch vanwege de hoeveelheid mensen op straat. De drie personeelsleden van de snackbar bleken gewond te zijn geraakt. Uit hun verklaringen blijkt dat een groep Oranjefans omstreeks 20.00 uur bij de snackbar binnen kwam. Omdat zij, kennelijk onder invloed van drank, erg luidruchtig waren, vroeg het personeel hen om iets rustiger te doen omdat zij de andere aanwezige klanten niet meer konden verstaan. De groep was het duidelijk niet met het commentaar eens. Zij trekken de 33-jarige Haagse medewerker naar buiten en slaan en schoppen de man. Op het moment dat zijn collega's hem te hulp willen schieten, worden ook zij belaagd. Het 33-jarige slachtoffer is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld. Zijn collega's, een 33-jarige Haagse en 22-jarige Hagenaar, werden ter plaatse behandeld.

Op aanwijzing van één van de slachtoffers, hielden agenten twee mannen uit Monster (20 en 25 jaar) aan. Zij mochten zondag 3 juli na verhoor weer naar huis om daar het onderzoek verder af te wachten. De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen dringend op zich te melden. Ook komen zij graag in contact met mensen die de mishandeling op foto/video hebben vastgelegd. Heeft u informatie die de recherche verder kan helpen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Westland via nummer 0900- 8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Winkeldiefstal
Zoetermeer – De politie hield zondag 4 juli een 63-jarige vrouw aan op verdenking van een winkeldiefstal. Omstreeks 16.30 uur verliet de Zoetermeerse een winkel op het driekant, met in haar hand een plastic tasje met daarin een onbetaalde fles drank ter waarde van 10 euro. Toen de vrouw bij de uitgang van de winkel langs een detectiepoortje liep, ging deze af en werd ze aangehouden. De Zoetermeerse kreeg een proces-verbaal, waarna zij weer naar huis mocht.

'Gestolen' auto teruggevonden na SMS-alert
Zoetermeer - Een 51-jarige Zoetermeerse meldde zondag 4 juli omstreeks 12.00 uur bij de politie dat haar auto gestolen zou zijn vanaf de Hoekerkade. Direct verzond Bureau Zoetermeer een SMS-Alert en verzocht Zoetermeerders uit te kijken naar de auto. Enige uren later meldde een deelnemer aan SMS-Alert dat de auto op een parkeerterrein aan de Broekwegzijde zou staan. Omdat de vindplaats niet ver van de woning gelegen was, vroegen de agenten de vrouw of zij zeker wist dat ze haar auto niet zelf op de Broekwegzijde had geparkeerd. Na enig nadenken herinnerde zij zich dat zij de vorige dag na het boodschappen doen, lopend naar huis was gegaan. Ze was vergeten was dat zij met de auto naar het winkelcentrum was gegaan. Toen zij zondagochtend haar auto niet voor haar deur aantrof, was zij ervan overtuigd dat deze gestolen moest zijn. Bent u al SMS-Alertdeelnemer? Politie Haaglanden maakt gebruik van SMS-Alert om belangrijke zaken zoals een vermissing of een inbraakgolf aan deelnemende bewoners te melden. U kunt zich hiervoor op zeer eenvoudige wijze aanmelden. De ontvangen sms-jes zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl/haaglanden/sms-alert. Ook kunt u contact opnemen met de relatiebeheerder SMS-Alert & Burgernet via 070-4243394.