USAR.NL is een multidisciplinair team dat bestaat uit 59 medewerkers. De organisatie bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden.

De teamleden van USAR.NL zijn in hun dagelijks werk verbonden aan de Veiligheidsregio’s in Zuid-Holland (Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands-Midden en Zuid-Holland-Zuid), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Ministerie van Defensie.

In geval van een inzet worden de leden gealarmeerd en vormen zij samen USAR.NL. In de praktijk betekent dat, dat zij “opeens” weggerukt worden uit hun dagelijkse werkzaamheden, en dan ongeveer 10 dagen tot twee weken van huis zijn.

USAR-Tinglev-2011-R648

USAR.NL bestaat in totaal uit 60 medewerkers, de medewerkers vervullen verschillende functies binnen de verschillende groepen die het team kent.

Commandogroep

De commandogroep bestaat uit de commandant en de plaatsvervangend commandant. De commandogroep is belast met de algehele leiding over het team. De teamleader heeft daarbij als eerste functie de interactie met de omgeving van het team, zoals andere teams, de leiding van het plaats ongeval, de Verenigde Naties en anderen. De deputy teamleader heeft als eerste functie de aansturing van het team zelf.

Staf- en ondersteuningsgroep

De stafgroep bestaat uit de commandant van de stafgroep, een liaison functionaris, een informatie officer, twee administratieve medewerkers, een veiligheidsofficier, een beveiligingsofficier, een bouwkundig specialist en andere optionele specalisten.

De taak van de staf- en ondersteuningsgroep is om de commandogroep te ondersteunen bij de oordeelvorming, besluitvorming en bevelvoering en om het hele team te ondersteunen in logistieke zin. Van het onderhoud aan gereedschappen tot en met het verzorgen van het natje en droogje van de teamleden.

w-DB_USAR_DSC_7079

w-DB_USAR_DSC_7085

w-DB_USAR_DSC_6829

Reddingsgroepen

Binnen het team zijn er totaal vier reddingsgroepen. Elke reddingsgroep bestaat uit een commandant van de reddingsgroep, een reddingswerker / technisch zoekspecialist, twee reddingswerker / speurhondgeleider, vijf reddingswekers en een verpleegkundige (die tevens ook reddingswerker is). Binnen de reddingsgroep zijn een aantal leden opgeleid en geoefend om op hoogte te werken.

USAR-Tinglev-2011-S525

Retour inhoudsopgave