Persberichten 15 september 2010 | Regio15.nl

Persberichten 15 september 2010

23-jarige vrouw in vrijheid gesteld
Den Haag – De 23-jarige vrouw die zondag 12 september werd aangehouden na de vondst van haar foetus in een vuilcontainer in de Haagse Olieslagerslaan, is na verhoor in vrijheid gesteld. Hoewel de vrouw formeel verdachte blijft, zijn er volgens politie en justitie geen gronden om haar voorarrest te verlengen. Het onderzoeksteam zet het onderzoek voort.

Overvallenteam houdt 18-jarige verdachte van overval aan
Den Haag – Het overvallenteam van politie Haaglanden heeft dinsdag 14 september weer een verdachte van een overval aangehouden. Een 18-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht gepoogd te hebben op maandag 5 april een avondwinkel aan de Valkenboslaan te overvallen. De verdachte wordt vrijdag 17 september voorgeleid. Het overvallenteam sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Woensdag 5 april om 23.40 uur werd de winkel overvallen door twee mannen met bivakmutsen, handschoenen en een (imitatie) vuurwapen. De 47-jarige eigenaar van de winkel schold de overvallers uit, waarna zij zonder iets mee te nemen wegvluchtten.

Regionaal overvallenteam
Sinds dit voorjaar zet Politie Haaglanden een speciaal overvallenteam in om het aantal overvallen terug te dringen. Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en gaat het korps potentiele daders ‘dicht op de huid zitten’. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

Aanpak
Het speciale overvallenteam – bestaande uit 20 tactische rechercheurs, analisten en forensische rechercheurs – vormt de kern van de Haaglandse aanpak. Het team gaat zich uitsluitend bezig houden op het oplossen van overvallen en het aanhouden van de daders. Om de ‘pakkans’ van overvallers te vergroten, gaan politieagenten eveneens extra surveilleren; in het bijzonder op plaatsen waar veel overvallen worden gepleegd. Daarnaast richt de politie zich met een zogenoemde persoonsgerichte aanpak op ‘potentiele daders’, zoals mensen die in het verleden al eens een overval, straatroof of diefstal met geweld hebben gepleegd.

Aangehouden na vernieling abri
Den Haag – Getuigen waarschuwden dinsdag 14 september rond 21.00 uur de politie toen ze zagen hoe een groepje jongeren een abri op de Melis Stokelaan vernielden. De jongeren waren vervolgens met de tram vertrokken. In de Leggelostraat haalden politieagenten de jongeren uit de tram. Eén van hen, een 16-jarige Hagenaar, bekende de abri vernield te hebben. Hij werd aangehouden voor vernieling en meegenomen naar het politiebureau.

Boze automobilist rijdt agent aan
Den Haag – Een 48-jarige automobilist uit Leidschendam parkeerde dinsdag 14 september rond 15.00 uur zijn auto voor een school op de stoep In de Utenbroekestraat. Omdat er rond de school altijd veel verkeershinder en parkeeroverlast van wachtende auto’s is, wilde een politieagent de man een bekeuring geven. Hij vroeg de Leidschendammer om zijn legitimatiebewijs. Deze weigerde echter mee te werken, werd boos, en reed zijn auto een stuk naar voren. Daarbij raakte hij de agent. Toen de politieagent de automobilist toeriep dat deze was aangehouden, gaf de man opnieuw gas, waardoor de agent op de motorkap van de auto belandde. Samen met enkele andere politieagenten is de Leidschendammer hierna aangehouden voor zware mishandeling en meegenomen naar het politiebureau. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Klem op opengebroken tramrails
Den Haag – Een 45-jarige Haagse automobilist zag woensdag 15 september rond 02.30 uur een bord ‘verboden in te rijden’ over het hoofd waardoor hij met zijn bestelbus op een opengebroken tramspoor terecht kwam. Het busje gleed zo’n drie meter door op het opengebroken spoor en kwam vervolgens klem te zitten. Met behulp van een kraanwagen moest het busje vervolgens losgetrokken worden. Door dit voorval raakten enkele betonblokken waar de rails mee bevestigd was, beschadigd. De bestuurder kreeg een bekeuring voor het negeren van het verkeersbord.

Kindje gewond door aanrijding
Den Haag – Een een-jarig meisje raakte dinsdag 14 september rond 9.00 uur gewond bij een aanrijding op de Regentesselaan. Een 57-jarige Haagse automobilist wilde vanuit de Columbusstraat de Regentesselaan oprijden, maar zag daarbij een 43-jarige Haagse fietser en zijn 1-jarige dochtertje over het hoofd. De fietser kwam ten val, het meisje kwam met haar hoofdje op het wegdek terecht. Vader en dochter zijn naar het Juliana Kinderziekenhuis vervoerd. Daar bleek het letsel van het meisje gelukkig mee te vallen, ze hield alleen een flinke bult op haar hoofd over aan de valpartij.

Sokken in het toilet
Den Haag - Toen agenten een 37-jarige Hagenaar dinsdag 14 september om 19.57 uur aanspraken terwijl hij op de Delftselaan een biertje dronk (overtreding van een algemene plaatselijke verordening, APV), wilde hij niet luisteren en liep hij weg. De agenten hielden hem aan. In de ophoudruimte schopte en sloeg hij tegen de deur. Ook was hij niet voor rede vatbaar. Agenten brachten hem naar een cel, waar hij het toilet liet overlopen door zijn sokken erin te stoppen. Na het afsluiten van de watertoevoer vervolgden de agenten hun werkzaamheden. De Hagenaar kreeg een boete voor het overtreden van de APV. Daarnaast bleek hij nog een verkeersboete open te hebben staan. 
 
Mobiel bellen: 2047 euro
Den Haag - Het telefoongesprek dat een 28-jarige Hagenaar dinsdag 14 september om 17.48 uur niet-handsfree voerde terwijl hij in zijn auto op de Hoefkade reed, kostte hem ruim tweeduizend euro. Agenten hielden de man staande en kwamen erachter dat hij, inclusief deze nieuwe overtreding, voor vijftien feiten gesignaleerd stond. In totaal stond een bedrag van 2047 euroopen. De Hagenaar voldeed aan het politiebureau alle openstaande betalingen en mocht daarna het bureau weer verlaten. 
 
Gewonde bij overval: politie zoekt getuigen
Den Haag - Bij een gewapende overval op een café in de Maasstraat, dinsdag 14 september rond 20.00 uur, raakte een 54-jarige Hagenaar gewond. Twee overvallers kwamen het café binnen en bedreigden de medewerker, die alleen in de zaak was. Daarbij werd hij gestoken, en raakte hij gewond aan zijn hand en arm. De daders namen het geld uit de kassa mee en vluchtten in de richting van de Scheldestraat. Het gaat om twee getinte mannen, van 1.80/1.90 m lang. Ze droegen donkere kleding. Één man droeg een capuchon en één een zwart-witte sjaal. De ambulance vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis, waarna de politie met een sporenonderzoek startte. De recherche onderzoekt de zaak verder en is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u informatie die kan helpen bij het onderzoek? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Hoefkade via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan met M, 0800-7000.

Zwaargewonde bij aanrijding Rijksstraatweg
Wassenaar - Op de Rijksstraatweg waren woensdagochtend 15 september drie partijen betrokken bij een aanrijding. Door nog onbekende oorzaak botste om 9.25 uur een automobilist – al rijdend op de linkerbaan - op zijn voorganger. Vervolgens botste dezelfde automobilist tegen de auto die – op de rechterbaan - naast hem reed. De bestuurder van de auto die op de rechterbaan reed kwam door de aanrijding bekneld te zitten en raakte zwaargewond. Met een spoedtransport werd de man (54 jaar uit Amsterdam) naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurders van de andere twee auto’s kwamen met de schrik vrij. De Verkeersongevallendienst van Politie Haaglanden onderzoekt de oorzaak van de aanrijding.

Twee mannen vast voor vernieling
Delft - Een getuige belde woensdag 15 september om 03.40 uur dat hij twee mannen op het dak van een bestelbus zag lopen. De twee mannen zouden daarna weggelopen zijn in de richting van de Mercuriusweg. Omdat de getuige een duidelijk signalement gaf konden gewaarschuwde agenten de twee al snel aanhouden. De mannen in de leeftijd van 18 en19 jaar, beiden uit Delft zitten nog vast voor verhoor.

Aangehouden na mishandeling
Delft - Op de Markt hielden agenten dindagavond 14 september twee mannen aan voor openlijk geweld. Een derde man werd aangehouden omdat hij de politieagenten hierbij hinderde. Een vierde jongen kreeg een proces-verbaal voor belediging. Omstanders attendeerde een politiebiker op een mishandeling op de Voldersgracht. Direct ging de agent op zoek naar de verdachten, die zouden zijn weggelopen door de Bonte Ossteeg. Op de Markt hield de agent twee mannen – die voldeden aan het signalement – staande. Hij kreeg hierbij hulp van collega’s. Het tweetal (16 en 18 jaar uit Delft) hadden een rake klappen uitgedeeld aan drie leeftijdsgenoten. Het zou gaan om een oude ruzie. Op een politiebureau werden de Delftenaren ingesloten. De man die de agenten beledigde, is eveneens ingesloten.

Gewond bij aanrijding
Delfgauw- Bij een aanrijding dinsdag 14 september om 16.30 uur op het Gouden Rijderplein raakte een 14-jarige fietser uit Delfgauw gewond. Het slachtoffer botste achterop een auto en kwam ten val. De jongen raakte gewond aan zijn knie en werd naar een ziekenhuis gebracht.