In het rampgebied moeten keuzes gemaakt worden. Bij een grote aardbeving zoals die in Haiti kunnen honderduizenden slachtoffers vallen.

Het is simpelweg niet mogelijk om die allemaal te redden. De capaciteit van de reddingsteams (USAR, maar ook de teams uit andere landen) zal daar worden ingezet waar er het meeste resultaat van te verwachten is.

w-DB_USAR_DSC_6838

Om de slachtoffers te lokaliseren zal gebruik worden gemaakt van de speurhonden, en van technische hulpmiddelen. Op die manier kan het slachtoffer zo precies mogelijk worden opgespoord; en wordt en geen tijd en moeite besteed aan het doorbreken van een barriere waar uiteindelijk niemand achter blijkt te liggen.

Speurhonden
USAR-Tinglev-2011-stafford

In het USAR team zijn meerdere speurhonden met hun hondengeleiders opgenomen. Het reukvermogen van honden is veel beter ontwikkeld dan bij mensen, de honden zijn dan ook van grote toegevoegde waarde voor het team.

De speurhonden van USAR.NL zijn afkomstig van de politie waar zij andere werkzaamheden uitvoeren. De speurhonden en hun hondengeleiders trainen maandelijks naar het zoeken van levende slachtoffers onder puinhopen. Zij speuren ruines af en gaan onmiddellijk
blaffen zodra zij de geur van een levend mens ruiken.

Als de hond begint te blaffen zal zijn hondengeleider, indien de veiligheid dat toelaat, poolshoogte gaan nemen. Tevens wordt de hond door zijn hondengeleider beloond voor zijn speurwerk in de puinhopen. Voordat de reddingsgroepen gaan zoeken zal er een tweede speurhond losgelaten worden om op zoek te gaan naar een levend slachtoffer. Als deze hond begint te blaffen op dezelfde locatie als de eerste hond dan kan met zekerheid gezegd worden dat er een levend slachtoffer ligt.

USAR-Tinglev-2011-S533

De inzet van speurhonden betekent een tijdsbesparing voor de reddingsgroepen. Zij kunnen, dankzij de speurhonden, heel gericht gaan werken om slachtoffers te redden. Het is mogelijk om de honden uit te rusten met gespecialiseerde apparatuur zoals camera’s, radar of andere sensoren. Deze apparatuur kan het team informatie geven over de locatie en de toestand van een slachtoffer.

w-DB_USAR_DSC_6984

Retour inhoudsopgave