Politie houdt groep jeugdige inbrekers aan | Regio15.nl

Politie houdt groep jeugdige inbrekers aan

Den Haag - Met de aanhouding van acht Haagse jongens denkt de politie ten minste negen woninginbraken in het Laakkwartier te hebben opgelost.

De verdachten maakten allen deel uit van een jeugdgroep, die in de omgeving van de Thijssestraat veel overlast veroorzaakte. Sinds de aanhoudingen is niet alleen de overlast, maar ook het aantal woninginbraken in de omgeving van de Thijssestraat sterk teruggelopen.

Vernielingen

De jongeren zijn vrijwel allemaal woonachtig in de omgeving van deze straat. In de avonduren hingen zij er rond en maakten zij zich schuldig aan vernielingen. Op 13 november werd een van de jongens op heterdaad betrapt bij een woninginbraak aan de Laakkade. Hierop stelde een speciaal team van politiebureau Laak een onderzoek in naar zijn mogelijke betrokkenheid bij andere woninginbraken in het gebied. Ook de eventuele rol van de andere leden van de jeugdgroep werd hierbij onderzocht.

In de weken die volgden hield de politie nog zeven andere jongens in de leeftijd van 14 tot 19 jaar aan. Zij worden ervan verdacht in wisselende samenstelling woninginbraken te hebben gepleegd in hun eigen woonomgeving. In een geval lag een getroffen woning slechts twee huizen verwijderd van het ouderlijk huis van een verdachte. Ook de 44-jarige moeder van een van de jongens is aangehouden. Zij wordt ervan verdacht een videocamera te hebben gekocht die door haar zoon bij een inbraak is buitgemaakt.

Avondwinkel

Het onderzoek leidde op dinsdag 7 december ook tot een doorzoeking van een avondwinkel in de wijk. Hier zouden de verdachten hun gestolen spullen hebben verkocht. In de winkel zijn enkele goederen aangetroffen, die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Tevens nam het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) – een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag en Politie Haaglanden – een hoeveelheid drank in beslag die vanuit de winkel clandestien werd verkocht. In verband hiermee treft de gemeente mogelijk maatregelen tegen de zaak.

Voorwaarden

De verdachten hebben allen enige tijd vastgezeten, maar zes van hen zijn inmiddels door de raadkamer van de Haagse rechtbank weer op vrije voeten gesteld. Zij mogen hun verdere vervolging in vrijheid afwachten, al moeten drie van hen zich wel aan strenge voorwaarden houden. Zo mogen zij ’s avonds niet naar buiten.

Een van de verdachten, een 16-jarige Hagenaar, is kort na zijn vrijlating overigens weer aangehouden in verband met een andere zaak. Deze jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval op een avondwinkel aan de Valkenboslaan in april 2010. In verband met deze zaak zit deze jongen opnieuw vast.

Molenwijk

Voor het zogenoemde Combilaak-team van Bureau Laak zijn de aanhoudingen het derde succesvolle resultaat in de strijd tegen jeugdcriminaliteit en woninginbraken. Eerder dit jaar werden met de aanhouding van elf jongeren uit de Molenwijk al vijftien woning- en bedrijfsinbraken opgehelderd. Met de aanhouding van 4 jeugdige verdachten uit een andere Haagse wijk werden nog eens 22 inbraken in het Laakkwartier opgelost.

Met het aanpakken van deze groepen jeugdige inbrekers geeft Bureau Laak invulling aan twee prioriteiten van het korps Haaglanden: de aanpak van woninginbraken en jeugdcriminaliteit.